Het toekomstige Floriadeterrein in Almere moet zo’n twintig unieke bouwwerken krijgen die na het evenement onderdeel gaan uitmaken van de stadswijk die er komt. Tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling worden de gebouwen gebruikt als expo-paviljoen voor verschillende landen en steden.

Iconen
Hoe de gebouwen er precies uit komen te zien is nog niet bekend, maar de organisatie heeft er al wel bepaalde ideeën bij. Zo wordt gedacht aan een restaurant op grote hoogte met uitzicht over de stad, drijvende huizen, een glijbaan zo hoog als de grootste boom en een gestapelde kas. Ook een openluchtzwembad in het Weerwater behoort tot de mogelijkheden.

Om landen en steden te interesseren zijn een aantal schetsen gemaakt van deze voorbeelden. Na de zomer gaat de organisatie de markt op en wordt aan steden gevraagd met uitgewerkte plannen te komen. De beste ideeën zullen uiteindelijk worden gerealiseerd.

China
Aangezien er in 2019 in Beijing ook een wereldtuinbouwtentoonstelling wordt gehouden duurt het nog wel enige tijd voordat er ook echt handtekeningen worden gezet. De regels schrijven voor dat dit pas na afloop van het evenement in China mag gebeuren. Maar op de achtergrond wordt al met geïnteresseerden steden gesproken, zo benadrukt de organisatie.

Open dag
Zaterdag is er op het toekomstige Floriade-terrein aan het Weerwater een open dag waar Almeerders terecht kunnen voor meer info over de plannen. Het zes maanden durende evenement in 2022 zal vooral in het teken staan van innovatieve manieren om het leven in grote steden duurzamer te maken.