STAD CENTRUM – De gemeente gaat niet akkoord met de plannen die Haddock Watersport heeft voor inpassing van het bedrijf in het Floriadeterrein. Het college vindt dat Haddock veel te veel bebouwing hanteert, onder meer met een woontoren van 23 lagen op het eilandje Utopia, aan de kant van Filmwijk.

Het plan van Haddock met rechtsboven (blauwe vlakje) het appartementencomplex van 23 lagen.

“Hoe kunnen wij daarmee akkoord gaan als wij de bewoners van Filmwijk hebben toegezegd dat aan hun zijde het groene uitzicht behouden blijft?”, zegt wethouder Tjeerd Herrema. In onze plannen blijft die buitenste ring, waar Utopia onder valt, gewoon groen. Daar wordt ook niet gekapt.”
Herrema was ‘verrast’ toen eigenaar Philippe van Thiel van Haddock deze week zijn eigen plannen voor inpassing op het Floriadeterrein naar buiten bracht aan raadsleden en een deel van de pers. “We hadden vertrouwelijkheid afgesproken”, zegt Herrema. “Ik ben daar eigenlijk wel blij om, want dat geeft mij nu de vrijheid om uit te doeken te doen waarom we niet tot overeenstemming komen.”

floriade 2022 almere haddock

‘Boze buurman’

Het steekt Herrema dat Van Thiel aangeeft dat hij met diens voorganger, wethouder Henk Mulder, al ‘bijna’ tot overeenstemming was gekomen over zijn plan. “Van Thiel zet mij nu weg als de boze buurman. Maar ik weet van Mulder, en dat blijkt ook uit de papieren, dat de gemeente al in april 2015 heeft aangegeven dat ze bezwaren heeft tegen de plannen van Haddock.”
Via Twitter bevestigde Mulder deze uitspraak van Herrema: ‘Ook een bijna-akkoord is geen akkoord’.
De bezwaren van de gemeente richten zich vooral op de bebouwing aan de rand van het Floriadeterrein. “Er staat een appartementencomplex van 23 lagen ingetekend in het uiterste noordoostelijke deel van Utopia. Ik ben heel benieuwd hoe de bewoners van Filmwijk daar tegenaan zullen kijken, want dat is in strijd met de belofte aan Filmwijkbewoners dat ze hun groene uitzicht behouden.”

400 huizen

Een ander bezwaar van de gemeente is dat Van Thiel al voor de opening van de Floriade 400 huizen op het terrein wil neerzetten en dat er met één bouwmaatschappij (VolkersWessels) wordt gewerkt. “De gemeente heeft de plicht om werkzaamheden aan te besteden. Bovendien vinden wij dat de financiering ook rammelt.”
Volgens Herrema is Van Thiel dus al sinds april 2015 van die bezwaren op de hoogte, maar weigert hij het plan aan te passen. Ook zou de gemeente Haddock een aanbieding hebben gedaan waarin de kosten voor deze plannen zouden worden vergoed en wil de gemeente Van Thiel ook betalen voor de tijd die hij heeft geïnvesteerd in het meedenken. Herrema: “Natuurlijk willen we ook een schadevergoeding uitbetalen. Maar dan wel onder de voorwaarde dat we inzage krijgen in de financiën. We willen weten wat die schade dan precies is. Dat heeft wokrestaurant Atlantis ook gedaan. Maar Van Thiel wil dat niet. Hij houdt vast aan zijn plan. Dat is jammer, want er zitten ook heel bruikbare elementen in zijn plan, zoals de vergroening van de jachthaven.”
Herrema stelt dat dit ‘gouden aanbod’ nog steeds op tafel ligt. “Vorige maand hebben we Van Thiel uitgenodigd om daarover te praten, maar die afspraak heeft hij afgezegd. Ik nodig hem nu opnieuw uit om te praten.”

Artikel geplaatst op: 24 juni 2016 – 09:39

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1341542-gemeente-wijst-plannen-haddock-af