ALMERE – Almeerders kunnen vanaf vandaag stemmen op hun favoriete ontwerp voor de fiets- en voetgangersbrug over het Weerwater, die wordt aangelegd tussen het Lumièrestrand en de toekomstige Floriadewijk. Op het strand in de Filmwijk onthulde wethouder Loes Ypma vanmiddag de twee ontwerpen waaruit kan worden gekozen. ”Het ontwerp met de meeste stemmen wordt uitgevoerd”, vertelt zij.

2018 09 28 stemhokje weerwaterbrug

In bijzijn van wethouder Loes Ypma (rechts) brengen Rins Boschma en Harriët Bosman de eerste stemmen uit. (Foto: Almere Deze Week)

 

Enkele Almeerders die voor dit officiële moment waren uitgenodigd, mochten in speciale stemhokjes als eerste hun stem uitbrengen. Mijnheer De Graaf, bewoner van de Fellinilaan, bestudeerde de ontwerpen zorgvuldig. ‘’Eigenlijk had ik liever helemaal geen brug’’, bekent hij. ‘’Maar als er dan toch een komt, laat het dan een mooie zijn, want ik kijk er vanuit mijn huis bovenop.” Zijn voorkeur gaat uit naar ontwerp A. ‘’Die toont slanker en speelser dan die andere”, vindt hij.

 

Harriët Bosman van stichting Kleur in Cultuur viel in 2014 al met haar plan voor een ‘brug naar de toekomst’ in de prijzen bij de ideeënwedstrijd Rondje Weerwater. ‘’Ik was echt verrast dat ik hier nu ben uitgenodigd en ook nog even door de wethouder werd genoemd”, vertelt zij. Bosman gaat voor ontwerp A. ‘’Vooral vanwege de gebruikte materialen. De brug lijkt wel te rusten op bamboepalen, terwijl het andere ontwerp betonnen pijlers heeft. Almere heeft al genoeg beton.”

 

Rins Boschma is bewoner van het centrum en viel destijds ook in de prijzen met zijn ideeën voor het  Rondje Weerwater. Hij kiest voor ontwerp B. ‘’Ik ga voor de eenvoud, de meer simpel ogende constructie. Maar dat is op het eerste gezicht, ik ga me er nog wel even verder in verdiepen.”

 

Stemmen
De nieuwe brug is onderdeel van de recreatieve ’track’ die rondom het Weerwater wordt aangelegd. Fietsers en wandelaars kunnen straks naast een heel rondje Weerwater van 7 kilometer ook kiezen voor een half rondje Weerwater van zo’n 4,5 kilometer. De gemeente Almere heeft voor de zomer verschillende aannemers uitgenodigd om een plan uit te werken. ‘’De ontwerpen moesten aan hoge eisen voldoen’’, vertelt wethouder Ypma. ‘’Het moest passen binnen het budget van 3 tot 6 miljoen euro. Daarnaast is vooral gekeken naar criteria zoals duurzaamheid en hergebruik van materialen. Het moet aansluiten bij wat we willen uitstralen met de Floriade, die ook in het teken staat van duurzaamheid en het thema Growing Green Cities. Verder vinden we het belangrijk om de inwoners van Almere erbij te betrekken. De keuze is nu aan hen.’’

 

Almeerders kunnen tot en met zondag 21 oktober hun stem uitbrengen. Eind oktober wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. De bouw van de brug start in september 2019 en zal naar verwachting een jaar later klaar zijn. De ontwerpen zijn te bekijken op www.almere.nl/brugweerwater. Hier is ook de stempagina met uitleg te vinden.

Artikel geplaatst op: 28 september 2018 – 17:38

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1478132-almeerders-kunnen-stemmen-op-ontwerpen-voor-brug-weerwater

 

Kies de mooiste brug voor het Weerwater!

Over het Weerwater, tussen het Filmwijkstrand en de toekomstige Floriadewijk, komt een fiets- en voetgangersbrug. Niet zomaar een brug, maar een visitekaartje voor onze stad, een duurzame verbinding over het Weerwater. En jij mag nu kiezen hoe die brug eruit gaat zien!

Voor de zomer heeft de gemeente verschillende aannemers uitgenodigd om een aanbieding uit te werken voor de brug die onderdeel uitmaakt van de “Track” die rond het Weerwater aangelegd wordt.

Na een voorselectie op basis van diverse criteria – zoals duurzaamheid, hergebruik van materialen en prijs – zijn de twee beste voorstellen (zie afbeeldingen) overgebleven. Nu is het aan de Almeerders om te stemmen! Het ontwerp waar de meeste Almeerders voor kiezen zal gebouwd worden. Je kunt tot en met zondag 21 oktober stemmen.

Direct met DigiD inloggen en stemmen.

Wil je voordat je je stem uitbrengt iets meer weten over de ontwerpen?

