Door Marcel Beijer
ALMERE – Het financiële risico dat de gemeente loopt bij de organisatie van de Floriade is aanzienlijk verminderd. Het nieuwe kabinet heeft gegarandeerd 5 tot 10 miljoen euro aan de wereldtuinbouwtentoonstelling bij te dragen en ook zijn er nu drie geïnteresseerde marktpartijen overgebleven die bereid zijn mede het financiële risico te dragen.

Anti-Floriade demonstranten hielden een ‘keiharde actie’ tijdens de Politieke Markt. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Dat zei wethouder Tjeerd Herrema afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt. “U heeft er als gemeenteraad altijd op gehamerd om het financiële risico vooral bij de marktpartijen te leggen. Welnu, de markt meldt zich.”
Vier partijen wilden op voorwaarden van de gemeenten in het Floriade-project stappen. De gemeente heeft inmiddels drie partijen geselecteerd met wie verder wordt onderhandeld. “Wanneer je zoiets groots als de Floriade organiseert, loop je natuurlijk altijd wat risico”, legde Herrema uit. “Maar het risico is aanzienlijk minder geworden. Enerzijds omdat die marktpartijen instappen, maar ook omdat het kabinet het geld heeft toegezegd en op het terrein ook een paviljoen laat bouwen. Bovendien komt er ook nog geld vanuit de provincie.”
De anti-Floriade partijen, de PVV en SP voorop, lieten zich uiteraard gelden, tot onbegrip van Marcel Benard van de ChristenUnie die een beetje moe werd van de PVV-houding. “U hamert altijd op het grote risico dat de gemeente loopt met de Floriade”, richtte hij zich tot fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV. “De wethouder geeft nu aan dat het risico aanzienlijk verminderd is. U zou de wethouder juist moeten prijzen in plaats van op zijn vestje te blijven spugen.”
Van Dijk reageerde als door een adder gebeten: “Ik blijf spugen op het vestje van de wethouder zolang ik dat nodig acht.”
Protest in vergaderzaal

Het was niet de eerste keer dat het ‘Burgercollectief Floriade Anders’ tijdens de Politieke Markt liet weten dat ze de Floriade niet zien zitten. Als het onderwerp op de agenda staat, spreekt aanvoerder Ger-Jan Mensink steevast de politici toe. Afgelopen donderdag had Mensink zijn achterban voorzien van posters die zijn boodschap kracht moesten bijzetten. Gedurende zijn inspraakperiode hield zijn achterban demonstratief de posters omhoog. De posters ware mede mogelijk gemaakt door de SP.

http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2181-politiek/nieuws/1449294-financieel-risico-floriade-aanzienlijk-verminderd