woensdag 4 december 2019

Low Food start het eerste gastronomische lab van Nederland en brengt chefs, wetenschappers en voedselproducenten bij elkaar.

Het Low Food Lab is gelanceeerd. Dit open-source platform is een initiatief van de Low Food beweging (opgezet door Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman) en onderzoekt hoe de gastronomie oplossingen kan bieden voor maatschappelijke uitdagingen in ons voedselsysteem. In het Low Food Lab zal de komende jaren door chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers gezocht worden naar het potentieel van nieuwe, vergeten, nog niet onderzochte, ondergewaardeerde producten in Nederland. Low Food Lab wordt mede mogelijk gemaakt door Flevo Campus en zal in 2022 een fysieke plek krijgen op de Floriade in Almere. 

Meerjarig programma

De eerste ideeën voor het meerjarige programma zijn op vrijdag 29 november bij de Stadsboerderij in Almere – in het bijzijn van de Almeerse wethouder Roelie Bosch – gepresenteerd. In een wereld waar voedselzekerheid en de duurzaamheid van het voedsel- en landbouwsysteem twee van de grote thema’s zijn, gelooft Low Food dat de voedselbeweging – en specifiek de gastronomie –  een belangrijke rol heeft in de veranderende voedselcultuur. Low Food heeft zich tot doel gesteld om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten en zet zich in om Nederlandse eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend te laten zijn over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. Joris Bijdendijk is blij met de opzet van het Low Food Lab: “Om vooruitgang op belangrijke maatschappelijke thema’s te kunnen versnellen krijgt het Low Food Lab een open-source karakter en worden chefs, voedselproducenten, wetenschappers en ontwerpers uitgenodigd om Low Food Lab samen te dragen.” Het Low Food Lab gaat vooralsnog van start voor de periode 2020-2022 en krijgt een fysieke plek tijdens Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. 

Naar internationaal voorbeeld

De oprichters van Low Food hebben zich laten inspireren door culinaire bewegingen over de hele wereld die tijdens de lancering ook een rol kregen. Diego Prado leidde tot eerder dit jaar het BCulinaryLAB – het gastronomische onderzoeksplatform van Basque Culinary Center in San Sebastian – en gaf een presentatie over de werking van een gastronomisch lab. Daarnaast was Benedict Reade aanwezig om als voormalig hoofd van Nordic Food Lab zijn ervaringen en reflecties te delen. Het Nordic Food Lab werd opgericht door culinair ondernemer Claus Meyer en René Redzepi, chef van het gerenommeerde restaurant NOMA in Kopenhagen, dat vier keer is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld in de ranglijst van World’s 50 Best Restaurants. Het Nordic Food Lab combineert wetenschappelijke en humanistische perspectieven met culinaire technieken van over de hele wereld om het eetbare potentieel van de Noordse regio te verkennen en is onlangs onderdeel geworden van de afdeling voedselwetenschap van de Universiteit van Kopenhagen. 

Low Food Lunch

Voor de feestelijke lancering werd in de koeienstal van de Stadsboerderij Almere een lunch verzorgd door de chefs Emile van der Staak, Guillaume de Beer, Merijn van Berlo, Vanja van der Leeden, Nadia Zerouali, bakker Alice de Boer en jager-verzamelaar Ellen Mookhoek. Ook waren er meerdere Nederlandse voedselproducenten aanwezig om de genodigden kennis te laten maken met bijzondere producten van Nederlandse bodem. 

Over de organisatie

Low Food heeft zich tot doel gesteld om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten. Het is de ambitie dat de Nederlandse eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend is over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. In een wereld waar voedselzekerheid en de

lees verder >>>https://www.entreemagazine.nl/nieuws/branchenieuws/low-food-start-het-eerste-gastronomisch-lab32655