2018 03 23 Ria van DijkStedebouwkundige Ria van Dijk. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

Door Robert Mienstra

Stedenbouwkundige brengt Floriade tot leven

ALMERE – “Bij het ontwerpen van de Floriade en de woonwijk hebben we het ontwerp om de bomen heen getekend”, zegt stedenbouwkundige Ria van Dijk. “Echt elke boom in het Floriadegebied hebben we gekeurd. De bomen die nog lang mee kunnen, die blijven staan. En er worden zoveel bomen bij geplant dat er uiteindelijk meer bomen staan dan er ooit stonden.”

 

Van Dijk is in Almere als stedenbouwkundige bekend van haar optredens tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten voor de Floriade. Met enthousiasme deelde ze haar inzichten met de toeschouwers. “Kijk”, zegt ze nu wijzend op een kaart, “je ziet hier al die vierkantjes waar gebouwd gaat worden. Als alles klaar is en de bomen en planten staan er, dan heb je helemaal niet meer het idee dat het een bijna wiskundige lay-out is. Dat valt dan helemaal niet meer op. Het wordt juist heel divers.”

Toekomst
De keuze voor het evenement en de wijk van de Floriade juist in het centrum vindt Van Dijk als stedenbouwkundige een goede keus. “De spin-off voor de wijken er omheen zal juist groot zijn, die zullen een boost krijgen door alles wat er in en om het Weerwater gebeurt. De inwoners zullen door de Floriade veel meekrijgen van de vergroening van de stad. Ook de ondernemers in de stad zullen wel varen bij de Floriade. Veel mensen zullen vanaf het station naar de Floriade wandelen en dan via de Weerwaterbrug de Floriade betreden.”
Van Dijk kijkt ook naar de toekomst. “Groener dan de Floriadewijk kunnen we haast niet bouwen. En dat blijft dus behouden voor de stad. Ook na het evenement blijft het gebied voor Almere belangrijk. Er komen veel educatieve projecten die ook na de Floriade doorgaan. Kinderen kunnen er van alles gaan leren over bomen en planten. Veel zal interactief worden. Leerlingen kunnen via een app bijvoorbeeld alles leren over het leven van bomen. Ze kunnen dan zelfs de sapstromen op hun telefoon bekijken. Het gebied blijft zo een kennis- en leergebied voor scholen.”

Groen
Van Dijk benadrukt dat groen in de Floriadewijk leidend is. “Vroeger was het de bedoeling om het hele gebied kaal te halen. Daar zijn wij als ontwerpers voor gaan liggen, ook omdat die wens vanuit de bewoners uit de Filmwijk erg sterk naar voren kwam. We hebben er voor gezorgd dat veel groen behouden bleef en dat het juist fors uitgebreid wordt. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het gebied echt de groenste wijk van Almere wordt.”

3D-filmpjes
Het ontwerpen is voor de Almeerse een creatief proces. “maar ik moet natuurlijk met van alles rekening houden. Hoe de openbare ruimte er uit gaat zien, waar parkeerplaatsen komen, waar de gebouwen komen, hoe we om de bomen heen gaan bouwen, dat is een onderdeel van mijn werk.”
Tot aan de Floriade blijft Van Dijk werkzaam voor het ontwerpen van de Floriade. “Binnenkort hoop ik dat de eerste 3D-filmpjes beschikbaar komen. Dan kunnen de Almeerders echt zien hoe mooi het wordt, hoe groen.”

 

Artikel geplaatst op: 23 maart 2018 – 16:54

 

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1454654-meer-bomen-op-het-floriadeterrein-dan-ooit