Klimaatinstituut van VN kan naar Flevoland komen

Almere 29 maart 2017

De gemeente Almere heeft zich kandidaat gesteld

Het Internationale Klimaatinstituut van de Verenigde Naties mag in Almere komen. De gemeente Almere heeft zich daarvoor kandidaat gesteld.

Het instituut gaat organisaties en bedrijven adviseren hoe zij duurzamer kunnen werken. Het Klimaatinstituut komt in Nederland te staan, maar de definitieve vestigingslocatie moet nog worden vastgesteld. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu neemt daarover een besluit.

Almere denkt goede kaarten te hebben vanwege de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, die in 2022 wordt gehouden. Daar is ook veel aandacht voor de stijging van de zeespiegel en de verdroging van landbouwgebieden als gevolg van de wereldwijde temperatuurstijging.

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/145683/almere-klimaatinstituut-van-vn-kan-naar-flevoland-komen

 

Nederland gaat nieuw klimaatinstituut huisvesten

Het kenniscentrum moet landen adviseren hoe ze het beste kunnen omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

  • Jorg Leijten

6 februari 2017

Staatssecretaris Dijksma voorafgaand aan de klimmaattop in Parijs, in 2015. Foto Jerry Lampen/ANP

Nederland krijgt er de komende jaren een internationaal instituut bij. Het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) moet landen, organisaties en bedrijven adviseren en helpen bij het uitvoeren van het klimaatakkoord en het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Het kenniscentrum wordt opgericht door Japan, Nederland en VN-milieuorganisatie (UNEP). In welke plaats het terecht zal komen is nog niet bekend. Volgens het ministerie wordt daarover voor het eind van het jaar een besluit genomen. Dan moeten ook de eerste activiteiten worden opgezet.

De bedoeling is dat het instituut onder meer een netwerk van internationale partijen samenbrengt, zoals andere kennisinstellingen, bedrijven, NGO’s en lokale en nationale overheden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu, PvdA) ondertekent maandagmiddag een oprichtingsovereenkomst:

“Veel landen en organisaties zijn op zoek naar best practices en begeleiding om zichzelf optimaal te kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Nederland is goed in het samenbrengen van kennis en kunde op het gebied van klimaataanpassing. Het kenniscentrum zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen. Dit centrum is een welkome stap, maar andere landen moeten dit voorbeeld volgen en dringend investeren in klimaatadaptatie.”

Klimaatakkoord

In het najaar van 2015 sloten 193 landen een klimaatkkoord. Zij hebben het afgelopen jaar geratificeerd. Het verdrag moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen om zo onder meer de stijging van de zeespiegel, droogte, verwoestijning, extreem weer en de opwarming van de Aarde tegen te gaan.

Nederland heeft zich voor en tijdens de top nadrukkelijk ingezet voor het thema klimaatadaptie: de bewustwording dat klimaatverandering plaatsvindt en landen moeten samenwerken om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/06/nederland-gaat-nieuw-klimaatinstituut-huisvesten-a1544675

 

 

Groningen en Leeuwarden azen op internationaal klimaatinstituut

  • · Groningen en Leeuwarden azen allebei op de komst van het nieuwe internationale klimaatinstituut van de Verenigde Naties. Dat moet landen, bedrijven en organisaties helpen bij de aanpassing aan klimaatverandering.

Tijdens het lijsttrekkersdebat in Groningen gaf Alexander Pechtold (D66) woensdag de voorzet. Aan de orde was de nieuwe fabriek van autofabrikant Tesla waar het Noorden als ‘TopDutch’ gezamenlijk naar hengelt. De politici vinden Tesla beter passen in de Green Car Valley in Noord-Brabant. ,,Kies voor het klimaatinstituut’’, zei Pechtold.

Interesse

Leeuwarder burgemeester Ferd Crone heeft zich al gemeld bij staatssecretaris Dijksma van Milieu. Zij tekende eerder deze week de oprichtingsovereenkomst van het zogeheten Global Centre of Excellence on Climate Adaption.

Crone ziet een prachtige samenwerking met kennisinstituut Wetsus en de Rijksuniversiteit Groningen. Ook Stad heeft interesse. ,,Daar komen we samen wel uit’’, zegt commissaris van de Koning in Groningen René Paas.

http://www.dvhn.nl/groningen/Groningen-en-Leeuwarden-azen-op-internationaal-klimaatinstituut-21987017.html