almere 2022 haddock

 

Door Robert Mienstra

ALMERE – Haddock Watersport en de gemeente zijn met elkaar in gesprek gegaan over het conflict rond de inpassing van de zeilschool in de Floriade. “Het klopt”, zegt Philippe van Thiel van Haddock Watersport desgevraagd. “Die gesprekken zijn al in december 2017 begonnen.”

Vorige week riep Wethouder Herrema op de Politieke Markt Haddock juist nog op om aan tafel te komen voor gesprekken. In een bijzin doelde hij wel op gesprekken die zouden plaatsvinden. Deze tegenstrijdigheid zorgde voor verwarring. Woensdag bevestigde de gemeente via een woordvoerder dat de gesprekken gaande zijn: “We zitten aan tafel en zijn in gesprek.” Maar die gesprekken lopen dus volgens Van Thiel al drie maanden.

Op straat
Philippe Van Thiel van Haddock Watersport zei woensdag 21 februari desgevraagd dat hij die oproepen om aan tafel te komen vanuit deze krant moest vernemen, maar geen persoonlijke uitnodiging had gekregen. “Ik wil best aan tafel, maar dan moet ik wel een uitnodiging krijgen”, vond Van Thiel nog.
Een dag later meldde Haddock echter: “We hadden afgesproken er niet mee naar buiten te komen. We wilden eerst met elkaar in overleg te gaan zonder media-aandacht. Dat is ook de reden dat ik woensdag terughoudend naar Almere DEZE WEEK was. Nu ligt het toch op straat.”
Weer een dag later, op de avond van de Politieke Markt, meldt Van Thiel: “Dus ja, er zijn gesprekken gaande en die zijn al in december begonnen. En ze zijn begonnen op mijn initiatief.”
Geconfronteerd met die uitspraken, met de woordvoerder van Herrema dat de gesprekken sinds vorige week pas formeel zijn. “Daar zit het verschil. Daarvoor was het informeel en verkennend.”

Geheim
Op de Politieke Markt van donderdagavond werd de ‘kwestie Haddock’ in beslotenheid behandeld. Op Twitter doken daarna berichten van politici op dat Haddock zelf op Facebook had gezet dat de gesprekken gaande waren. Philippe van Thiel ontkent dat in alle toonaarden. “Ik heb een post geplaatst als promo voor Haddock om mijn ligplaatsen te vullen. Ik zeg nergens dat de gesprekken gaande zijn. Ik heb dat tot nu altijd geheim gehouden volgens de afspraak. Die tweets van die politici zijn dus op niets gebaseerd. Ik ben stomverbaasd dat alles nu ineens naar buiten komt. Dit gedoe kan ik er echt niet bij hebben.”

De komende tijd zijn er nog drie rechtszaken rond Haddock. De gemeente en Haddock hebben elkaar gedaagd in een civielrechtelijke procedure en op woensdag 7 maart staan meerdere partijen bij de Raad van State tegenover de gemeente over de Floriade.

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1450255-haddock-en-gemeente-al-langere-tijd-in-gesprek

 

Raad wil duidelijkheid voor zeilschool Haddock

Door Marcel Beijer
ALMERE – Een overgroot deel van de gemeenteraad wil dat er nu snel duidelijkheid komt over de toekomst van zeilschool en jachthaven Haddock. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Wethouder Tjeerd Herrema nodigde eigenaar Philippe van Thiel opnieuw aan tafel uit.

De gemeente en Haddock liggen al jaren met elkaar in de clinch over de rol van zeilschool tijdens de Floriade die in 2022 gehouden gaat worden. De zeilschool ligt midden op het toekomstige Floriadeterrein en presenteerde een paar jaar geleden een eigen ontwikkelingsplan voor de Floriade. Dat werd door de gemeente niet omarmd. De gemeente heeft altijd aangegeven dat ze Haddock graag willen behouden voor het evenement, maar onder de voorwaarden die ze gesteld hebben. Eén van die voorwaarden is dat de onderhoudsloods moet verdwijnen en dat de jachthaven moet vergoenen. De ruzie is zo hoog opgelopen dat er inmiddels verschillende gerechtelijke procedures lopen.
Omdat de trein van de Floriade nu flink op stoom is gekomen, lieten verschillende partijen donderdagavond weten dat er nu snel duidelijkheid moet komen over de toekomst van Haddock. Verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema was het daar mee eens. “Ik herhaal dat we Haddock graag een rol willen geven binnen de Floriade. Onze meningen verschillen, dat is bekend. En het klopt dan ook dat er verschillende procedures lopen, maar ik nodig eigenaar Philippe van Thiel nog steeds uit om met mij aan tafel te komen praten. Inmiddels zie ik ook wat beweging aan zijn kant. Dus wie weet wat daar van komt.“

Artikel geplaatst op: 16 februari 2018 – 08:0

 

http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2181-politiek/nieuws/1449300-raad-wil-duidelijkheid-voor-zeilschool-haddock