Studio Ossidiana: “We zijn erg blij, omdat dit ons eerste openbare gebouw zal zijn. En we zijn vooral verheugd over het feit dat het een drijvende ruimte betreft. We zien het drijvend kunstpaviljoen in Almere als een realisatie van gedachten en ideeën die begonnen met ons voorstel voor de Prix de Rome Amsterdam Allegories – een serie drijvende openbare ruimtes voor Amsterdam”.

Jury koos unaniem voor kunstpaviljoen Studio Ossidiana

Vijf opkomende architecten werkzaam op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst werden uitgenodigd om een ontwerpvoorstel in te dienen voor een kunstpaviljoen. Een voorloper van een nieuw te ontwikkelen kunstmuseum. De deskundige selectiecommissie koos unaniem voor het conceptuele en toegankelijke ontwerp van Studio Ossidiana, een “poëtisch plan”. Het spreekt alle zintuigen aan en vertegenwoordigt effectief Flevolands uitgebreide Land Art-collectie.

The Port, The Stage en The Observatory

Studio Ossidiana liet zich inspireren door de zee, waar de provincie Flevoland zijn oorsprong vindt en het Weerwatermeer, waar het paviljoen zal komen te staan. Het ontwerp van Alessandra Covini en Giovanni Bellotti bestaat uit drie cirkels: The Port, The Stage en The Observatory.
Drijvend kunstpaviljoen in Almere door Studio Ossidiana

  • The Port is een ringvormige promenade aan het water, waar bezoekers kunnen wandelen en waar buitenprogrammering mogelijk is. Het is gemaakt van een terrazzo ontwikkeld door Studio Ossidiana, waarbij gebruik wordt gemaakt van schelpen, mosselen, klei en houtskool in verwijzing naar de Flevolandse bodem.
  • The Stage is een eiland dat als terras fungeert, maar bij harde wind een drijvend platform is.
  • The Observatory heeft twee tentoonstellingsruimtes en bevindt zich op het derde ronde platform. Het biedt een dromerig uitzicht zowel van binnen naar buiten, als van buiten naar binnen. De lichtgewicht polycarbonaat cilindrische gevel filtert en reflecteert de tinten van het water en het groen. De silhouetten van de bezoekers die door de zorgvuldig ontworpen openingen van de gevel zichtbaar zullen zijn, creëren een artistiek spektakel.
  •  

‘We hopen dat het kunstpaviljoen in Almere een plek wordt van experimenteren, een plek die mogelijkheden biedt tot ontmoeting tussen verschillende groepen mensen, en tussen mensen en andere soorten’

Alessandra Covini van Studio Ossidiana

Nieuw kunstmuseum

Het kunstpaviljoen is een voorloper of bijgebouw van een nieuw kunstmuseum dat de komende vijf tot tien jaar in Almere gebouwd gaat worden. Onder leiding van Denise de Boer richt dit museum zich op toegankelijke, aansprekende kunst, met de nadruk op grootschalige multimediakunst en landschapskunst.
Drijvend kunstpaviljoen in Almere door Studio Ossidiana

Uitgangspunt is het eigen karakter van Almere en Flevoland, waar innovatie, ruimte, lef en het koesteren van talent essentieel zijn. Het sluit aan op wat Studio Ossidiana hoopt dat het drijvend kunstpaviljoen Almere en de bezoekers zal brengen.

We hopen dat het een plek wordt waar we kunnen experimenteren met verschillende manieren van cureren op het water, een plek die mogelijkheden biedt tot ontmoeting tussen verschillende groepen mensen, en tussen mensen en andere soorten. Het is ontworpen om zowel een museum als een promenade te zijn die een openbaar waterplein omlijst. We stellen ons voor dat mensen daar naartoe kunnen gaan om kunst te zien, maar ook om te zwemmen of te vissen, misschien zelfs te schaatsen als het water vriest”, aldus Studio Ossidiana.
Drijvend kunstpaviljoen in Almere door Studio Ossidiana

Samenwerking met Floriade 2022

Het paviljoen komt te staan in het hart van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Na de Floriade wordt het terrein ontwikkeld tot Hortus, een innovatieve, duurzame woonwijk met het kunstpaviljoen als hoofdattractie.

Almere wil de komende jaren de op vier na grootste stad van Nederland worden. Naast huisvesting moeten de nieuwe voorzieningen de

Design Team Studio Ossidiana: Alessandra Covini & Giovanni Bellotti met Aina Roca, Daniele Ceragno, Sebastian Bernardy, Sze-Wing Chan, Marie Saladin, Ludovica Beltrami, Han Sol Hwang, Maurane Gabriël, Ebru Guner

lees verder>>>>https://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2020/12/studio-ossidiana-drijvend-kunstpaviljoen-almere-een-plek-voor-experimenteren-101257949?_ga=2.215589847.1929757398.1609944784-1619165994.1609944784