Ebenezer Howard

Ebenezer Howard (Londen, 29 januari 1850Welwyn Garden City, 1 mei 1928) was een vooraanstaand Brits stedenbouwkundige.

Vroege leven

Howard reisde naar de Verenigde Staten op 21-jarige leeftijd. Hij arriveerde in de staat Nebraska en ontdekte al snel dat hij geen boer wilde worden. Hij verhuisde naar Chicago en werkte als journalist voor rechtbanken en kranten. In de VS maakte hij kennis met het werk van dichters als Walt Whitman en Ralph Waldo Emerson. Hij begon na te denken over manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren.

In 1876 was hij terug in Engeland. Hij kreeg een baan bij Hansard, een bedrijf dat de officiële transcripten van het parlement verzorgt. Hij werkte daar gedurende de rest van zijn leven.

Diagram voor stadsuitbreidingen.

Invloeden en ideeën

Howard las veel, waaronder Edward Bellamy’s 1888 utopische novelle Looking Backward. Hij dacht diep na over sociale problemen. Een uitkomst was zijn boek uit 1898 To-Morrow: A Peaceful Path to Real Reform. Dit boek werd herdrukt in 1902 als Garden Cities of To-Morrow. Het boek schetste beelden van steden zonder sloppenwijken waarin de voordelen van zowel stad (kansen, amusement, hogere lonen) als platteland (schoonheid, frisse lucht en lage huren) werden gecombineerd. Hij behoorde hiermee tot een van de grondleggers van de tuinsteden. Zijn ideeën leiden in Engeland onder andere tot de ontwikkeling van Letchworth Garden City en Welwyn Garden City. Voor zijn inzet als stedenbouwkundige werd hij in de adelstand verheven.

TCPA

Om zijn idee van tuinsteden meer vorm te geven richtte hij in 1899 de Garden City Association op. Later werd dit de Garden Cities and Town Planning Association, en vervolgens de Town and Country Planning Association (TCPA). De TCPA is de oudste Britse stedenbouwkundige vereniging.

(bron Wikipedia 2015 07 26)

 

In Almere is een park vernoemd naar Ebenezer Howard;

ebenezer_howard_park_almere

 

Deze keuze voor Almere is vanzelfsprekend. Als iets illustreert dat steden maakbaar zijn, dan is het Nederlands’ jongste stad, gemaakt op nieuw, uit zee gewonnen land. De Flevopolder diende aanvankelijk primair als landbouwgebied; pas later ontstond de urgentie om nieuwe steden toe te voegen, als overloop voor het snel uitdijende Amserdam. De polder was maagdelijk leeg, en dus vol mogelijkheden. Velen van ons hebben Almere, al dan niet op afstand, gemaakt zien worden. Wij hebben gezien hoe de onbegrensde vrijheid die de polder met zich meebracht onbekende krachten in mensen losmaakte. Mensen als Han Lammers, Dirk Frieling en Teun Koolhaas hebben de kans benut om het fundamenteel ánders te doen. De ‘tabula rasa’ die Almere was, bood hen de mogelijkheid om af te wijken van de gangbare ideeën over stedelijke structuren. Zij kozen niet voor het dogmatische concept van de compacte stad, zoals het gros van hun tijdgenoten dat wél deed.
In plaats daarvan lieten ze zich inspireren door het gedachtengoed dat ten grondslag ligt aan de Garden City van Ebenezer Howard, en creëerden een polynucleaire stad: een stad met meerdere kernen in een omvangrijk, weelderig groen/blauw casco. Of, in de woorden van Koolhaas: “Voor mij was het hele project Almere de verwerkelijking van een ideaal. Vroeger trok de adel de stad uit, stichtte landgoederen. En nu kregen wij (…) de kans om een landgoed voor een kwart miljoen mensen aan te leggen.”
(bron Almere 2.0)
Garden_City_Concept_by_Howard
schematische voorstelling van de idealen van Howard
Ebenezer Howard Almere

virtuele representatie van de idealen van Howard

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!