ALMERE • Maandag 4 januari 2021 | 17:04

De Floriade krijgt het Dobberend Bos. De 20 bomen van dit kunstwerk drijven nu nog in de Rijnhaven in Rotterdam. Maar omdat die dit voorjaar wordt gebaggerd en gedempt om land van te maken leent de gemeente Rotterdam het kunstproject aan de Floriade.

Kunstenaar Jorge Bakker maakte het werk ‘In Search Of Habitus’ waarbij hij miniatuurbomen liet drijven in een aquarium. Jeroen Everaert van de Rotterdamse kunstproducent Mothership zag dit kunstwerk en wilde het meteen in het echt creëren in Rotterdam.

Dat was volgens Everaert niet zo makkelijk gedaan: “We wilden zeeboeien gaan gebruiken om daar bomen in te zetten. Maar deze zijn dicht aan de bovenkant; haal de top eraf en er gaan golven overheen: dan zinken ze. Ook waren er uitdagingen op het gebied van voeding en het voorkomen dat de wortels breken door het wiebelen van de golfslag. Uiteindelijk met veel onderzoek van studenten van de Technische Universiteit Delft werd een manier gevonden.

De bomen dreven vijf jaar lang in gerecyclede boeien in de Rijnhaven, pal naast andere drijvende initiatieven. Het Dobberend Bos zorgde voor vergroening en dat er aandacht was voor:
– klimaatverandering
– vernieuwing
– kunst
– gezondheid in steden
– bewustwording van het belang van groen en recycling.

Het is de bedoeling dat de bomen volgende week in Almere worden geplaatst. Waar precies, dat wordt dinsdag bepaald.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/211108/floriade-krijgt-het-dobberend-bos

Bomen van Rotterdams Dobberend Bos krijgen nieuwe plek in Almere

05 januari 2021 10:17 Laatste update: 1 dag, 6 uur geleden

5 NUjij-reacties

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email

Na vijf jaar komt er een eind aan het Dobberend Bos in de Rotterdamse Rijnhaven. De twintig bomen op het water worden dinsdag op een boot gehesen. Het Weerwater in Almere, de entree van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022, wordt vanaf vrijdag de nieuwe ligplaats van de bomen.

De verhuizing is tevens het allereerste zichtbare begin van de werkzaamheden om de Rijnhaven in het voorjaar te kunnen baggeren. Daarna wordt een derde deel van het havenbekken gedempt om land te maken waarop gebouwd kan worden. Ook worden er een park en een strand aangelegd op het gedempte deel van de Rijnhaven en komen er drijvende parkdelen in het water.

Er is dan geen ruimte meer voor andere objecten, waaronder het Dobberend Bos van kunstproducent Mothership. Het weghalen van de bomen gebeurt door kranen die de boeien op een boot hijsen, nadat duikers de ankers van de boeien hebben losgemaakt van de bodem. De boeien worden daarna op de boot opgeknapt en in orde gemaakt voor hun nieuwe bestemming.

Het Dobberend Bos verhuist naar Almere – https://t.co/skh7wPvJAM

https://www.nu.nl/rotterdam/6100224/bomen-van-rotterdams-dobberend-bos-krijgen-nieuwe-plek-in-almere.html