Wouter Boonstra 28 feb 2020 5 reacties

De gemeente Almere zal nog eens drie tot zes miljoen euro extra uitgeven aan de Floriade 2022. Dat maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Voor de gemeente zijn de kosten voor het evenement al opgelopen tot een kleine 40 miljoen euro.

Strenge beoordeling
Dat blijkt uit cijfers van de gemeente die zijn opgevraagd door Omroep Flevoland. Floriade BV, de organisator van de wereldtuinbouwtentoonstelling, had de gemeente om negen miljoen euro extra gevraagd, maar dat vond het college te gortig. ‘We zijn het aan onszelf, gemeenteraad en bewoners van Almere verplicht om het verzoek van de BV op een goede en strenge manier te beoordelen’, aldus Hoek die dus aan een lager bedrag denkt. Of dat een subsidie of lening wordt is onduidelijk.

Motie van afkeuring
Over het precieze bedrag wordt nog onderhandeld, maar Hoek koos ervoor om de bedragen nu al bekend te maken ‘om rust in het proces te brengen’. Hiervoor wilde Hoek de bedragen nog wel geheim houden, maar toen oppositiepartijen erachter kwamen dat de coalitiepartijen wel op de hoogte waren van het extra bedrag diende de gehele oppositie een motie van afkeuring in tegen de coalitiepartijen.

Nog geen sponsorcontract getekend
Het extra geld is nodig, omdat er meer mensen moeten worden aangetrokken om de Floriade 2022 tot een succes te maken, zei directeur Peter Verdaasdonk van Floriade BV twee weken geleden. Er zouden 2,1 miljoen bezoekers naar het evenement moeten komen. Tot nu toe is er nog geen enkel sponsorcontract getekend. Voor marketing en ticketverkoop is extra personeel nodig en daarnaast moeten meer exposerende landen worden binnengehaald. Nu hebben vooral Aziatische en Afrikaanse landen toegezegd.

40 miljoen
In zijn berekening tot bijna 40 miljoen telt de omroep verschillende gemeentelijke uitgaven bij elkaar op. Aanvankelijk zou de gemeente 10 miljoen euro subsidie geven. Dat is opgelopen tot 21,6 miljoen euro. Daarnaast zijn er ambtelijke kosten voor een speciaal team en voor extern advies: 14,9 miljoen euro. Verder moest de gemeente enkele bedrijven op het Floriade-terrein uitkopen, zoals camping Waterhout, een duikschool en jachthaven Haddock. Zonder Haddock (die kosten zijn niet bekend) is dat 3 miljoen euro. De gemeente rekent deze kosten niet mee, ze schaart deze bij de grondexploitatie.

Enige aandeelhouder
De gemeente Almere is de enige aandeelhouder van de Floriade BV en mag die tot 30 miljoen euro lenen. De Floriade BV wil leningen terugbetalen uit de kaartverkoop. Als de Floriade mislukt, dan is de gemeente ook die maximale 30 miljoen kwijt. Er is inmiddels een risicopot van 13,3 miljoen euro. Het hele evenement kost 99,1 miljoen euro. De subsidie van de provincie Flevoland is 10 miljoen euro en van het rijk 5 miljoen. Verder wordt 2,5 miljoen euro van de regio verwacht en inkomsten van andere subsidies.

‘Uitgekleed evenement’
Volgens Hoek is de gemeente ‘nog steeds bezig om een mooie expositie te organiseren waarin je de groene toekomst van de stad gaat zien’. Maar oppositiepartijen zijn sceptisch. De Partij voor de Dieren wijst erop dat

lees verder >>> https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/floriade-almere-weer-miljoenen-duurder.12465298.lynkx

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op 2 maart 2020 16:58

Dit soort geld verslindende projecten kunnen beter bij het Rijk worden gedropd.

Door Wim op 2 maart 2020 12:47

Als de infrastructurele investeringen rond de Floriades op werkelijke waarde worden meegenomen dan heeft er geen enkele floriade verlies geleden.

