Almeerders positief over Floriade 2022

Een meerderheid (54 procent) van de Almeerders staat positief tegenover de organisatie van Floriade in 2022 in de stad. Dat blijkt uit onderzoek van Almere Marktonderzoek Advies, in opdracht van Omroep Flevoland.

Waarom zijn mensen positief over de Floriade?
‘Als de Floriade er is ben ik 87 jaar. Organiseer het met een rolstoel, dan ga ik ernaartoe. Ik ben gewoon nieuwsgierig.’ 

‘Het vergroot de levendigheid van de stad. Vind het op dit moment een dooie bende. Ik denk dat de Floriade dit ten goede kan laten komen.’

Het is een greep uit de reacties van de ondervraagden. Uit een bloemlezing van alle reacties is een top 3 gemaakt:

1. Het zet Almere positief op de kaart
2. Het is een mooi groen evenement
3. Almere wordt er economisch beter van

Almere 2022 Floriade

Negatieve reacties zijn er ook
Van de ondervraagden is 24 procent negatief over de Floriade in Almere. De meeste zorgen gaan over de kosten. Mensen denken dat die te hoog zijn en dat de burger voor verliezen gaat opdraaien.

‘Ik vind het eigenlijk geldverkwistend. Een camping moet weg. Er gaat veel geld in om en Nederlanders kunnen niet calculeren. Het kost altijd veel meer geld dan wordt ingeschat.’

‘Er wordt een heel mooi gebied aan het Weerwater verstoord. Het kost veel geld.’

omroepFlevoland_

De top drie:
1. De hoge kosten
2. Bedrijven zoals de camping verdwijnen
3. Er verdwijnt veel groen in het gebied

Zijn Almeerders negatiever geworden?
Het lijkt erop dat Almeerders negatiever tegenover de Floriade zijn komen te staan. In een enquête die vorig jaar is gehouden, is mensen gevraagd of ze de Floriade goed en nuttig voor de stad vinden. 62 Procent antwoordde toen ‘ja’.

Wie kent de Floriade?
De naam Floriade doet bij de meeste ondervraagden een belletje rinkelen (81 procent). Iets meer dan een derde van de Almeerders volgt de ontwikkelingen rond het tuinbouwevenement zelfs op de voet. Havenaren zijn opvallend meer geïnteresseerd in de Floriade dan bewoners in andere stadsdelen.

omroepFlevoland_0

Als het gaat om bekendheid onder jongeren dan heeft de organisatie nog wat werk te verzetten. Het grootste percentage niet-kenners bevindt zich onder Almeerders onder de dertig jaar. Een derde geeft aan nog nooit van de Floriade te hebben gehoord. Ook weten zij vaak niet dat Almere de organisatie in 2022 op zich neemt. Bijna de helft van de ondervraagde jongeren weet dit niet.

Staan Almeerders dan wel te trappelen om de Floriade te bezoeken?
Het aantal Almeerders dat van plan is een kijkje te nemen op het evenement is ten opzichte van vorig jaar toegenomen. In 2015 wilde iets minder dan de helft, 48 procent, een kaartje voor de Floriade kopen. Dit jaar is dat aantal toegenomen tot 58 procent. Het aantal twijfelaars is hoog: 20 procent. 22 Procent is heel stellig en zegt de Floriade links te laten liggen.

omroepFlevoland_1

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Voor de peiling zijn meer dan 500 Almeerders ondervraagd. Daarmee is het onderzoek volgens Almere Marktonderzoek Advies representatief. De Almeerders zijn telefonisch ondervraagd op 15 en 16 juni. Dat is nadat de gemeente Almere de uitwerking van de Floriade-plannen bekend had gemaakt. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier.

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/136670/almere-almeerders-positief-over-floriade