de Drijfveer

Door middel van crowdfunding is er de laatste 10 weken ruim zestien duizend euro binnengehaald door jonge ondernemers voor het afbouwen van het eerste drijvende gebouw van de Floriade 2022 in Almere.
Gebouw van plantaardige materialen
De Drijfveer is een drijvend gebouw dat gemaakt is van plantaardige materialen. Het gebouw is een ontwerp van Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee. De Drijveer wordt helemaal zelfvoorzienend. Het wekt energie op, zuivert water en verwerkt afval. Koen Kaljee: “In het ontwerp combineren we hi- en low-tech. Krom hout uit de Flevopolder contrasteert met de strakke lijnen. Dankzij het flexibele ontwerp kan het gebouw voor diverse activiteiten worden gebruikt. Koen Kaljee verwacht het gebouw eind 2015 te voltooien.

Urban Greeners

De komende zeven jaar bouwt de Floriade Almere 2022 aan een zelfvoorzienende stadswijk. De Drijfveer is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022 in Almere. Urban Greeners steunt jonge ondernemers bij het opzetten van projecten die meebouwen aan deze stadswijk.
Vanaf januari 2016 is de ruimte te boeken op drijfveer.net.
De voortgang van de bouw is te volgen via instagram.com/drijfveer.

op de website van de ‘urban greeners’ staat het volgende:

Nu nog in de op het water van een jachthaven, over een tijdje aan de andere kant van het eiland Utopia: de vetste vergaderruimte ooitDe Drijfveer is de meest inspirerende binnenruimte in Nederland die je je kunt bedenken, al is het maar omdat je nauwelijks het gevoel hebt dat je binnenzit. Terwijl je uitkijkt over het water en je een blad plukt van de planten in het kasraam voor in je thee, herinnert een zonnestraal je aan de zonnepanelen op het dak. De stad van de toekomst komt steeds dichterbij – en wordt groener dan ooit.

De Drijfveer vertelt het hele verhaal. Van kromme acacia’s (de eerste bomen in Almere) en verf gewonnen uit vlas, tot zonnepanelen en Japanse brandtechnieken om hout langer mee te laten gaan; Koen en Noëlle zijn altijd op zoek naar het volgende onderdeel om de ark nóg innovatiever, groener en zelfvoorzienender te maken. En nu komt er door hard te werken en nooit op te geven, stukje bij beetje een van de tofste gebouwen van Nederland tevoorschijn. Koen en Noëlle bouwen samen met stagiairs, partners en vrijwilligers deze zomer het eerste gebouw van de Floriade van 2022. En door in de tussentijd te blijven doorontwikkelen, blijft de Drijfveer een bron van inspiratie, en een voorbeeld voor de stad van de toekomst.

Steun de Drijfveer en behoor tot onze crowd! 
Dankzij onze materiaalsponsoren en vrijwilligers kunnen we de Drijfveer wind- en waterdicht maken, maar het gebouw is nog niet af! Er is nog geen verwaming, je kunt er geen koffie zetten en er groeien niet eens planten! Alleen met jouw steun kunnen we dit prachtige gebouw verwarmen, inrichten en beplanten. Alleen dan wordt dit het tofste gebouw van Almere en misschien wel van heel Nederland! Steun onze crowdfundingscampagne!

Wat gaan we met het geld doen?
– Een kasraam om zelf voedsel te verbouwen
– Verwarming op zonne-energie
– Plantaardige binnenwanden
– Inrichting: gerecyclede stoelen, een grote tafel, vilten lampen en ander essentieel meubilair

drijfveer

drijfveer

Drijfveer

bron: www.architectuur.nl