Een 850 meter lange kabelbaan moet de grote attractie worden van de Floriade in Almere. Complicatie: de naaste buur is een beschermde bever.

Patrick Meershoek 24 september 2020, 11:54

Het Oostenrijkse vervoersbedrijf Doppelmayr Cable Car leverde onder meer de kabelbaan die in Bolivia de stad La Paz met buitenwijk El Alto verbindt, over een lengte van vier kilometer en eenzelfde hoogte. Daarbij vergeleken is de kabelbaan die de onderneming heeft ontworpen voor Almere maar een kleintje: 850 meter lang en 35 meter hoog.

Toch moet de tijdelijke kabelbaan de grote publiekstrekker worden voor de Floriade van 2022. Met 34 gesloten cabines is er ruimte voor 340 bezoekers, die vanaf het aandrijfstation bij de entree van de expo elektrisch aangedreven over het arboretum, de bloementuinen en de andere onderdelen naar de andere kant van het terrein zweven. Onderweg wordt ook nog de A6 gepasseerd.

Hit

De organisatie van de Floriade heeft grote verwachtingen van de kabelbaan. Een wereldtentoonstelling kan niet zonder reuzenrad of vergelijkbare attractie, redeneert de organisatie, en de kabelbaan moet de gang naar Almere extra aantrekkelijk maken. Het is de derde kabelbaan in het land, schrijft de gemeente in het voorstel voor de bouwvergunning; de kabelbanen in Valkenburg en Slagharen zijn al jaren een hit.

Beverburcht

Het stadsbestuur heeft de gemeenteraad donderdagavond aan zijn zijde nodig om een zogenoemde verklaring van geen bedenkingen af te kunnen geven voor de aanleg van de attractie. Het bestemmingsplan voorziet niet de komst van een kabelbaan en er moet deze maand worden begonnen met de werkzaamheden. Dat laatste heeft weer te maken met de aanwezigheid van een beverburcht in de buurt van de bouwplaats.

lees verder >>>https://www.parool.nl/amsterdam/bevers-liggen-dwars-bij-bouw-van-gedroomde-kabelbaan-floriade~bf58e165/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F