Jannewietske-de-Vries

‘Als het me goed gaat, vlieg ik’

Nynke Sietsma– 13:20, 4 februari 2018

© Jorgen CarisIk heb een droom

‘Mijn dromen husselen verleden, heden en toekomst door elkaar. De tijd draait zichzelf soms om.

De droom die ik mij het beste kan herinneren, is van toen ik op de middelbare school zat. Ik droomde de zin: ‘En ze bouwden een huis op palen en dreven daarmee de zee terug.’ Een prachtige zin. Ik had er ook een sterk beeld bij toen ik wakker werd. Die dag was mijn laatste uur op school Latijn. We moesten een proefvertaling maken. De lerares pakte daarvoor een willekeurig boek uit de kast – ik denk een werk van Tacitus of Vergilius, dat weet ik niet meer – en ik begon met vertalen. De laatste zin die tevoorschijn kwam, was: en ze bouwden een huis op palen en dreven daarmee de zee terug. Wow, dacht ik, wat ís dit? Ik had het boek nog niet eerder in handen gehad. Ik was vooruit geweest in de tijd in mijn droom. Prachtig.

Soms verschijnen er in mijn dagdromen oplossingen voor dingen waarover ik heb zitten peinzen. Ik dagdroom vooral als ik autorijd door de polder. Dat doe ik veel, tussen mijn woonplaats bij Leeuwarden en Almere waar de Floriade zit en waar ik werk. Die invallen zijn heel helder. Laatst nog. Bij de Floriade organiseren we de internationale expo 2022. Dan verrijst daar de groenste stad die je maar kunt bedenken. Dat project gaat over voedsel, circulaire economie, de groei van steden, over het geluk van bewoners. Het is een droomproject. Ik peinsde over de vraag hoe we daar wereldsteden bij kunnen betrekken. Tijdens het dagdromen zag ik helder voor me dat internationale architecten daarin een rol speelden. Die hebben we nu uitgenodigd. Zij gaan meedenken en helpen om die groene stad te bouwen.

Vliegen

Soms kan ik vliegen in mijn dromen. Dat weerspiegelt dat het goed met me gaat. Soms werk ik te hard. Dan krijg ik een herhalende, vervelende droom. Ik rijd in een auto en ik ga te snel. Ik druk met twee voeten op de rem, ik trek met beide handen aan de handrem maar de auto stopt niet. Gelukkig krijg ik nooit een ongeluk.

Leeuwarden-Friesland als culturele hoofdstad van Europa is een grote droom die uitkomt. In 2007 begon ik te fantaseren. Ik was net gedeputeerde van Friesland geworden, met cultuur in mijn portefeuille. Ik dacht, dit kan zo’n mijlpaal worden voor Friesland. Als we ergens verschil mee kunnen maken dan is dat wel met onze cultuur, onze taal en ons landschap. Kunst is daar een fantastisch middel voor, dat raakt direct in het hart. Het heeft een lange, ingewikkelde aanloop gehad, maar nu staat daar een dijk van een cultureel programma door de hele provincie. Daar ben ik trots op.”

Jannewietske de Vries (56), directeur van de Floriade in Almere, en initiatiefneemster van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Ze zit in de Raad van Toezicht van Sense of Place, dat kunstprojecten in het Waddenlandschap bevordert.

In de rubriek ‘Ik heb een droom’ vraagt Trouw mensen naar hun dromen, overdag en ’s nachts.

https://www.trouw.nl/home/-als-het-me-goed-gaat-vlieg-ik-~a923b7ac/