november 18, 2020 Patrick Mulder Nieuws

Floriade Expo 2022, gemeente Almere en de ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer, onthulden recent de naam en het ontwerp van de woontoren bij Floriade. De woontoren krijgt de naam ‘Flores’ en een bijzonder gevelkunstwerk waarbij het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 artistiek is vertaald.

Het kunstwerk is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. De eyecatcher vervult tijdens Floriade Expo 2022 diverse commerciële functies om daarna op duurzame wijze omgebouwd te worden tot een woontoren met 80 appartementen.

Weerspiegelijk

De toren, naar het ontwerp van Klunder Architecten, weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling die tussen april en oktober 2022 in Almere wordt gehouden. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze ‘verticale samenvatting’. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

Lees ook dit artikel: Almeerse reststromen geven karakter aan circulaire bruggen op Floriade park

Flores ligt in het hart van het Floriade-terrein aan het centrale plein. De toren zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de Expo en na 2022 onderdeel blijven van de groene stadswijk Hortus. Zo krijgt de topverdieping van de woontoren tijdens de Expo een restaurant en een uitkijkfunctie. In de commerciële ruimte op de begane grond komt daghoreca, retail, EHBO-punt en de appartementen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor (internationale) deelnemers aan Floriade.

De duurzame en hoogwaardig afgewerkte woontoren is 43,5 meter hoog en bestaat na Floriade uit 80 huurappartementen (waarvan 60 in het middensegment) en een commerciële ruimte op de begane grond. Het Amvest Residential Core Fund wordt eigenaar van dit woongebouw, dat wordt aangesloten op het innovatieve energiesysteem (Smart Thermal Grid) voor de warmte- en koudevoorziening.

Icoon

De woontoren vormt het canvas voor het unieke gevelkunstwerk, een creatie van MVRDV, Arttenders en de Vlaamse kunstenares Alex Verhaest. Hiervoor zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt. Het arboretum, de alfabetische planten- en bomencollectie van de botanische namen over het gehele gebied: van Acer in het noordwesten (Utopia) tot Zizyphus in het zuidoosten (De Steiger), is hiervoor artistiek vertaald naar de gevel. Het gevelkunstwerk dat het toegepaste arboretum in een levendig en kleurrijk panorama weergeeft, maakt de woontoren tot een icoon voor Almere. Voor de gevel wordt een bijzondere productietechniek toegepast door het kunstwerk op een glazen façade te printen. Het panoramische werk met de gevel als canvas blijft ook na de Expo als eyecatcher behouden.

Woonwijk Hortus

De woontoren komt in de nieuwe groene stadswijk Hortus van de gebiedsontwikkeling Floriade in Almere en wordt na Floriade Expo 2022 het eerste woongebouw in deze aantrekkelijke en duurzame wijk die rijk is aan bomen, planten en bloemen. Hortus maakt gebruik van het arboretum dat de kavels omzoomt en de wijk een overweldigend groen karakter gaat geven.

Woontoren Flores met glazen bloemengevel op terrein Floriade

Door Jaco Otto in Nieuwbouw · 25 oktober 2020

Tags: Almere, Floriade, Gevel, Kunstwerk, Uitgelicht, Woontoren

Gemeente Almere en ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer, onthulden afgelopen woensdag de Woontoren Flores met een bijzondere gevel op het terrein van de Floriade. De woontoren krijgt een bijzonder gevelkunstwerk waarop het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 op de gevel is vertaald.

“De woontoren Flores is beeldbepalend voor Floriade Expo 2022 en de toekomstige stadswijk Hortus in Almere”

Ontwerp

De woontoren, naar het ontwerp van Klunder Architecten, weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling die tussen april en oktober 2022 in Almere wordt gehouden.

Het kunstwerk op de toren is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze ‘verticale samenvatting’. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

De woontoren vervult tijdens Floriade Expo 2022 diverse commerciële functies om daarna op duurzame wijze omgebouwd te worden tot een woontoren met 80 appartementen.

