Door Marcel Beijer
ALMERE – De gemeente krijgt in ieder geval tot de jaarwisseling de alleenheerschappij over de Floriade. Dat is een gevolg van het wegvallen van de directie en Raad van Commissarissen (RvC) van de Floriade BV. In afwachting van een nieuwe opzet van het Floriade-bestuur wordt ambtenaar Remko Schnieders aangesteld als interim-directeur.

De relatie tussen de gemeente en de Floriade BV bleek te zijn vertroebeld toen duidelijk werd dat de gemeente de tuinbouwtentoonstelling wil laten samengaan met het bouwen van een Floriade-wijk. “Er ontstond een verschil van inzicht tussen de BV en de gemeente”, gaf wethouder Loes Ypma donderdagavond tijdens de Politieke Markt toe. Volgens de wethouder heeft het wegvallen van de tweekoppige BV-directie niets te maken met dat meningsverschil. “De een krijgt een ongeluk, de ander kreeg de kans burgemeester te worden. Dat is overmacht.” Het opstappen van de RvC had wel een duidelijke relatie met de ontwikkelingen, gaf collega Jaap Lodders toe. “Toen de gebiedsontwikkeling erbij kwam verschoof de focus van het evenement naar de woonwijk. De RvC was het daar niet mee eens.”

Onthoofding

Door de onthoofding van de Floriade BV zit de gemeente in een lastig parket. De organisatie heeft immers al flink wat vertraging opgelopen. De vraag is nu of de organisatievorm wel deugt. Het college heeft daarom oud-minister Cees Veerman om advies gevraagd. Veerman draagt drie opties aan. Opvallend is dat bij twee opties de BV wordt opgeheven. De derde optie heeft niet de voorkeur van Veerman. Het is meer een constructie om de opgelopen schade te repareren.
De gemeenteraad moet voor 1 januari een beslissing nemen voor een nieuwe structuur. Tot die tijd wordt Remko Schnieders, die nu programmadirecteur is, aangesteld als interim-directeur. Een onwenselijke situatie, beseffen ook beide wethouders. “Maar op dit moment de beste oplossing”.
De oppositie reageerde donderdagavond vol onbegrip op de ontstane situatie. “Er wordt gezegd dat wij onze input mogen geven. Maar er is geen keuze”, foeterde Marco de Kat (Leefbaar Almere) “Ik word hier niet alleen erg cynisch van. Ik vind het ook beledigend naar de raad.”

‘Ongecontroleerde bende’

Oppositieleider Toon van Dijk (PVV) liep rood aan van woede. “We lopen met de Floriade al vijf maanden achter op schema. Je ziet de paniek toeslaan bij het college. De wethouders zitten hier lachend aan tafel, maar geloof me: ze slapen slecht dezer dagen. Het is een grote, ongecontroleerde bende met die Floriade.

Artikel geplaatst op: 05 oktober 2018 – 10:47

2018-10-25-twitter-Ton-van-Dijk

lees verder:  http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1478960-gemeente-krijgt-alleenheerschappij-over-floriade

 

Waarom stapte RvC van Floriade BV op?

Door Marcel Beijer
ALMERE – Een groot deel van de oppositie wil dat het college de notulen vrijgeeft van de vergadering waarin de Raad van Commissarissen (RvC) opstapte. Burgemeester en Wethouders weigeren dat echter. Zij vinden dat de BV een aparte entiteit is met hun eigen verantwoording.

Op initiatief van de PVV werd donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een extra debat ingelast om B&W te dwingen de notulen vrij te geven. Ook een aantal partijen uit de coalitie wilde openheid van zaken. Zij vinden dat de gemeente als enige aandeelhouder van de Floriade BV via de notulen inzicht moet geven waarom de RvC opstapte.
Burgemeester Franc Weerwind wilde niet zomaar aan die wens toegeven. Hij stelde dat de gemeenteraad eerder besloot de Floriade BV ‘op afstand’ te houden en dat de BV in dit geval dus ook haar eigen boontjes moet doppen. Bovendien, zo zei Weerwind, heeft hij die notulen zelf ook niet gezien. Door de politieke

Artikel geplaatst op: 12 oktober 2018 – 09:23

lees verder;  http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1479937-waarom-stapte-rvc-van-floriade-bv-op

 

De notulen van de Floriade worden niet openbaar voor raadsleden. Dat meldt het stadsbestuur. Volgens raadsleden geven de notulen waarschijnlijk meer duidelijkheid rondom het vertrek van leden van de raad van commissarissen.

Besloten

Het college was in eerste instantie niet van plan om de notulen openbaar te maken. Burgemeester Franc Weerwind gaf aan dat het om een vergadering van een besloten vennootschap gaat. De stukken hoeven dan niet verplicht openbaar gemaakt te worden. Op aandringen van de raadsleden heeft de burgemeester alsnog geprobeerd om notulen van Floriade B.V. aan de raad beschikbaar te stellen.

Opeisen

De burgemeester is niet van plan om de notulen op te eisen. “Dat kan alleen als er een vermoeden is dat informatie wordt achtergehouden of dat het onvolledig is”, aldus de burgemeester tegen de regionale omroep. De PVV is het er niet mee eens:

Extra kosten

De Floriadewijk gaat ruim 7 miljoen euro extra kosten. Ook komt er minder sociale woningbouw dan gepland. Oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben forse kritiek geuit.

https://www.1almere.nl/2018/10/18/notulen-floriade-niet-openbaar/

 

Zie ook vorige blog hierover;  http://www.2022almere.nl/floriade-2022-bv/raad-van-commissarissen-floriade-bv-stopt-ermee/