Door Karel op 2 maart 2020 09:52

Bij voorbaat weten we dat dit soort evenementen uit de klauwen loopt, en toch zetten we door. Voor wie organiseren we dit eigenlijk, voor die paar bobo’s die met een dikke piemel op de foto willen? Zucht, het gaat maar door.

Door Jan op 29 februari 2020 11:09

Eigenlijk had je ook niks anders kunnen verwachten. De OZB kan wel weer een tikje omhoog, oh nee, dan gaan de gemeentes steen en been klagen over de no cure no pay bureau’s.

Door Hans op 28 februari 2020 17:48

Alle |Floriades liepen financieel gierend uit de hand! Het ergste is nog dat men weigert ervan te leren. Het volgende echec is al in de maak. En dan wordt zo’n directeur die alles uit de hand laat lopen dood leuk burgemeester in Sneek, waar het inmiddels ook een bestuurlijke chaos is; fijn die mensen!

Kosten Floriade voor gemeente lopen op tot bijna 40 miljoen

ALMERE • Vrijdag 28 februari 2020 | 12:36

’10 miljoen euro en geen cent meer.’ Dat noemden eerdere Almeerse wethouders als het maximale bedrag dat de gemeente aan de Floriade zou besteden. Van die uitspraak is niet veel meer over. Donderdagavond bleek dat er weer extra miljoenen naar de Floriade moeten. Nog zonder die extra bijdrage is het totale bedrag dat de gemeente aan de Floriade kwijt is, al opgelopen tot zeker 39,5 miljoen euro. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van de gemeente.

De gemeente Almere onderhandelt nog over hoeveel miljoenen euro’s extra er precies naar de Floriade moeten. De Floriade BV, het bedrijf dat de Floriade in 2022 organiseert, vraagt 9 miljoen euro. Wethouder Hoek zei donderdagavond eerder aan een bedrag tussen de 3 en 6 miljoen te denken. Het is nog niet duidelijk of dat als lening of als subsidie gegeven wordt.

Subsidie
Door de jaren heen zijn de kosten voor de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling flink opgelopen. De gemeente dacht eerst met een subsidie van 10 miljoen euro wel voldoende te hebben bijgedragen aan het evenement. De teller is nu opgelopen naar 21,6 miljoen euro.

Floriade-team
Daarbovenop komen de kosten voor een Floriade-team. Eerst hielden verschillende afdelingen binnen het gemeentehuis zich bezig met de Floriade. Een speciaal team moest die krachten bundelen. Samen met de bedragen uitgegeven aan extern advies, kost dit 14,9 miljoen euro.

Aankopen
Om het evenement mogelijk te maken, moest de gemeente verschillende aankopen doen die op of aan het Floriadeterrein liggen. Camping Waterhout werd voor zeker 2,3 miljoen euro opgekocht. Voor 730.000 euro werd de duikschool overgenomen. Het is niet bekend voor hoeveel geld jachthaven Haddock is uitgekocht. De gemeente telt deze bedragen niet op bij de kosten voor de Floriade, maar vindt dat deze aankopen bij de uitgaven van de grondexploitatie horen.

Aandeelhouder
De Floriade BV is het bedrijf dat door de gemeente is opgericht om het evenement te organiseren. De gemeente is de enige aandeelhouder van de Floriade BV. Als het goed gaat met het evenement, deelt de gemeente in de winst. Draait de Floriade verlies, dan betaalt uiteindelijk de gemeente de rekening.

Omdat de Floriade BV nog geen eigen inkomsten heeft, mag het van de gemeente tot 30 miljoen euro lenen. Met de kaartverkoop voor de Floriade wil het bedrijf deze lening uiteindelijk terugbetalen. Mocht de Floriade uitdraaien op een fiasco, dan is de gemeente de 30 miljoen kwijt.

