Wethouder: ‘Floriade wordt regiofeestje’

STAD CENTRUM – Wethouder Tjeerd Herrema wil dat de regio rond Almere ook profiteert van de Floriade die in 2022 in Almere gehouden wordt. Met Amsterdam zijn al gesprekken gaande tot samenwerking. Anderzijds kan Almere profiteren van de internationale contacten van de hoofdstad.

Donderdagavond werd tijdens de Politieke Markt het agendapunt ‘Floriade’ voorgezet. Vorige week waren de raadsleden niet tot afhandeling van het onderwerp gekomen. Wethouder Herrema herhaalde zijn opmerking dat hij hoopvol gestemd is over de gesprekken met de bedrijven die momenteel op het Floriadeterrein gevestigd zijn. Wokrestaurant Atlantis en camping Waterhout moeten verdwijnen, de jachthaven van Haddock kan in de Floriade-plannen worden geïntegreerd. De haven moet dan wel milieuvriendelijker worden. De wethouder liet weten dat de aanschaf van de voormalige duikschool (dat nu het zenuwcentrum is van de Floriade BV in oprichting) de gemeente 730.000 euro heeft gekost. Aanvankelijk zou de ondernemersclub ‘Vrienden van de Floriade’ de duikschool kopen, maar die zag daar uiteindelijk toch van af. Daarop kocht de gemeente het pand en betaalt de Floriade BV hier een ‘marktconforme’ huur voor. Hoeveel die huur bedraagt is niet duidelijk. Net zoals er donderdag in het openbaar helemaal geen cijfers bekend werden gemaakt, ook niet met betrekking tot de afkoopsommen van de ondernemers op het terrein. Daarover spraken de raadsleden verder, zonder aanwezigheid van pers en publiek.
De wethouder bevestigde nogmaals dat er aan de zijde van Filmwijk een groene overgangszone zal komen. Het Floriadeterrein zal dus niet tot aan de rand toe worden volgebouwd. Herrema: “Maar er zullen zeker bomen verdwijnen. Dat is wat anders dan dat er een ‘kaalslag’ plaatsvindt. Er komen deels andere bomen voor terug. Gevarieerder.”
Ook ging de wethouder in op de berichtgeving van Omroep Flevoland over de projectdirecteur Esther van Garderen van de Floriade die momenteel ziek thuis zou zitten vanwege een conflict . Volgens Herrema is er geen sprake van een conflict en wordt – als zou blijken dat het om een langdurige ziekte gaat – tijdelijk een vervanger gezocht.

bron: http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1323338-wethouder-lsquo-floriade-wordt-regiofeestje-rsquo

floriade 2022 almere