ALMERE • Maandag 11 februari 2019 | 18:16

Met de bouw van een kippenren start donderdag de officiële bouw van de Floriade en de Floriadewijk. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de gemeente Almere voor de organisatie van de Floriade in 2022. 

De kippenren komt op het voormalige terrein van Camping Waterhout in de buurt van een Japanse Sierkers. De boom met roze bloempjes bloeit in het voorjaar en stond daar al. Volgens de gemeente is de boom vanwege de mooie bloei en vruchten van bijzondere waarde voor de Floriade.

Als openingshandeling bouwen de partners – gemeente Almere, vastgoedontwikkelaar Amvest en aannemer Dura Vermeer – een hek om de boom als bescherming. De kippen gaan rond de boom scharrelen en de bouwvakkers van eitjes voorzien. In ruil daarvoor moeten de bouwers de beesten te eten geven. Het is onduidelijk welke kippensoort er gaat scharrelen.

De planning is krap, maar alle partijen hebben er vertrouwen in dat het Floriadeterrein op tijd klaar is voor de Floriade van 2022. Het terrein wordt dit jaar klaargemaakt voor de bouw van 330 woningen. De eerste woningen moeten volgend jaar klaar zijn. Het streven is dat eind 2021 alle bouwactiviteiten voor de Floriade zijn afgerond. 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/168133/kippenren-markeert-start-officiele-bouw-floriade

Bouw Floriade officieel van start

ALMERE • Donderdag 14 februari 2019 | 15:55

De bouw van de Floriade-woonwijk en de realisatie van het terrein voor het evenement is officieel begonnen. De ontwikkelcombinatie Amvest Dura Vermeer, de gemeente en de Floriade BV wilden de start niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom is er op het voormalige terrein van camping Waterhout een hek om een boom geplaatst. 

De drie partijen willen die behouden voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022. De boom was met een boomhut een belangrijk onderdeel van camping Waterhout en is volgens de iniatiefnemers ook van bijzondere waarde voor het nog te ontwikkelen gebied vanwege zijn mooie roze bloemen en kersen. 

Bouwen van woningen
Amvest en de gemeente tekenden op 20 december vorig jaar de overeenkomst voor de ontwikkeling van het gebied. De gebiedsontwikkeling en het evenement zijn met elkaar verweven. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een wijk met zo’n 600 woningen wordt neergezet. Een aanzienlijk deel van de huizen wordt al voorafgaand aan de Floriade gebouwd. Hoewel de planning krap is, gaan de partijen ervan uit dat de eerste woningen er halverwege volgend jaar staan.

Camping verhuist naar Noorderplassen
Na jaren gesteggel met de gemeente, vertrok camping Waterhout eind vorig jaar uit het gebied om plaats te maken voor deze ontwikkeling. De camping sloot uiteindelijk een deal met de gemeente en opent in april de deuren op Schateiland bij de Noorderplassen. De bouw daar is ook in volle gang.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/168243/bouw-floriade-officieel-van-start

Bouw terrein Floriade 2022 begonnen

15 februari 2019 Door Redactie Reageer

Amvest en Dura Vermeer zijn donderdagmiddag 14 februari symbolisch gestart met het bouwrijp maken van het toekomstige Floriadeterrein in Almere. Samen met de gemeente Almere en de Floriade Almere 2022 BV werd bij dat moment stilgestaan.

Heleen Aarts (algemeen directeur Amvest), Peter Verdaasdonk (directeur van de Floriade Almere 2022 BV), Loes Ypma, Wethouder Floriade Gemeente Almere) en Marieke Mentink (directeur bij Dura Vermeer).

Samen bouwen aan de Groene Stad van de Toekomst
Bij gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest is algemeen directeur Heleen Aarts vooral tevreden dat de werkzaamheden zo snel na de ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst zijn gestart. “Wij zijn blij dat we samen met Dura Vermeer en de gemeente aan de slag kunnen. Meer dan 40 jaar geleden kwamen de eerste Almeerders hier pionieren in de polder. Nu gaan we op deze plek de Groene Stad van de Toekomst verwezenlijken. Ik vind het heel mooi dat Almere een voortrekkersrol wil vervullen in de groene groei van steden en dat met de Floriade toont aan de wereld. Wij zetten daar graag onze schouders onder.”

”Klopt helemaal”, vult Marieke Mentink, directeur bij Dura Vermeer aan. “Het is geweldig dat Dura Vermeer nu opnieuw betrokken is bij de realisatie van een Floriade. Wat deze expo echter bijzonder maakt, is het feit dat er na de Floriade een unieke stadswijk ontstaat met een voor Nederland ongekend hoge woonkwaliteit.”

“Voor ons een heel mooi moment. Hier zijn we namelijk al zeven jaar naar toe aan het werken en nu gaat de bouw dan echt beginnen. Met de Floriade en alle gedachten die bij een groeiende groene stad horen waren we al begonnen, maar nu er is begonnen op het terrein waar in 2022 de expo plaatsvindt wordt het wel heel tastbaar”, aldus de Almeerse wethouder Loes Ypma.

“Dit is natuurlijk een belangrijke mijlpaal voor ons als expo-organisatie”, klinkt Peter Verdaasdonk, directeur van de Floriade Almere 2022 BV enthousiast. “We gaan nu een nauwe samenwerking aan met Amvest en Dura Vermeer voor de eerste inrichting van het Floriadeterrein. Het vastgoed dat tot 2022 ontwikkeld wordt, zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de expo en onderdeel blijven van de stadswijk na 2022. We gaan samen een unieke reis maken richting 2022”.