De duurzame en hoogwaardig afgewerkte woontoren is 43,5 meter hoog en bestaat na Floriade uit 80 huurappartementen, waarvan 60 in het middensegment, en een commerciële ruimte op de begane grond. Het woongebouw wordt aangesloten op het innovatieve energiesysteem (Smart Thermal Grid) voor de warmte- en koudevoorziening.

Multifunctionele duurzame woontoren Flores

Flores ligt in het hart van het Floriade-terrein aan het centrale plein. De toren zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de Expo en na 2022 onderdeel blijven van de groene stadswijk Hortus. Zo krijgt de topverdieping van de woontoren tijdens de Expo een restaurant en een uitkijkfunctie. In de commerciële ruimte op de begane grond komt daghoreca, retail, EHBO-punt en de appartementen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor (internationale) deelnemers aan Floriade.

Gevel

In het kunstwerk op de gevel van woontoren Flores zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt. Het arboretum, de alfabetische planten- en bomencollectie van de botanische namen over het gehele Floriadegebied: van Acer in het noordwesten (Utopia) tot Zizyphus in het zuidoosten (De Steiger), is hiervoor artistiek vertaald naar de gevel.


Het bloemengevelontwerp van MVRDV, Arttenders, kunstenares Alex Verhaest.

Printen op glas

Het gevelkunstwerk dat het toegepaste arboretum in een levendig en kleurrijk panorama weergeeft, maakt de woontoren Flores tot een icoon voor Almere. Voor de gevel wordt een bijzondere productietechniek toegepast door het kunstwerk op een glazen façade te printen. Het panoramische werk met de gevel als canvas blijft ook na de Expo als eyecatcher behouden.

Groene woonwijk Hortus

De woontoren Flores komt in de nieuwe groene stadswijk Hortus van de gebiedsontwikkeling Floriade in Almere en wordt na de Floriade Expo 2022 het eerste woongebouw in deze duurzame wijk. De wijk Hortus is rijk is aan bomen, planten en bloemen en maakt gebruik van het arboretum dat de kavels omzoomt en de wijk een overweldigend groen karakter gaat geven.

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan, samen met nationale- en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal. De Floriade ligt direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

Beeld: Amvest / Dura Vermeer / MVRDV, Arttenders Alex Verhaest / Klunder Architecten

Beplantingsplan Floriade 2022 vertaald in gevel woontoren

21 oktober, 14:18

Ronnie WeessiesRedacteur

Op het Floriadeterrein in Almere verrijst een woontoren met een kleurrijk gevelkunstwerk waarin het beplantingsplan voor de wereldtuinbouwtentoonstelling is vertaald. Tijdens de Floriade 2022 huisvest woontoren Flores commerciële en overnachtingsfuncties voor het evenement, na afloop krijgt het gebouw een permanente woonfunctie.

De woontoren is ontworpen door Klunder Architecten, het gevelkunstwerk is het resultaat van een samenwerking tussen MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, gebaseerd op het beplantingsplan van het arboretum van de Floriade. Hierbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

De 43,5 meter hoge toren komt te staan aan het centrale plein van de Floriade, die plaatsvindt van 14 april tot en met 9 oktober 2022. Tijdens het evenement komen in de commerciële ruimte op de begane grond daghoreca, retail en een EHBO-punt. De topverdieping biedt dan plaats voor een restaurant en een uitkijkfunctie. De appartementen op de verdiepingen ertussen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor de (internationale) deelnemers aan Floriade.

Na afloop van de Floriade wordt de toren onderdeel van de nieuwe wijk Hortus en zal dan tachtig appartementen bevatten, waarvan driekwart is bestemd voor het middensegment. De woontoren zal net als andere gebouwen in de wijk worden aangesloten op een ‘smart thermal grid’, waarbij de gebouwen op slimme wijze onderling warmte en koude gaan uitwisselen.

