Wethouder heeft jachthaven gedreigd met handhaving[UPDATE, reactie wethouder]

REGIO  |  18 mei 2016 Door Jeroen Oosterheert, Dichtbijredacteur

1 / 1

ALMERE – Wethouder Tjeerd Herrema is niet meer in gesprek met Jackhaven Haddock. Dit omdat, zo is door meerdere anonieme bronnen bevestigd, Herrema eigenaar Philippe van Tiel tijdens de onderhandelingen over inpassing op de Floriade zou hebben gedreigd met handhaving.

Van Tiel bevestigt dat hij momenteel niet meer in gesprek is met Herrema, de wethouder die verantwoordelijk is voor de Floriade. Of dat met de dreigementen te maken heeft waar de twee onafhankelijke bronnen, waarvan één uit het stadhuis, over spreken wil hij niet kwijt. ,,Ik geef daar geen commentaar op. Ik wil verder en omarm het idee van de Floriade nog altijd, maar ben momenteel niet in gesprek met Herrema. Er is een verzoek gekomen, maar dat heb ik afgewezen en over de reden laat ik me niet uit.”

Opties

Volgens de twee anonieme bronnen, de namen zijn bekend bij de redactie, zou Herrema tijdens een eerder gesprek aan Van Tiel hebben aangegeven dat hij of kon samenwerken, uitgekocht kon worden, of verplaatst kon worden. Als hij dat niet zou doen dan zou de wethouder gaan handhaven, zo zeggen de bronnen. Dit zou betekenen dat Van Tiel te pas en te onpas gecontroleerd zou worden op alle mogelijke regels.

Herrema en Van Tiel zijn in onderhandeling over inpassing van de jachthaven op het Floriadeterrein. De wereldtentoonstelling wordt in 2022 in Almere gehouden en de gemeente wil het op de plek houden waar nu de jachthaven, Camping Waterhout en Wokrestaurant Atlantis zitten. Met alle drie de partijen wordt onderhandeld over hoe ermee om te gaan. Zo wil de gemeente dat het restaurant wordt verplaatst, wordt er met de camping gesproken over inpassing en verplaatsing, maar loopt er ook een onteigeningsprocedure voor een deel van de camping. Met de jachthaven was altijd het idee om die in te passen in het gebied.

Van Tiel maakte onlangs bekend dat hij met bouwbedrijf VolkersWessels een plan had voor de Floriade en de gebiedsontwikkeling na het evenement. Dat plan zou circa honderd miljoen euro behelzen. Herrema wilde daar echter in eerste instantie niet verder over praten.

Reactie

De woordvoerder van Herrema laat in een reactie weten dat de gesprekken met de ondernemers in het Floriadegebied, dus ook met Haddock, in vertrouwen worden gevoerd. ,,En daar houden we ons aan. Dus we kunnen hierop niet reageren”, zo laat de woordvoerder weten. Ook op andere vragen over de gesprekken wilde de woordvoerder geen antwoord geven. Ook niet op de vraag of er nog gesproken wordt.

http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/4250537/wethouder-zou-jachthaven-hebben-gedreigd-met-handhaving.aspx

almere 2022 haddock

http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/4251119/haddock-en-gemeente-zijn-weer-in-gesprek-over-floriade.aspx

 

Haddock en gemeente zijn weer in gesprek over Floriade

REGIO  |  20 mei 2016 Door Jeroen Oosterheert, Dichtbijredacteur

1 / 1

ALMERE – Wethouder Tjeerd Herrema en Haddock-eigenaar Philippe van Thiel zijn weer in gesprek over de Floriade. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt waar op verzoek van de PVV werd gedebatteerd over de vraag of Herrema nog wel de regie heeft in het Floriade-project.

Haddock ligt midden in het gebied waar in 2022 de Floriade wordt gehouden en de jachthaven maakt volgens de plannen onderdeel uit van het evenement en de woonwijk die er moet komen na afloop. Van Thiel had samen met een aantal andere ondernemers, waaronder bouwbedrijf VolkersWessels, een plan opgesteld voor het gebied waarbij voor ongeveer honderd miljoen euro zou worden geïnvesteerd. Dat zag Herrema niet zitten en die schoof dat idee van tafel. Hij deed Van Thiel een voorstel waarbij hij gezegd heeft dat mogelijk handhaving dreigt als hij niet akkoord zou gaan. Na dat dreigement wilde Van Thiel niet meer verder praten. ,,We zijn nu weer in gesprek, meer wil ik er niet over kwijt”, zo zei Van Thiel donderdagavond. Herrema gaf aan dat er een nieuwe start wordt gemaakt met de onderhandelingen en dat daarbij ook gekeken wordt naar ontwikkelingsmogelijkheden voor Van Thiel.

Tijdens het debat, waar Toon van Dijk van de PVV overigens opvallend alleen in stond, werd gesuggereerd dat het gesprek met Herrema en Van Thiel tot stand is gekomen door tussenkomst en bemiddeling van burgemeester Franc Weerwind. ,,In zijn algemeenheid zou ik dat voor iedere wethouder en voor iedere ondernemer doen als daar aanleiding voor is. Dat is ook mijn taak, maar in dit specifieke geval ga ik dat niet zeggen, want dat vind ik niet netjes”, reageerde Weerwind op de suggestie die werd gedaan.

Vertrouwelijkheid
Daarmee zijn de onderhandelingen met de jachthaven, net als die met camping Waterhout en restaurant Atlantis nog altijd zijn, weer de vertrouwelijkheid in gegaan. Iets dat al geruime tijd aan de gang is en waar de partijen dus nog niet zijn uitgekomen. Voor het restaurant en de camping zijn de onteigeningsprocedures inmiddels opgestart, zo werd eerder donderdag duidelijk tijdens een ambtelijke uitleg over onder meer de procedures die nodig zijn richting de Floriade. Op papier zagen die procedures en plannen er overigens allemaal prima en haalbaar uit, maar gebleken is dat de werkelijkheid een stuk weerbarstiger is.

,,De wethouder heeft nu eigenlijk alleen aangegeven dat als er budgetoverschrijding gaat plaatsvinden hij naar de raad komt. Dat is politieke taal voor ‘dat gaat dus gebeuren’. We zullen moeten afwachten, maar ik vrees het ergste”, was de conclusie van Van Dijk na afloop. ,,En verder blijf ik vragen houden over de regierol van de wethouder, maar daar staan wij blijkbaar alleen in. Ik heb in ieder geval geen honderd procent garantie gekregen dat er geen budgetoverschrijding gaat komen, dus ik denk dat ik daar schriftelijke vragen over ga stellen.”
Het zal hoe dan ook ondanks die vragen de komende tijd politiek iets rustiger zijn rond de Floriade. Maar zodra bijvoorbeeld het bestemmingsplan voor het gebied bekend wordt, of dat de Raad van State met een uitspraak komt over het bezwaar van de camping over de inpassing van een stuk weg op hun gebied, zal de politiek zich weer gaan roeren. Feit is ondertussen dat er met geen van de nog drie zittende ondernemers al afspraken op papier staan en er dus nog niet daadwerkelijk begonnen kan worden in het gebied.