de Schouwburg Almere
Vormgeving van het Waterfront is een lastig probleem. Het Stadshart is aantrekkelijk, ruim en open maar een voor de hand liggend culminatie hiervan in het Weerwater is tot noch toe niet tot stand gebracht. Er vinden wel sportevenementen, muziekoptredens, kermissen e.d. plaats op de Esplanade maar een blijvende publiekstrekker in de vorm van horeca, museum, fontein of sculptuur ontbreekt. De Schouwburg had deze publiekstrekker kunnen zijn als er op de zonnige kant de mogelijkheid zou zijn geweest om te verpozen met een glas bier. De hermetische minimalistische doos laat deze aanpassing schijnbaar niet toe. De schamele poging om een terrasje te plaatsen bij het restaurant maakt dit schrijnend duidelijk.
De laatste tijd worden er steigers aangelegd die direct al de benaming ‘pier’ mee krijgen. Het verbindt de stad met het water en biedt nieuwe mogelijkheid tot verpozing en recreatie. In de maquette die ooit getoond werd van het – nog te bouwen – Stadshart stond een blokje plexiglas door een steiger verbonden in het Weerwater. Meteen werd erbij gezegd dat realisatie niet zeker was.
Wat nu zeker is, is dat de Paviljoens opgedoekt zijn en Casla ook ingeboet heeft aan zelfstandigheid. Dit is een uitgelezen kans om één en één met elkaar te combineren. Zou het niet wat zijn om de geschiedenis van Almere te presenteren in een paviljoen in het water met een horecagelegenheid? Een 15 tot 20-meter bolvormig gebouw zou de hoekige skyline completeren, contrasteren en nieuwsgierigheid opwekken.
Het einde van de gang in de schouwburg in Almere. Een terras zou in het verlengde hiervan een mooi uitzicht bieden op het Weerwater.
bron: www.rondje-weerwater.nl
Schouwburg Almere is een schouwburg in Almere.
Het gebouw is ontworpen door de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van architectenbureau SANAA. Er is gekozen voor een gestileerde eenvoud waarbij transparantie en licht voorop staan. De ligging van het gebouw, schijnbaar drijvend op het Weerwater en grenzend aan Stadshart Almere, zorgt voor veel lichtinval en fraaie uitzichten over het Weerwater. De schouwburg beschikt over drie zalen.
Schouwburg Almere is in december 2006 opgeleverd. Sinds voorjaar 2012 staat de naam eindelijk in grote letters op het dak. Wegens “vormwil van de architect” mocht het aanzien van de gevel vijf jaar niet worden gewijzigd.
bron: Wikipedia 2016 03 03
Bijzondere architectuur
Ontwerp
Kunstlinie Almere Flevoland is ontworpen door Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van het Japanse architectenbureau SANAA. Het schetsontwerp werd na een prijsvraag onder gerenommeerde architectenbureaus gekozen vanwege de bijzondere architectuur.
Het ontwerp kenmerkt zich door eenvoud en rechte strakke lijnen. Vanaf de rand van het theatercafé steekt een groot laag gebouw van circa 100 meter breed en circa 100 meter lengte het Weerwater in. Drie blokken van verschillende omvang en hoogte springen in het oog: de toneeltoren van de grote zaal (de zaal heeft bijna 1000 plaatsen), de middenzaal (350 plaatsen) en de kleine zaal (150 plaatsen). Alle buitengevels bestaan uit glas. Op plaatsen waar een dichte gevel noodzakelijk is, wordt de muur met glas bekleed. Overal in het gebouw zijn lichtspelingen en zichtlijnen naar het water. Dunne wanden, daken en vloeren completeren het ontwerp.
Opening 2007
Vrijdag 8 juni 2007 heeft Koningin Beatrix Kunstlinie Almere Flevoland en Kunstencentrum ‘de Kunstlinie’ officieel geopend. Met een druk op de knop onthulde zij in de grote zaal van Kunstlinie Almere Flevoland een gedenksteen die in de vloer van de centrale hal geplaatst zal worden. Op de steen staat een Japanse haiku: “Water glas en licht – monument voor verbeelding – in een nieuwe stad”. Hare Majesteit kreeg een rondleiding door het gebouw en was zeer geïnteresseerd. Ook burgemeester Jorritsma, de commissaris van de koningin van Flevoland Michel Jager en het Japanse architectenduo Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa waren bij de opening aanwezig.
bron: Schouwburg Almere