Almere houdt in 2022 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade aan de zuidoever van het Weerwater. De gemeente kiest ervoor om de organisatie van het evenement te laten doen door een aparte Floriade BV.

Om dit allemaal goed te regelen, heeft de gemeente een aantal documenten gemaakt. De gemeenteraad van Almere bespreekt deze stukken komende donderdag op de politieke markt.

Aanleiding om wethouder Tjeerd Herrema tien vragen over de Floriade te stellen:

1: Alles over de taakverdeling tussen de gemeente en de Floriade BV, de begroting van 93 miljoen euro en de verhoging met 1,7 miljoen euro.

 

2: Vorige Floriades sloten af met miljoenenverliezen. De gemeente Almere zegt het anders te doen en te garanderen dat er niet meer dan 10 miljoen euro van de gemeente in de Floriade wordt gestoken. Hoe zorgt Almere er dan voor dat de gemeente uiteindelijk toch niet zwaar het schip in gaat?

3: Almere leent de Floriade BV maximaal 30 miljoen euro. ‘Maar de gemeente is geen gekke Henkie’, zegt de wethouder.

4: De Rijksoverheid heeft nog geen definitieve bijdrage aan de Floriade toegezegd. Het zal ergens tussen de 5 en 10 miljoen euro worden. Maar Almere heeft wel alvast 7,5 miljoen euro in de begroting ingeboekt. Is dat niet wat te voorbarig?

5: Een aanslag tijdens de Floriade in Almere? De gemeente bereidt zich op die mogelijkheid voor en trekt een half miljoen euro extra uit voor de beveiliging. De risico’s worden steeds groter….

6: Accountsbureau PWC was eerder kritisch over het aantal verwachte bezoekers van 2 miljoen. Die verwachting is veel te hoog, aldus de accountants. Toch houdt de gemeente vast aan een bezoekersaantal van 2 miljoen.

7: ’s Avonds naar een concert op het Floriadeterrein. Een nieuw element in de plannen is de avondprogrammering. Ruim een miljoen euro hiervoor komt uit de bestaande budgetten van de gemeente. Gaat er dan ‘stiekem’ toch meer gemeentegeld naar de Floriade?

8: ‘Het is blijvend groen, want het zijn geen wandelende takken’. De wethouder legt uit wat ’topgroen’ is en waarom er extra een miljoen euro voor wordt uitgetrokken.

9: Lijkt het je leuk om op het Floriadeterrein te wonen terwijl er 2 miljoen bezoekers bij je naar binnen gluren? Dat kan. Almere wil het mogelijk maken dat er al voor 2022 (tijdelijke) woningen op het terrein komen te staan. De wethouder noemt het een ‘voorgerechtje’ op de Floriade. Ontwikkelaars staan te trappelen om te gaan bouwen.

10: We stoppen ermee, we doen het toch niet! In 2018 wordt er een tussenbalans opgemaakt. Kan de gemeenteraad dan afzien van de organisatie van de Floriade?