Wethouder Loes Ypma denkt dat de Floriade een goede zet is voor de ontwikkeling van Almere © ANP

De gemeenteraad van Almere heeft grote zorgen over de stijgende kosten van de Floriade, maar een ruime meerderheid van de raad blijft achter de komst van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 staan.

Door: Patrick Meershoek 9 november 2018, 11:31

Dat werd donderdag duidelijk tijdens de bespreking in de raad van de bijgestelde begroting voor het evenement. Waar voor de zomer nog sprake was van een positief resultaat van een miljoen euro, moet de gemeente volgens nieuwe berekeningen rekening houden met een verlies van ruim zeven miljoen euro.

Die tegenvaller is koren op de molen van de fracties die vinden dat Almere nooit aan het Floriadeavontuur had moeten beginnen. Volgens fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV voltrekt zich het rampscenario dat zijn partij van meet af aan voorspelde. “De gang van zaken onderstreept de totale incompetentie van dit college,” aldus Van Dijk, die rekening zegt te houden met een strop van 30 miljoen euro.

Bodemloze put
Ook de SP sprak van een financieel debacle. Fractievoorzitter Hans Everhard: “Deze coalitie gooit alles in een bodemloze put.” Everhard maakte bekend dat zijn driekoppige fractie in de toekomst niet meer wil meepraten over de voorbereidingen van de Floriade, en voegde de daad bij het woord door de vergadering te verlaten

Amvest is bereid om 300 miljoen euro in de wijk te investeren

De andere partijen in de raad trokken minder fel van leer, maar ook zij zijn geschrokken van de nieuwe cijfers. Namens D66 sprak Jan Lems over de nationale aandacht voor de oplopende verliezen die voor de Floriade worden voorspeld. “Dit is zeer slechte pr voor de stad.”

lees verder>>>>https://www.parool.nl/binnenland/gemeenteraad-almere-blijft-achter-floriade-staan~a4607377/