22 juni 2020 11:30

ALMERE – De aanleg van de kabelbaan over het Floriadeterrein moet in september van start gaan. De kabelbaan wordt onderdeel van de wereldtentoonstelling in 2022 en zorgt dat bezoekers van de Floriade zich makkelijk van het noorden naar het zuiden van het terrein kunnen verplaatsen.

De kabelbaan krijgt een lengte van 850 meter. Voor de overbrugging van deze afstand worden zeven masten geplaatst van 35,43 meter hoog, waarbij de kabels op 31 meter hoogte hangen. De kabelbaan wordt geheel elektrisch aangedreven en krijgt in totaal 34 gesloten cabines, die elk tien zitplaatsen hebben. Dat staat in de aanmeldingsnotitie Kabelbaan Floriade.

De bezoekers van de Floriade kunnen straks gratis gebruik maken van de kabelbaan. Er komen twee stations: station de Steiger in het zuiden bij de ingang en station de Koploper op het eiland Utopia, bij de noordelijke in- en uitgang. Via de kabelbaan kunnen de bezoekers het Weerwater en de snelweg A6 overbruggen om het evenemententerrein aan de overkant te bereiken. Daarnaast kan ook worden genoten van het uitzicht over de stad en het Floriadeterrein.

Met Rijkswaterstaat heeft afstemming plaatsgevonden over het kruisen van de A6. Zo moet de kabelbaan onder andere van een grotere afstand zichtbaar en herkenbaar zijn, mag deze niet te dicht bij de autobestuurders komen, moeten de gondels afgesloten zijn en moeten de gondels de autmobilisten zo min mogelijk afleiden.

Duurzaam vervoersmiddel

De kabelbaan wordt gerealiseerd door de firma Doppelmayr Cable Car Gmbh & Co uit Oostenrijk. Na de Floriade wordt er een nieuwe bestemming voor gezocht. De Floriade hoopt dat er een stad is die de elektrisch aangedreven kabelbaan als duurzaam vervoersmiddel een plek wil geven. Mocht hier geen interesse voor zijn, dan zal de kabelbaan hergebruikt worden in Oostenrijk.

Vergunning

Voor de aanleg van de kabelbaan moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Daarvoor moest eerst worden beoordeeld of er dusdanige nadelige gevolgen voor het milieu kunnen zijn, dat een milieueffectrapport

lees verder >>> https://almeredezeweek.nl/article/details/aanleg-kabelbaan-floriade-in-september-van-start

Aanleg kabelbaan Floriade stap dichterbij

ALMERE • Maandag 22 juni 2020 | 14:50

De aanleg van de Floriade-kabelbaan is een stap dichterbij. Met de kabelbaan kunnen bezoekers van de wereldtuinbouwtentoonstelling snel van de ene naar de andere kant van het terrein pendelen. Aan beide kanten kun je in- en uitstappen. De kabelbaan passeert ook de A6.

Uit de ingediende plannen blijkt dat de kabelbaan een totale lengte van 850 meter heeft en elektrisch aangedreven wordt. Om de kabelbaan aan te leggen worden er 7 masten geplaatst van ruim 35 meter hoog. De 34 gesloten cabines komen op 31 meter hoogte aan de kabels te hangen. Per cabine zijn 10 zitplaatsen en de cabines hangen op 80 meter afstand van elkaar.

Al in 2021 klaar
De kabelbaan moet al komend voorjaar (2021) klaar zijn, zodat mensen die al willen kijken hoe de bouw van de Floriade verloopt over het terrein kunnen zweven. De Floriade-kabelbaan wordt gebouwd door de Oostenrijkse firma Doppelmayr Cable Car Gmbh & Co. Straks als de Floriade open is zit een ritje met de kabelbaan in de entreeprijs. Onduidelijk is hoe dat in 2021 is geregeld. De kabelbaan en de gebouwen die daarbij horen worden na de Floriade afgebroken en te koop gezet. Als verkoop niet lukt dan gaat het hele gevaarte terug naar Oostenrijk waar het hergebruikt wordt. Enkel de heipalen blijven dan in de grond achter.

Raad aan zet
De aanleg van een kabelbaan is in strijd met het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater-Floriade. Daarom moet de gemeenteraad toestemming geven. Onderzoek wijst nu uit dat er geen nadelige gevolgen voor het milieu zijn, zolang er maar maatregelen genomen worden voor de bescherming van broedvogels, vleermuizen en bevers. De Floriade BV gaat deze maatregelen uitvoeren. Daarom heeft de gemeente besloten dat voor de

lees verder>>>https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/182603/aanleg-kabelbaan-floriade-stap-dichterbij

kabelbaan Floriade 2022 Almere