Wereldtuinbouwtentoonstelling In 2022 zou in Almere de Floriade gehouden worden. In de huidige vorm kan die niet doorgaan, zegt de gemeente.

8 april 2020

Leestijd 2 minuten

Een schets van hoe het Floriade-terrein er uit moet komen te zien.

De Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere moet worden gehouden, wordt aangepast, uitgesteld of mogelijk zelfs afgeblazen. Dat blijkt uit een brief die het college dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Doorgaan met de huidige plannen is volgens de gemeente Almere niet mogelijk. In de brief schrijft het college: „Met de snelle en mondiale verspreiding van het coronavirus is een turbulente en onzekere tijd voor iedereen aangebroken.”

Lees ook: Waarom wil Almere per se de Floriade organiseren?

De voorbereidingen voor de Floriade kampen al met tegenslagen sinds 2012, toen Almere het ‘bid’ won om de tentoonstelling te mogen houden. Zo zijn de kosten aanzienlijk opgelopen. Oorspronkelijk zou de gemeente 10 miljoen euro bijdragen aan de 93 miljoen die het evenement zou kosten. De rest moest komen van de provincie Flevoland, het Rijk, de sponsors en de 2,1 miljoen betalende bezoekers die worden verwacht. Inmiddels zijn de kosten voor Almere 39,5 miljoen euro en moet er mogelijk nog eens drie tot zes miljoen extra worden bijgelegd, zo bleek eind februari.

Nog geen sponsors

Dat geld, zo zei Floriade-wethouder Jan Hoek (GroenLinks) toen, zou onder meer nodig zijn zodat de Floriade BV, dat het evenement organiseert en waarvan Almere de enige aandeelhouder is, sponsorwervers kon aantrekken. Er is nog geen enkel sponsorcontract getekend en ook de belangstelling van landen om deel te nemen, is gering. Er hebben zich nu acht landen aangemeld voor de wereldtentoonstelling.

Elk van de drie opties die nu wordt voorgesteld, heeft financiële en juridische consequenties. Een kleiner evenement levert bijvoorbeeld minder bezoekers en daarmee minder inkomsten van kaartverkoop op, zo is de verwachting. Uitstel kan juridische consequenties hebben: met bouwers Amvest en Dura Vermeer is afgesproken dat zij na afloop huizen kunnen verkopen op het terrein.

Het college heeft Harry van Dorenmalen, oud-directeur van IBM Nederland en IBM Benelux, gevraagd te onderzoeken welke optie het beste is. Donderdag vergadert de gemeenteraad achter gesloten deuren over de toekomst van de Floriade.

Genoeg voorbereidingstijd

Pieter Cloo, de tijdelijke directeur van de Floriade BV, zegt dat het „goed” is dat er scenario’s worden gemaakt. „De vraag is: kunnen wij in 2022 nog een serieuze Floriade maken? Onze overtuiging is ‘ja’”. Volgens hem is er „als het coronavirus het land uit is” genoeg voorbereidingstijd. „Stoppen of uitstel kost meer geld”, zegt hij.

Cloo zegt dat geen van de deelnemers nog heeft afgezegd. De bezoekersaantallen, waarvan het leeuwendeel naar verwachting binnenlandse bezoekers zullen zijn, „zullen eerder meer dan minder” worden, verwacht hij.

De PVV in Almere, die altijd kritisch was en waarschuwde voor de kosten, roept op tot afstel. „Dit is de uitgelezen kans het gebied in te vullen met woningen, waar Almere iets aan heeft”, zegt fractievoorzitter Toon van Dijk.

De vorige Floriades waren weinig succesvol. De drie vorige edities – Venlo (2012), Haarlemmermeer (2002) en Zoetermeer (1992) – draaiden voor miljoenen verlies omdat er niet genoeg bezoekers kwamen.

Aanvulling (8 april): Dit artikel is aangevuld met een reactie van de Floriade BV.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/08/almere-wil-floriade-mogelijk-afblazen-a3996283

Floriade 2022 in Almere wordt uitgesteld of afgelast vanwege coronacrisis

Stedenbouw

Vanwege de coronacrisis moet de Floriade 2022 worden uitgesteld of afgelast. De gemeente Almere onderzoekt ook of de wereldtuinbouwtentoonstelling in een veel kleinere vorm wel door kan gaan. Dat meldt het ANP.

De werkzaamheden voor de Floriade, die al in volle gang zouden moeten zijn, liggen stil. Op dit moment is volgens de gemeente Almere ook niet in te schatten wat de effecten van de coronauitbraak op de langere termijn en wereldwijd zullen zijn. Daarom gaat een adviseur begin mei laten weten of de tentoonstelling moet worden uitgesteld, afgesteld of in een kleinere vorm doorgang kan vinden.

De adviseur moet uitzoeken wat “de voor- en nadelen, de financiële en juridische consequenties en de risico’s” van de drie opties zijn. Donderdag spreekt de adviseur achter gesloten deuren met het college en de gemeenteraad over de invulling van zijn opdracht.

Beeld MVRDV

Ruimtelijke ontwerp

De Floriade in Almere heeft een budget van ongeveer 100 miljoen euro, maar doorgaan met de oorspronkelijke ambities is niet meer realistisch vindt de gemeente. Langs de snelweg A6 is er een gebied van zestig hectare groot voor gereserveerd. De vorige Floriade in 2012 in Venlo bleef zitten met een verlies van ruim negen miljoen euro.

Bij de plannen zijn verschillende ontwerpers betrokken. Zo is is MVRDV verantwoordelijk voor het ruimtelijke ontwerp van de plannen en vervult Winy Maas de rol van supervisor. Als onderdeel van het masterplan heeft 70F een zonnepanelendak boven de snelweg ontworpen. Daarnaast komen er twee circulaire bruggen naar ontwerp van Reimert Bouw en Infrastructuur.

Lees verder

Winy Maas is supervisor van Floriade 2022

Winy Maas is supervisor van de Floriade 2022. In deze rol adviseert hij over de vastgestelde gebiedsvisie voor het landschapsontwerp, de tijdelijke en permanente vastgoedprojecten en openbare kunstprojecten.

https://www.dearchitect.nl/stedenbouw/nieuws/2020/04/floriade-2022-in-almere-wordt-uitgesteld-of-afgelast-vanwege-coronacrisis-101239755?_ga=2.10068849.552957956.1587401387-1769508855.1587401387