Peter van Leth

18 juni 2020

Floriade Expo 2022 in Almere gaat door. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond 18 juni besloten. De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt plaats van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

De uitbraak van de coronapandemie wereldwijd, vormde eind maart de aanleiding om de mogelijke effecten hiervan op de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 in Almere nader te onderzoeken. De kern van het hieruit voortvloeiende advies luidde: ga door met Floriade Expo 2022, schrijf het verhaal van de Floriade nogmaals goed op en verbeter de communicatie hiervan, en pas het programmamanagement aan.

Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V., is verheugd over de uitkomst van de stemming in de gemeenteraad. “Samen met de gemeente Almere, provincie Flevoland, Rijksoverheid, Nederlandse Tuinbouwraad en al onze partners zijn wij in 2022 in staat om tot de gewenste Floriade-programmering te komen en de wereld te verrassen.”

Op dit moment hebben 210 bedrijven zich gecommitteerd aan Floriade en hebben reeds 33 landen hun deelname bevestigd. Wethouder Jan Hoek: “Met heel veel verschillende partijen werken we al geruime tijd aan de wereldexpo en aan de nieuwe groene stadswijk die daaraan verbonden is. Ik ben blij dat we deze samenwerking kunnen voortzetten. De Floriade, het programma met de stad op weg daarnaartoe, en de nieuwe wijk Hortus, dat alles bij elkaar helpt ons verder in de ontwikkeling van Almere naar een groene en gezonde stad. Bewoners, instellingen en ondernemers gaan hiervan profiteren.”

Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 (links) en Jan Hoek, wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit en Democratische Vernieuwing. Feenstra Fotografie

Eindelijk mening ventileren

Terwijl de gemeente Almere zich afgelopen maanden boog over afstel, uitstel of afslanken van de Floriade 2022, ging op het Floriadeterrein de voorbereidingen op de wereldtuinbouwtentoonstelling gewoon door. Voorbereidingen die door de intelligente lockdown tijdens de coronacrisis

lees verder >>>

Raad Almere stemt voor doorgaan Floriade 2022

Almere gaat door met het organiseren van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, die in 2022 in de Flevolandse gemeente wordt gehouden. De raad van Almere heeft dat donderdagavond besloten met 31 stemmen voor en 14 stemmen tegen.

ANP/Het Parool   18 juni 2020, 22:50

Bovenaanzicht van de plek waar de Floriade 2022 plaats moet vinden.Beeld EPA

De gemeente vroeg een adviseur eind maart om te onderzoeken of doorgaan met de Floriade nog zinvol was. Op dat moment lagen alle activiteiten stil vanwege de coronacrisis. Ook is niet te voorzien of er in 2022 mogelijk nog steeds maatregelen gelden tegen verspreiding van het virus. Op grond van het advies stelde het college van burgemeester en wethouders de raad voor om door te gaan, aangezien de Floriade Almere op de kaart zet als groene en gezonde stad. Bovendien houdt de gemeente er een nieuwe, groene stadswijk aan over.

‘Financiële blunder’

Het voorstel leidde tot vele avonden debatteren in de raad. Tegenstanders als de PVV, SP en Partij voor de Dieren noemen de Floriade ‘een fata morgana’, een ‘evenement dat vele tientallen miljoenen kost maar geen publiekstrekker is’ en ‘de grootste financiële blunder van Almere ooit’. Toen Almere ervoor koos om de tuinbouwtentoonstelling binnen te halen zou dat de gemeente 16 miljoen euro gaan kosten. Nu staat de teller voor Almere al op minstens 60 miljoen euro.

Volgens de voorstanders, onder wie de coalitie, zou het al geïnvesteerde geld verdampen als de gemeente nu zou stoppen. En de Floriade kan veel

lees verder>>>>https://www.parool.nl/amsterdam/raad-almere-stemt-voor-doorgaan-floriade-2022~b4b81dde/

Nog eens 16 miljoen euro nodig voor Floriade in Almere

Na jaren van discussie en financiële tegenvallers, kan de gemeenteraad van Almere vanavond definitief groen licht geven voor de Floriade in 2022. De gemeente moet dan wel een extra investering doen van 16,3 miljoen euro.