Almere 2.0 en de nieuwe brug

Almere gaat de komende decennia groeien met 60.000 woningen. Om naast het bouwen van huizen ook verder te bouwen aan een stad waar mensen graag wonen, werken en recreëren, werken de gemeente Almere, de Provincie Flevoland en het Rijk samen aan het programma Almere 2.0.

Een van de lijnen van dit programma richt zich op het verder doorontwikkelen van het hart van de stad, zodat het voor Almeerders en bezoekers nog aantrekkelijker wordt dan het nu al is. Het Rondje Weerwater, waar deze brug een belangrijke schakel van is, is hier een onderdeel van.

https://centrum.almere.nl/rondje-weerwater/deelgebieden/brug/

Ontwerp A

Een brug is een verbinding voor het verkeer, tussen twee punten die gescheiden zijn door bijvoorbeeld een rivier of kanaal. De Weerwaterbrug heeft is een 468 meter lange verbinding die ervoor zorgt dat de nieuwe Floriadewijk een iets kortere route naar de stad heeft en dat het Rondje Weerwater ingekort wordt tot 5 km, een wandelroute die in een uur beloopbaar is. Dat maakt de brug meer tot wandel/fietsroute dan tot een primaire verkeersverbinding. Bij een wandelroute gaat efficiëntie over in beleving, het uitzicht en de sfeer.

Het lengteprofiel van de brug staat min of meer vast door de fietsnormen. De ambitie is elegantie en horizontaliteit. Om het dek zo slank mogelijk te kunnen maken en om te voorkomen dat de pylonen de horizontaliteit verstoren hebben wij ervoor gekozen om het dek te laten dragen door meer dan 100 mikado staafjes die ogenschijnlijk random geplaatst zijn. Deze constructie geeft ons de mogelijkheid om de brug een meanderend verloop te geven in een gestileerde vorm die doet denken aan de contouren van de Flevolandse kunstlijn. Op Google Earth ziet men straks een bijzondere plattegrond, een herkenbaar beeldmerk, Een iconisch beeld.

De brug wordt gemaakt van circulaire materialen. Voor de pylonen worden veelal buispalen gebruikt van oude hergebruikte stalen stempels. Het betonnen dek wordt voorzien van betongranulaat afkomstig uit gesloopt Almeers beton. De balusters worden gemaakt van schroot wapeningsstaal en de leuning bestaat uit gerecycled plastic. Om het betongranulaat zichtbaar te maken wordt de betonnen rand van de brug afgebroken.

2018 09 28 Weerwaterbrug plan A 2018 09 28 Weerwaterbrug plan A 2018 09 28 Weerwaterbrug plan A 2018 09 28 Weerwaterbrug plan A

https://centrum.almere.nl/rondje-weerwater/deelgebieden/brug/ontwerp-a/

Ontwerp B

De gemeente Almere volgt voor de ontwikkeling van de stad het principe van de Growing Green Cities. Dit is een beweging die het leven van stadbewoners in alle opzichten duurzamer, groener, gezonder en aantrekkelijker wil maken. Als ontwerpers van de nieuwe brug omarmen wij deze ambitie en laten zien dat deze brug meer is als een functionele verbinding tussen de toekomstige Floriade wijk en het Lumière strand.

Bij het vormgeven van de brug hebben we ons laten inspireren door de natuur en haar vloeiende vormen. Deze is herkenbaar in het slingerende brug tracé, de elegante brugdek constructie en de sierlijke pijlers. We integreren de Growing Green Cities thema’s van Voeden, Vergroening, Gezondheid en Energieproductie met markante verblijfsplekken. Het oversteken van het weerwater wordt een echte beleving met schitterende uitzichten op de omgeving!

Bovenop richten we de brug in met duurzame en natuurlijke materialen. De balustrade herinnert in vorm aan rietstengels terwijl de bamboe zitelementen worden verrijk met een mix van grassoorten en koolzaadbloemen. Riet en koolzaad zijn een knipoog naar de ontginningshistorie van de Flevopolder. Zij werden immers gebruikt om de polder geschikt te maken voor landbouw en bewoning.

De brug blijft heel lang onderdeel van de stad. Daarom maken we een duurzame brug met weinig onderhoud die mooi verouderd. Een robuuste, elegante constructie met inrichtingselementen die zich kunnen aanpassen aan toekomstig inzichten en gebruik.
Deze Weerwaterbrug gaat meer dan 100 jaar mee en voegt een nieuw duurzaam verhaal toe aan de rijke geschiedenis van Almere.

2018 09 28 Weerwaterbrug plan B

2018 09 28 Weerwaterbrug plan B 2018 09 28 Weerwaterbrug plan B 2018 09 28 Weerwaterbrug plan B

https://centrum.almere.nl/rondje-weerwater/deelgebieden/brug/ontwerp-b/