station centrum Almere

Het stationsgebied rond Almere Centrum gaat de komende tien jaar drastisch op de schop. Het station wordt vergroot, lege kantoren moeten plaatsmaken voor woningen en winkels.

Dat schrijven de gemeente Almere en de provincie Flevoland in een voorstel aan de gemeenteraad. Station Almere Centrum, een van de belangrijkste entrees van Almere, is verouderd, schrijven de overheden. “Na slechts dertig jaar heeft het station de houdbaarheidsdatum bereikt. Het succes van het stadscentrum slaat niet neer in het stationsgebied, dat is een gemiste kans.”

Oorzaken zijn volgens hen de economische crisis en wijzigingen in de behoefte aan kantoorruimte als gevolg van het nieuwe werken.

“Dat heeft gezorgd voor meer leegstand en het niet vullen van de kantoorpanden in het zakencentrum. Diverse kavels rond het station en diverse plinten zijn nog onbenut en verschillende gebouwen kampen met leegstand. Bovendien is er nu geen logische route tussen de noordzijde van het station en de zuidzijde van het station richting het winkelgebied.”

Vernieuwde stationshal

Voor het station stellen Almere en Flevoland vier maatregelen voor. De verlaging van het maaiveld 0,65 meter onder het gehele spoorviaduct. De verbetering van de route voor voetganger en openbare ruimte zijde Landdrostdreef. Een volledig vernieuwde stationshal. Het vergroten van de stationshal met nieuwe ontvangstruimte en sloop/nieuwbouw van Station Office 1. Een exact vastgoedprogramma wordt in het voorstel niet gegeven.

Hoofdmoot vormt echter de komst van meer woningen. In het stadscentrum en rond het stationsgebied willen overheden jaarlijks 100 tot 200 woningen toevoegen, deels nieuwbouw en deels middels transformatie. De woningen zijn met name bedoeld voor studenten, starters, kleinere huishoudens en expats. Transformatie naar woningen is onder meer voorzien in het leegkomende roze gebouw De Aardbei aan de Landdrostdreef.

Tegelijkertijd moet onderkend worden dat het nog niet goed genoeg gaat met het centrum, vervolgen Almere en Flevoland. “De huren van het commercieel vastgoed staan flink onder druk. Faillissementen van winkels en winkelketens leiden tot leegstand van een deel van de winkelvoorraad. De bezoekersaantallen in zowel de commerciële, maatschappelijke als culturele voorzieningen en de omzetten blijven achter. In sommige delen van het centrum is het echt te rustig, omdat men er te weinig komt of men hier geen aanleiding ziet.”

Floriade

De centrumplannen zijn gekoppeld aan de realisatie van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere in 2022. Het evenement resulteert in de nieuwe groene woonwijk Almere Floriade. De wijk komt in het stadscentrum.  Voor de ontwikkeling van het terrein is sprake van twee fasen. Voor de totstandkoming van de stadswijk zullen zowel in fase 1 als fase 2 gebieds- en vastgoedontwikkelingen plaatsvinden. Het tempo is afhankelijk van de marktvraag.

 

http://www.cobouw.nl/artikel/1634746-meer-woningen-stationsgebied-almere