Boomteelt Remco van der Meij 11 sep 2020 om 14:25uur

Donker Groep heeft de aanbesteding van gemeente Almere gewonnen om op het Floriadeterrein ongeveer 50.000 heesters, ruim vijfhonderd bomen in verschillende maten en 170.000 vaste planten te planten.

Met de gunning van het planten van de vaste planten, heesters en bomen moet de planning van Floriade Expo 2022 op orde blijven. Het terrein is ook de start van de toekomstige woonwijk ‘Hortus’ die vorm krijgt als enorm arboretum, waarbij alle boomsoorten ‘op alfabet’ worden geplant.

De komende maanden zal het overgrote deel van de vaste planten, heesters en bomen de grond in gaan. Een klein deel van de vaste planten wordt tijdelijk in depot in grotere potten verder opgekweekt. Zodat die volgend jaar kunnen worden uitgeplant.

Verplantingsschok

Dat geldt ook voor een klein deel van de bomen. Die staan nu al klaar om geplant te worden in airpots, laat de organisatie weten. Hiervoor is gekozen, omdat bomen in airpots een minimale verplantingsschok krijgen.

Lees meer: Eerste standaardlijst Nederlandse namen cultuurplanten

Het gaat hier om bomen die door bouwwerkzaamheden niet eerder geplant kunnen worden. Het is essentieel dat de planten zo snel mogelijk de grond in gaan, aldus Floriade. Alle planten staan idealiter minimaal een volledig groeiseizoen in de grond om zich te ontwikkelen.

Zevenhonderd soorten

Via Heutinck vaste planten worden alle vaste planten aangeleverd. De basisopzet van Floriade Expo 2022 is een strikt alfabetische opzet van de botanische naam, van ongeveer zevenhonderd verschillende soorten bomen die in een grid over het Floriadeterrein zijn verdeeld.

Ieder kavel bestaat uit een vier meter brede rand waar de bomen de eerste beplantingslaag vormen. Per kavel zijn de beplantingsplannen zorgvuldig tot stand gekomen, laat Donker Groen weten.

Directie

lees verder >>> https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/09/11/donker-groep-wint-grote-aanbesteding-floriadeterrein