Door Robert Mienstra


ALMERE – Het toekomstige Floriadeterrein is digitaal al bijna helemaal voltooid. Tekenaar Robin de Nier van de gemeente heeft het hele project al in 3D weergegeven. Zo zal het terrein er ook daadwerkelijk uit komen te zien.

De Floriade is in 3D-modellen bijna klaar: hoe de woonwijk er uit komt te zien en hoe de A6 met de taluds gestalte zal krijgen. (Foto: gemeente Almere)

“Hier zijn parkeerplaatsen voor de Floriade te zien die nu al aangelegd zijn”, zegt Robin de Nier (25). “En daar zit een gedachte achter. Ze hebben het patroon van bloemen, helemaal passend bij de Floriade.” Vervolgens tovert hij een wel heel realistische 3D-modellen tevoorschijn van hoe de Floriade er uit komt zien. “Digitaal is de Floriade al bijna klaar” zegt De Nier die een kort filmpje laat zien waarin een kijkje in de Floriade genomen kan worden. Mensen wandelen door de parkachtige omgeving, in het Weerwater zijn zwemmers te zien, het water golft. “Ik kan zelfs laten zien hoe de Floriade en de woonwijk er over tien jaar uit ziet”, zegt De Nier.

Virtual Reality

Alles is in de 3D-modellente zien: hoe de woonwijk er uit komt te zien, hoe de A6 met de taluds gestalte heeft gekregen, waar het nieuwe busstation komt, hoe de iconische brug tussen Filmwijk en de Floriade komt te lopen. Als de marktpartij die de woonwijk gaat bouwen, de ontwerpen van de gebouwen en woonhuizen klaar heeft, worden die ook door De Nier in het 3D-project gezet. “Ik zou graag ook aan een virtual reality-weergave van de Floriade en woonwijk willen gaan werken. Als ik dat voor elkaar krijg, dan kunnen de mensen digitaal al ronddwalen door de Floriade. Ze zien dan exact hoe alles er uit komt te zien, zelfs met bewegende beelden. Over niet al te lange tijd zou deze virtuele wandeling op de website van de gemeente te zien kunnen zijn.”
De Nier heeft een belangrijke functie binnen de ontwikkeling van de Floriade en de woonwijk. “Ik heb het hele terrein in 3D in kaart. Ik zie de hoogteverschillen en kan bij wijze van spreken tot op de zandkorrel aangeven hoeveel zand er gestort moet worden op bouwplekken. Alle plekken van het groen zijn vastgesteld. En wat er nu op mijn 3D-tekeningen te zien is, zo wordt het ook in 20122.”

Details

Robin de Nier is bij toeval in dit werk voor de Floriade gerold. “Ik woon in Almere en deed Civiele Techniek op de HVA. Mijn passie is 3D-tekenen. Toen deze baan bij de gemeente op mijn pad kwam hoefde ik me geen twee keer te bedenken.” Al pratend tovert De Nier het ene na het andere levensechte model op zijn scherm. Iedere centimeter hoogteverschil kan hij laten zien. “Kijk hier, de woonbootsteigers, die hebben de vorm van boomtakken. Ook weer een Floriadedetail. In het Arboretum staan alle bomen al digitaal op hun plek. En die moeten er, ook na 2022 gewoon blijven staan. Precies op de millimeter zoals ik ze hier heb ingetekend.”

 

Artikel geplaatst op: 06 maart 2018 – 14:42

 

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1451294-floriade-digitaal-al-bijna-klaar

 

Alvast ‘wandelen’ op het Floriade-terrein

ALMERE 13 dagen geleden

Het duurt nog 4 jaar voordat de Floriade in Almere wordt gehouden, maar toch is het nu al mogelijk op het toekomstige terrein rond te wandelen. Dat is te danken aan het werk van tekenaar Robin de Nier. Hij wordt door de gemeente Almere ingehuurd om de Floriade in 3D weer te geven.

Hij brengt alles wat tot nu toe bekend is over het toekomstige terrein in kaart: de nieuwe A6, de nog te bouwen woonboten en het toekomstige busstation waar de touringcars de toeristen afzetten. “Deze boom hier op mijn computerscherm bijvoorbeeld. Die staat ook echt op het terrein.”

Ook is hij al bezig met het maken van een virtual reality weergave van het Floriadeterrein en de woonwijk die na het evenement wordt gebouwd. Op die manier kunnen geïnteresseerden straks alvast over het terrein wandelen. Volgens projectdirecteur Remko Schnieders een mooie manier om mensen te verleiden om het evenement te bezoeken en bewoners bij de plannen te betrekken. “Je kan de bladeren aan de bomen zien bewegen en mensen zien zwemmen in het Weerwater”, aldus De Nier.

Er zijn ook meer commerciële toepassingen denkbaar. Alles is zo gedetailleerd in het computerprogramma verwerkt dat het interessant wordt voor potentiële mede-ontwikkelaars. Zelfs de heipalen en de leidingen in de grond zijn namelijk in de kaarten verwerkt. “Je kan ook laten zien hoe de ene ontwikkeling zich zal verhouden tot de andere, zodat daar goed op ingespeeld kan worden.”

http://omroepflevoland.nl/nieuws/157779/alvast-wandelen-op-het-floriade-terrein