Collegepartij ChristenUnie in Almere is voorstander van het door laten gaan van de Floriade in 2022. Daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad, bleek dinsdagavond tijdens een bespreking in het stadhuis over het evenement.

Redactie 10 jun 2020 2 reacties

Collegepartij ChristenUnie in Almere is voorstander van het door laten gaan van de Floriade in 2022. Daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad, bleek dinsdagavond tijdens een bespreking in het stadhuis over het evenement.

CU gaf doorslag

Dat meldt Omroep Flevoland. De ChristenUnie heeft twee zetels in de raad en speelde een sleutelrol in de discussie. De partij was de laatste coalitiepartij die nog een keuze moest maken tussen stoppen, doorgaan of uitstellen van het evenement. Een eventueel ‘nee’ van de partij zou er voor zorgen dat er geen meerderheid is voor het doorgaan van de Floriade en bovendien leiden tot een collegecrisis. De overige collegepartijen hadden hun voorkeur vorige week kenbaar gemaakt. Zij vinden doorgaan met de Floriade beter voor Almere dan ermee stoppen of het evenement uitstellen. Volgens de VVD moet alleen de marketing beter. De officiële stemming in de gemeenteraad is donderdag of volgende week, maar lijkt dus een formaliteit te worden.

Advies: niet stoppen
De discussie over wat te doen met de Floriade hield de Almeerse politiek de afgelopen weken volop bezig. Eerst waren er al veel tegenslagen in het aanlooptraject en onlangs nog bleek uit een enquête dat een meerderheid van de Almeerders voor stoppen met de Floriade is en dat zelfs de opgestapte Floriade-wethouder Tjeerd Herrema het niet meer zag zitten met het evenement. Het college vroeg naar aanleiding van de coronacrisis en de gevolgen daarvan op evenementen aan verkenner Harry van Dorenmalen om drie scenario’s voor de Floriade te onderzoeken: gecontroleerde afbouw, uitstel van het evenement met één of twee jaar of het evenement in 2022 door laten gaan in aangepaste vorm. Het advies van Van Dorenmalen was niet te stoppen en het college nam dat advies over. De gemeenteraad gaat dat nu in meerderheid ook doen.

Financiële risico’s enorm toegenomen
Toch is een voormalig voorstander door alle argumenten van de laatste tijd 180 graden omgedraaid. Oppositiepartijen zoals de PVV en de SP waren al lange tijd tegen, maar de Partij voor de Dieren zag in de Floriade oorspronkelijk voor een kans om de stad groener te maken. Daarna volgde een periode van twijfels en nu is de partij definitief tegen de Floriade. Raadslid Jesse Luijendijk wijst erop dat de financiële risico’s enorm zijn toegenomen, meldt Omroep Flevoland. Ook vindt hij dat de Floriade veel minder groen, duurzaam en innovatief dreigt te worden dan eerder was beloofd. ‘En daar is nu nog bovenop de coronacrisis gekomen met alle gevolgen van dien.’

https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/cu-is-voor-dus-floriade-2022-gaat-door.13515937.lynkx

De Floriade kan in 2022 toch doorgaan in Almere

Na weken van flinke politieke discussie over het wel of niet doorgaan van de Floriade in 2022 is de kogel door de kerk: het evenement kan doorgaan. Ook collegepartij ChristenUnie blijkt voorstander te zijn en daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad. Dat bleek gisteravond tijdens een extra bespreking in het stadhuis over de wereldtuinbouwtentoonstelling.

De ChristenUnie was de laatste coalitiepartij die nog een keuze moest maken tussen stoppen, doorgaan of uitstel van het evenement. De andere collegepartijen hebben hun voorkeur vorige week al bekend gemaakt. De officiële stemming moet nog plaatsvinden, maar die is niet meer dan een formaliteit.

De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden. De Nederlandse Tuinbouwraad coördineert de Floriade. Deze raad is in 1908 opgericht om het imago van de Nederlandse tuinbouw te versterken en de export te bevorderen. In een park bouwen bedrijven en organisaties paviljoens om hun innovaties te laten zien op het gebied van land- en tuinbouw. Almere bouwt ook een groene stadswijk. De vorige editie van de Floriade was in Venlo.

“Het college wil er absoluut voor gaan om hier een heel goed evenement voor Almere van te maken. We hebben er echt vertrouwen in”, zegt Hans van Dijk van de ChristenUnie tegen Omroep Flevoland. Een eventuele tegenstem van deze partij had het evenement op losse schroeven gezet.

Vorige maand was nog onduidelijk of de Floriade zou doorgaan. Politieke partijen spraken toen hun zorgen uit over de financiële risico’s van het evenement. Het masterplan voor de Floriade ging indertijd uit van een rekening van 10 miljoen euro voor de stad, maar die is inmiddels opgelopen tot 60 miljoen euro.

https://nos.nl/artikel/2336786-de-floriade-kan-in-2022-toch-doorgaan-in-almere.html