Planning voor de realisatie van de expo
Het bijzondere is dat de bouw van de expo en stadswijk ineen vloeien. Voor de expo gaan Amvest en Dura Vermeer de verkeerswegen, bruggen, showcasewoningen, i-Streets en landenpaviljoens (zoals o.a. de ‘green embassies’) realiseren. Dura Vermeer is nu gestart met het bouwrijp maken van het terrein. Ondertussen is de ontwerpfase voor de eerste paviljoens ook gestart. Deze worden ontworpen door vijf Nederlandse architecten. In het voorjaar van 2020 start de bouw van de eerste landenpaviljoens. Het plan voorziet verder in ruimte voor commerciële functies, zoals horeca en een hotel. Na de expo krijgt het permanente vastgoed een nieuwe bestemming in de stadswijk. De landenpaviljoens worden bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen. De tijdelijke paviljoens krijgen een circulair karakter, zijn herplaatsbaar of flexibel in gebruik.

Energie-neutrale, groene stadswijk
Na afloop van de expo in 2022 wordt het Floriadeterrein getransformeerd tot een aantrekkelijke stadswijk die rijk is aan bomen, planten en bloemen. Een energie-neutrale stadswijk waar rust, ruimte en groen voorrang krijgen. Zo wordt het Groene Stad Arboretum, de alfabetisch geordende plantenbibliotheek die de kavels omzoomt, ook na de Floriade in stand gehouden. Het wordt een bijzondere wijk, echt een wijk voor alle Almeerders die met een brug over het Weerwater goed bereikbaar wordt, met een mix van 600 huur- en koopwoningen en 60 waterwoningen. Het is nog niet bekend wanneer de verhuur en verkoop van de woningen start.

De vier partijen timmerden als startsein voor het bouwrijp maken van het Floriadeterrein een hek om een schitterende Prunus avium, een zoete kersenboom, op het terrein. Deze Floriade gaat immers over de integratie van groen en stadswijk. Met deze symbolische handeling laten we zien dat we bouwen binnen bestaand groen.

Meer informatie: https://floriade.almere.nl/

Werkzaamheden op Floriadeterrein gestart

18 februari, 4:09

https://architectenweb.nl/media/illustrations/2017/02/52cc1f19-2c5b-4494-9de2-a6fc0074a230_Thumbnail.png

Robert Muis Redacteur

Amvest en Dura Vermeer zijn donderdag 14 februari symbolisch gestart met het bouwrijp maken van het toekomstige Floriadeterrein in Almere. Ondertussen is ook het ontwerp voor de eerste paviljoens gestart, waartoe vijf bureaus zijn geselecteerd.

De bouwstart voor het Floriadeterrein is meteen de aanzet tot realisatie van de Groene Stad van de Toekomst. Na de Floriade in 2022 is het terrein de basis voor een bijzondere stadswijk met “een voor Nederland ongekend hoge woonkwaliteit”, aldus Marieke Mentink, directeur bij Dura Vermeer.

Vijf architectenbureaus
Voor de expo gaan ontwikkelaar Amvest en bouwer Dura Vermeer de verkeerswegen, bruggen, showcasewoningen, i-Streets en landenpaviljoens (zoals bijvoorbeeld de ‘green embassies’) realiseren. Dura Vermeer is nu gestart met het bouwrijp maken van het terrein.

De ontwerpfase voor de eerste paviljoens is ook gestart. Daarvoor zijn vijf architectenbureaus geselecteerd: Design Erick van Egeraat, Paul de Ruiter Architects, René van Zuuk Architekten, SeARCH en Studio RAP. Het masterplan voor de Floriade 2022 is gemaakt door MVRDV.

Van expo naar woonwijk
In het voorjaar van 2020 moet de bouw van de eerste landenpaviljoens starten. Het plan voorziet tevens in ruimte voor commerciële functies, zoals horeca en een hotel.

Na de expo krijgt het permanente vastgoed een nieuwe bestemming in de stadswijk. De landenpaviljoens worden bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen, melden Amvest en Dura Vermeer. De tijdelijke paviljoens krijgen een circulair karakter, zijn herplaatsbaar of flexibel in gebruik.

De stadswijk die na de Floriade op het terrein wordt gerealiseerd moet energieneutraal en rijk aan bomen, planten en bloemen worden. Het Groene Stad Arboretum blijft na het evenement behouden voor de nieuwe stadswijk; de alfabetisch aangeplante bomenverzameling omzoomt de kavels.

De wijk moet een mix van 600 huur- en koopwoningen gaan bieden; daarnaast staan er 60 waterwoningen op de planning.

Symbolische handeling
Als startsein voor het bouwrijp maken van het Floriadeterrein bouwden betrokkenen afgelopen donderdag een hek om een Prunus avium – zoete kersenboom – op het terrein. De symbolische handeling werd uitgevoerd door Marieke Mentink (directeur bij Dura Vermeer), Heleen Aarts (algemeen directeur Amvest), Loes Ypma (wethouder Floriade, Almere) en Peter Verdaasdonk, directeur van de (Floriade Almere 2022). 

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=45628