“er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten”

Circulair, biobased huis te zien tijdens Dutch Design Week

Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning: daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Tijdens Dutch Design Week 2020 presenteren zij ‘The Exploded View’. Dat is een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd.

Het unieke project laat de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen zien. Dutch Design Week wordt georganiseerd van 17 tot en met 25 oktober 2020 en is online te volgens via www.ddw.nl.  

The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken.

De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat? Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytel’ installatie. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Er is immers zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen.”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations. 

Potentie van snel hernieuwbare grondstoffen 
In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen.

The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productie cirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq. 

Nood aan andere modellen
Daarnaast tonen de organisatoren hun zoektocht naar de toekomst van wonen. Ze vragen zich samen met de bezoeker af hoe ze gaan wonen in de nabije toekomst. “Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen,” aldus Lucas De Man van Biobased Creation.  

CO2-negatief paviljoen voorbeeld voor Floriade
Gedurende minimaal twee jaar werken ontwerpers en pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan nieuwe perspectieven voor een meer duurzame ontwerp-, bouw- en woonomgeving. Deze zogenaamde Embassy of Circular & Biobased Building is onderdeel van World Design Embassies – een programma van Dutch Design Foundation.

Biobased Creations, nu curator van de Embassy, is ook initiatiefnemer en ontwerper van The Growing Pavilion. Een paviljoen gemaakt van experimentele biobased materialen dat tijdens Dutch Design Week 2019, als onderdeel van deze Embassy, meer dan 75.000 bezoekers trok en momenteel genomineerd is voor verschillende internationale prijzen waaronder The Dezeen Awards. Dit iconisch paviljoen is nu het voorbeeld van CO2 negatief bouwen op Floriade Preview in Almere. 

Publicatiedatum: wo 7 okt 2020

https://www.groentennieuws.nl/article/9256476/circulair-biobased-huis-te-zien-tijdens-dutch-design-week/