Vorige week werd al duidelijk dat een meerderheid van de raad hiermee akkoord gaat, maar de partijen verschillen sterk van mening over de vraag hoe die extra kosten betaald moeten worden, schrijft Omroep Flevoland.

Geld uit extra grondverkoop

Almere wil na het vertrek van de Floriade op het terrein 660 woningen bouwen. De opbrengst van de grondverkoop komt dan ten goede aan de gemeente. Collegepartijen Leefbaar Almere en de VVD komen vanavond met een voorstel om extra stukken bouwgrond te verkopen.

Volgens Colette Holter van de VVD is er ruimte op het Floriadeterrein om 1500 woningen te bouwen met grondopbrengsten van 38 miljoen euro. Holter: “Wij hebben ook in Almere woningnood. Dus wat dat betreft, is extra bouwen voor ons wel welkom.”

Oppositiepartijen PVV en Partij voor de Dieren zijn fel tegen dit plan. Ze willen dat het gebied zo veel mogelijk groen blijft.

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden, en staat daar dan 6 maanden. De Nederlandse Tuinbouwraad coördineert de Floriade. Deze raad is in 1908 opgericht om het imago van de Nederlandse tuinbouw te versterken en de export te bevorderen. In een park bouwen bedrijven en organisaties paviljoens om hun innovaties te laten zien op het gebied van land- en tuinbouw. Almere bouwt ook een groene stadswijk. De vorige editie van de Floriade was in Venlo.

Toen Almere begon met de plannen voor de Floriade werd er uitgegaan van een kostenpost van 10 miljoen euro. Dat geld moest onder meer terugstromen door de verkoop van toegangskaartjes en sponsoring. Maar eind 2018 waren de beraamde kosten al opgelopen tot 28 miljoen euro.

Die hogere kosten zouden samenhangen met de ambitieuze opzet. Almere kiest voor een tentoonstelling in combinatie met een bouwexpo. Onderdeel daarvan was een ‘groene’ stadswijk met 600 woningen en zestig waterwoningen. Vooral dit idee zorgt voor een oplopend tekort, bleek uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Daarbovenop komen nog de kosten voor het ‘Floriade-team’ van de gemeente, waarin krachten van verschillende afdelingen zijn gebundeld. Ook gaf de gemeente miljoenen uit aan het uitkopen van bedrijven die op het terrein lagen, zoals een camping, een duikschool en een jachthaven.

Niet alleen de gemeente Almere stopt geld in de Floriade. Vanuit de provincie Flevoland is een subsidie van 10 miljoen euro gegeven en de landelijke overheid heeft 5 miljoen euro ingelegd. Daarnaast was het de bedoeling dat er geld zou worden opgehaald door sponsoring. Van de geraamde 10 miljoen euro aan sponsorgelden is nog geen tiende binnen.

Hoewel de verwachtingen vooraf torenhoog waren, liepen de laatste drie Floriades voor de organiserende gemeenten uit op een financiële strop. Al benadrukken zij vaak dat het evenement hen toch veel heeft opgeleverd.

Floriade 1992, Zoetermeer

Verlies: 5 miljoen euro door te hoge uitgaven en tegenvallende inkomsten.

Maar: “Zoetermeer hield er wel een NS-station aan over.”

Floriade 2002, Haarlemmermeer

Verlies: 8 miljoen euro, door tegenvallende bezoekersaantallen

Maar: “De naamsbekendheid van de gemeente is enorm toegenomen.”

Floriade 2012, Venlo

Verlies: 9 miljoen euro, het geschatte bezoekersaantal werd wel gehaald maar zij gaven minder uit dan verwacht.

Maar: “Het stikt nu van de bedrijvigheid op het Floriadeterrein.”

bron: de Volkskrant

Inmiddels lijkt er onder de inwoners van Almere steeds minder animo te zijn om de Floriade door te laten gaan. Dat blijkt uit een opiniepeiling die

lees verder >>>> https://nos.nl/artikel/2337695-nog-eens-16-miljoen-euro-nodig-voor-floriade-in-almere.html