18-07-2013
Innovatief fietspad van Studio Roosegaarde en Heijmans

Ontwerper Daan Roosegaarde en bouwbedrijf Heijmans ontwikkelen het eerste innovatieve fietspad van Nederland. Fietsers rijden in Eindhoven in de toekomst over een interactief pad, ontwikkeld vanuit het Smart Highway-concept. Dit ontwerp voor de snelweg die automobilisten met allerlei technische toepassingen helpt veiliger en prettiger te rijden, wordt nu toegepast op een fietspad. Een onderdeel van de Van Gogh Fietsroute krijgt een speciaal interactief design van Studio Roosegaarde dat Van Gogh ‘een hedendaagse interpretatie geeft’.
Het interactieve fietspad is onderdeel van een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven, Eindhoven 365, Heijmans, van Gogh Brabant, Routebureau Brabant en Studio Roosegaarde. Vrijetijdshuis Brabant is projectleider van het innovatieve fietspad.

Smart Highway van Studio Roosegaarde
Interactieve fietsbeleving
Zo’n 600 meter fietspad, gelegen tussen de Opwettense Watermolen en de Collse Watermolen en onderdeel van de Van Gogh Fietsroute, krijgt een speciaal interactief design ontworpen door Daan Roosegaarde. Hiermee wil hij een hedendaagse interpretatie geven aan ‘Vincent van Gogh’. Heijmans kan nog niet zeggen welke elementen uit het Smart Highway-concept er precies zullen worden toegepast, maar waarschijnlijk zullen de zelf oplichtende wegdekdelen in ieder geval worden geïmplementeerd.
Deze nieuwe innovatieve toepassingen worden samen met Heijmans ontwikkeld. Inmiddels is gestart met de eerste ontwerpen van het innovatieve fietspad en naar verwachting wordt het definitieve ontwerp in oktober gepresenteerd.
De Opwettense watermolen in Nuenen, onderdeel van de Van Gogh Fietsroute.

Van Gogh Brabant

Het Brabantse levensverhaal van Vincent van Gogh vormt een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van het fietspad. Het fietspad loopt naast Eindhoven ook door de gemeente Nuenen, waar Van Gogh van 1883 tot 1885 gewoond en gewerkt heeft. De vernieuwende toepassingen geven een extra dimensie aan de Van Gogh fietsroute, die in het voorjaar van 2013 is uitgebracht.

innovatief fietspad