boulevard Weerwater

Een boulevard is een lange, brede, gewoonlijk met rijen bomen beplante straat in een stedelijke omgeving.

Het woord komt uit het Frans en is daarin oorspronkelijk een vervorming van het Nederlandse woord bolwerk. Afgeleid hiervan wordt de term boulevard ook gebruikt voor een lange, aan de zee gelegen, wandelstraat.

bron: Wikipedia 206 03 04

 

boulevard Weerwater huidige situatie

Het Weerwater wordt omzoomd door paden om te wandelen en te fietsen. De paden worden veel gebruikt om sport te beoefenen zoals hardlopen en skaten. De paden verbinden een aantal wijken zoals de Filmwijk (het Fongerspad), Almere Centrum (Esplanade) en de Stedenwijk. Tevens vormt het fietspad langs de Stedenwijk de verbinding tussen Almere Centrum en Almere Haven. Ondanks het feit dat Almere in enkele decennia ontstaan is en er ten opzichte eeuwenoude steden een zekere homogeniteit in bebouwing bestaat, is er in Almere toch sprake van een ‘houtje-touwtje-vormgeving’.

boulevard Weerwater

Het Fongerspad vanaf de brug vanuit het centrum gezien.

boulevard Weerwater

Het Fongerspad langs het Lumiere-park.

 

fongerspadFilmwijk

Het Fongerspad met een wandel- en fietsniveau. Halverwege is een zitje gecreëerd maar er is geen toegang tot het water.

rondje weerwater

Het Sturmeypad langs de busbaan en de A6.

 

sturmeypadCamping

Het Sturmeypad langs de camping.

 

oorweg

Het Bergsmapad langs het strand.

 

oeverpromenade

De Oeverpromenade langs Stedenwijk. Er zijn drie secties. Het voetpad langs het water geeft geen toegang tot het water.

 

oeverpromenadeBrug

De brug over de gracht in de Oeverpromenade.

maastrichtkwartier weerater almere

Maastrichtkwartier met pleintje bij het Weerwater ontworpen door Nahied Koolen.

oeverpromenadeSteiger

Een vlonder langs het Weerwater bij de Oeverpromenade.

 

 

rondjeWeerwater

Esplanade en Meerensteinkade in één panorama.

 

boulevard Weerwater voorstellen nieuwe situatie

De aanpak van de paden waardoor het Weerwater omzoomd wordt kan een eenheid bewerkstelligen in de delen zoals ze nu bestaan. Een band die kan binden. Er kan een ‘boulevard Weerwater’ ontstaan. Het idee ‘lichtend pad’ is een manier om dit aan te pakken.

lichtend pad

Een andere aanpak is creëeren van een boulevard die op verschillende plaatsen toegang verleend tot het water. In de huidige situatie zijn er rondom het Weerwater drie stranden. Eén in het Lumiére-park, één langs de A6 en één in het centrum naast het appartementencomplex ‘Silverline’. Op de Esplanade in het centrum is een toegang tot het water door een trap. Hier is ook een steiger in het water gebouwd, net als langs het appartementengebouw ’the Wave’. Een boulevard heeft een verbindend karakter in letterlijke en figuurlijke zin. Het heeft een breedte die ruimte biedt aan meerdere gebruikers, actief (fietsen, hardlopen) of recreëerend (zitten). De eenheid kan bereikt worden door rondom het Weerwater dezelfde doorsnee van het wegprofiel te gebruiken (breedte), een belettering of figuur in het wegdek aan te brengen en een opvallende kleur te gebruiken.

rondje weerwater

boulevard weerwater almere

weerwater almere boulevard

Veel- en felkleurig asfalt.

Cambridge trials solar powered glow in the dark pavement

October 22 2013

Cambridge City Council has trialled the use of a novel spray on liguid which transforms staid tarmac into an effervescent lighting strip to improve amenity of a local park after dark.

Developed by Pro Tech Surfacing Starpath has been applied to a public footpath in Christ’s Pieces and is touted as being cost effective and low maintenance.

The custom chemical spray is applicable on either soft or hard surfaces such as concrete, tarmac and timber and works by absorbing UV light through the day and emitting it by night.

This means it can be applied without the disruption of laying new surfacing and results in a constellation of speckled lights glowing from the surface coating.

Hamish Scott, owner of Pro-Teq Surfacing said, “There is nothing like Starpath in the world, this product adjusts to the natural light, so if it is pitch black outside the luminous natural earth enhances, and if the sky is lighter, it won’t release as much luminosity – it adjusts accordingly, it’s almost like it has a mind of its own.

“Our product is cost effective, fast to apply and fast to set, is an anti-slip surface, while the client has a choice of size and colour of aggregate. Once the aggregate is laid we apply a finishing coat, which is specially formulated to ensure the surface is water-resistant, and provides longevity to the finished product. Further, the surface is environmentally-friendly and aesthetically pleasing”.

Scott added: “… you need to physically see it to believe it, this is pure nature doing its work”.

weerwater boulevard almere

 

 

weerwater almere boulevard

 

Toegang tot het Weerwater zou op meer plekken gerealiseerd kunnen worden zoals de openheid van de Esplanade. Hierboven nog een foto van de Floriade in Venlo in 2012.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!