Risico’s
De gemeente is wel verplicht om een pot geld opzij te zetten om risico’s op te vangen. Bijvoorbeeld als de verkoop van kaartjes tegenvalt door slecht weer. Wilde de gemeente eerst 7 miljoen euro daarvoor opzij zetten, nu is die pot bijna twee keer zo groot: 13,3 miljoen euro.

Begroting
Het hele evenement gaat 99,1 miljoen euro kosten. Naast de subsidiebijdragen van de gemeente, draagt de provincie Flevoland 10 miljoen euro bij. De landelijke overheid betaalt 5 miljoen. Ook wordt gerekend op een bijdrage van 2,5 miljoen vanuit de regio en van nog andere subsidies, maar het is nog onbekend wie dat precies gaat betalen.

De bedoeling was dat ook al veel geld binnen zou zijn door sponsoring. Tot op heden is daar niets van opgehaald.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/178732/kosten-floriade-voor-gemeente-lopen-op-tot-bijna-40-miljoen

‘Extra geld voor Floriade brengt rekening voor Almere op bijna 40 miljoen’

De bijdrage van de gemeente Almere aan de Floriade wordt opnieuw verhoogd. Gisterenavond maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) bekend dat er nog eens drie tot zes miljoen euro bij moet. Het is niet de eerste keer dat de kosten oplopen. Omroep Flevoland zette op een rij wat de gemeente tot nu toe kwijt is aan de wereld-tuinbouwtentoonstelling.

Eerdere Almeerse wethouders zeiden jaren geleden dat er maximaal 10 miljoen euro naar de Floriade zou gaan. Dat bedrag is in de loop van de tijd zo goed als verviervoudigd. De gemeente is zeker 39,5 miljoen euro kwijt aan het evenement dat over twee jaar gehouden moet worden.

Er wordt nog onderhandeld over hoeveel geld er extra naar de Floriade moet. Het bedrijf Floriade BV zegt 9 miljoen euro, maar de wethouder denkt aan een bedrag tussen de 3 en 6 miljoen. Of dat geld een subsidie of een lening is, is niet duidelijk.

21,6 plus 14,9 miljoen

Door de jaren heen heeft de gemeente al 21,6 miljoen euro aan subsidie gegeven, . Daar bovenop komen nog de kosten voor het ‘Floriade-team’ van de gemeente, waarin krachten van verschillende afdelingen zijn gebundeld. Samen met de kosten voor extern advies kost dat nog eens 14,9 miljoen euro, becijfert Omroep Flevoland.

Daarnaast gaf de gemeente ook nog miljoenen uit aan het uitkopen van bedrijven die op het Floriade-terrein liggen. Camping Waterhout werd voor 2,3 miljoen opgekocht. Een duikschool kostte 730.000 euro.

Het is niet duidelijk hoeveel is uitgegeven aan het uitkopen van een jachthaven. De gemeente rekent dit niet tot de kosten voor de Floriade, omdat ze het zien als grondexploitatie. Nadat de Floriade in 2022 gehouden is, wordt er op het terrein een woonwijk gebouwd.

Geen sponsors

De gemeente Almere is de enige aandeelhouder van Floriade BV. Als de Floriade een succes wordt, deelt de gemeente in de winst. Maar als er verlies wordt geleden, betaalt Almere de rekening. Daarom is er 13,3 miljoen euro opzij gelegd om dat eventuele verlies op te vangen.

Voor de Floriade is ook een subsidie van 10 miljoen euro gegeven door de provincie Flevoland en de landelijke overheid heeft 5 miljoen euro ingelegd. Daarnaast was het de bedoeling dat er geld zou worden opgehaald door sponsoring. Tot op heden is dat niet gelukt.

Alleen een reservering

Overigens herkent de gemeente Almere zich niet in de berekening van

lees verder >>> https://nos.nl/artikel/2324968-extra-geld-voor-floriade-brengt-rekening-voor-almere-op-bijna-40-miljoen.html