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=48326

Beton en baksteen op Floriade-toren definitief ingeruild voor glas

ALMERE • Woensdag 21 oktober 2020 | 12:20

De woontoren op het Floriadeterrein in Almere krijgt definitief een gevel met een glazen kunstwerk. Het ontwerp is woensdag vrijgegeven door de projectontwikkelaar. Aan het uiterlijk van het gebouw is de afgelopen maanden nog hard gesleuteld, terwijl de bouw van de toren al is begonnen.

Eerdere impressies lieten een weinig in het oog springend flatgebouw zien, dat bestond uit veel baksteen en beton.

Het eerdere ontwerp:

2020 11 25 woontoren floriade 2022

Onvrede
Het grijze uiterlijk zorgde voor onenigheid tussen de ontwikkelcombinatie Amvest/Dura Vermeer en de organisatie van de Floriade. Ook verschillende politieke partijen in de stad waren teleurgesteld over het ontwerp.

Een aantal jaren geleden werd de toren namelijk vele malen spectaculairder afgebeeld. Schetsen lieten toen een gebouw zien waarop de balkons waren gevuld met grote bomen.

Jaren geleden werd de toren nog zo afgebeeld:

‘Icoon’
Projectontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer omschrijven het uiteindelijke aanzicht van de toren als “Een bijzonder gevelkunstwerk waarbij het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 artistiek is vertaald.” Dit maakt de woontoren volgens hen ’tot een icoon voor Almere.’ Het bouwwerk krijgt de naam ‘Flores‘ mee.

De afbeelding op de glazen gevel wordt een compositie van 1800 bomen en planten. Daarvoor zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt.

Uitkijkpunt en appartementen
De toren wordt in 2022 eerst door de nationale en internationale deelnemers aan de Floriade gebruikt. Op de begane grond komt ruimte voor onder meer horeca, winkels en een EHBO-punt. De bovenste verdieping krijgt een restaurant en een uitkijkpunt. De appartementen worden gebruikt voor overnachtingen en vergaderingen.

Na afloop van de Floriade wordt de toren omgebouwd, zodat er tachtig huurappartementen ontstaan.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/199407/beton-en-baksteen-op-floriade-toren-definitief-ingeruild-voor-glas

Woontoren Flores moet eyecatcher voor Floriade 2022 worden

Door

Ralph Mens

21 oktober 2020

Woensdag is de naam en het ontwerp van de woontoren bij de Floriade in Almere onthuld. De woontoren krijgt de naam Flores. Opvallend is het bijzondere gevelkunstwerk waarbij het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 als inspiratie is gebruikt.

Het kunstwerk is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. De eyecatcher vervult tijdens Floriade Expo 2022 diverse commerciële functies. Na de expo wordt het gebouw op duurzame wijze omgevormd tot een woontoren met 80 appartementen.

Kunstwerk van kunstenares Alex Verhaest. Bekijk op sympoiesis.nl hoe het kunstwerk tot stand is gekomen.

Arboretum

De toren, naar het ontwerp van Klunder Architecten, weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze ‘verticale samenvatting’. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

Uitkijkfunctie

De woontoren komt in de nieuwe groene stadswijk Hortus van de gebiedsontwikkeling Floriade in Almere. De toren wordt tijdens de Expo door de nationale en internationale deelnemers gebruikt en blijft na 2022 onderdeel van de groene stadswijk Hortus. Zo krijgt de topverdieping van de ruim 43 meter hoge woontoren tijdens de Expo een restaurant en een uitkijkfunctie.

In de commerciële ruimte op de begane grond komt daghoreca, retail en een EHBO-punt. De appartementen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor deelnemers aan de Floriade.

Na Floriade Expo 2022 wordt dit het eerste woongebouw in de duurzame wijk die rijk is aan bomen, planten en bloemen. Hortus maakt gebruik van het arboretum dat de kavels omzoomt en de nieuwe wijk een overweldigend groen karakter gaat geven.

Bekijk hieronder een video van de onthulling van de naam van de woontoren: