Een oerbos, een doebos, een levende brug en flink wat graafmachines schetsen al de contouren van de Floriade in 2022. De aanbesteding loopt nog, maar vooruitlopend is Dura Vermeer al druk bezig met het eerste grondwerk en een tijdelijke dam.

We zijn in Almere, dus ook het oerbos is pas ruim 40 jaar oud. Sinds de inpoldering van de Flevopolder is de natuur onaangeroerd en staan er inmiddels flinke bomen. Het navigatiesysteem is volledig de weg kwijt om naar de locatie te komen, maar kleurrijke bordjes met Floriade 2022 bieden uitkomst en leiden dwars door het tracé van de nieuwe A6 en verschillende fietspaden naar het houten projectbureau aan het water.

Vlonders boven water

Langs het houten gebouw liggen vlonders boven het water die al een mooi uitzicht bieden op de 60 hectare die straks de Floriade 2022 moeten worden. In plaats van kaal en grijs is het gebied vooral verrassend hoog groen van volgroeide bomen.

Rechts ligt de jachthaven Haddock die ook tijdens de bouw en ook daarna in gebruik moet blijven. Iets verder op ligt de vuurtoren Utopia, waar start-ups en creatievelingen zich mogen uitleven. Daarachter torent het centrum van Almere-stad.

De plattegrond van supervisor Winny Maas

expo-visie_2018-02-06_Concept-CS6-01-300x212

Links ligt de tijdelijke dam grenzend aan het bos. Het is straks de bouwweg als de inrichting echt gaat beginnen. Als eerste is een levende brug gebouwd. De houten brug bestaat uit levende bomen die verder zullen groeien, maar ook de verbinding zijn tussen twee delen van de Floriade.

Winny Maas doet supervisie

Binnen ligt al een uitgewerkte plattegrond van hoe het buiten moet worden, bedacht onder supervisie van Winny Maas. Het is duidelijk dat daar nog flink wat werk moet worden verzet. De basis van de Expo is een bordindeling van A tot en met Z waarin op alfabet beplanting moet komen. Te beginnen met de Azalea en eindigend met de Zeeaster…

Aanbesteding Floriade 2022

Meer over dit project

Het is de omlijsting voor een complete woonwijk met 600 woningen. Het tijdelijke van de spetterende en innovatieve Expo moet logisch overgaan in een slimme Smart-city die energie opwekt en aantrekkelijk is om in te wonen. Geen makkelijke klus.

Lees ook het interview met Floriade-directeur Remco Schnieders

Lees meer over de Floriade

A6 Almere eerste energieneutrale snelwegFloriadegrid2-560x315

Eerste paviljoen Floriade 

Drie partijen in de race

Eerste publicatie door Ingrid Koenen op 21 mrt 2018

Laatste update: 21 mrt 2018

 

 

https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2018/03/oerbos-van-40-jaar-oud-basis-voor-floriade-101259076