follies

Een folly (Engels voor dwaasheid, meervoud ‘ follies’) is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. Een folly is een niet-conventioneel gebouw, ongeschikt voor huisvesting of andere functies en geen een ander doel dienend dan decoratie. In Nederland wordt soms de term vermaaksarchitectuur gehanteerd.

Veel follies zouden wellicht als kunst kunnen worden beschouwd als ze door een erkend kunstenaar gebouwd zouden zijn in opdracht.

Folly’s werden in het verleden veel gebruikt voor toevoegingen aan landgoederen. Met name eind 18e tot begin 19e eeuw was het in de mode om op een landgoed enige romantische elementen te laten bouwen. Populair waren bijvoorbeeld geconstrueerde ruïnes en grotten, namaakkapellen en zogenaamde verblijfplaatsen voor kluizenaars. Deze bouwwerken konden door daarin gespecialiseerde aannemers zelf kant-en-klaar geleverd worden. Rotspartijen werden hierbij nagebootst met kippengaas en beton. Watervallen werden ook vaak aangelegd, waartoe bestaande waterlopen verlegd werden, al dan niet met behulp van natuurlijke materialen.

Voorbeelden van dergelijke waterpartijen zijn te vinden in het Arnhemse Park Sonsbeek en in het park van Kasteel Rosendael.

Een meer democratische, of volkse vorm van een folly komt voort uit een combinatie van fantasie en metselvaardigheden van een particulier. Voorbeeld bij uitstek hiervan is het Franse Palais Idéal van de postbode Ferdinand Cheval. Zoiets is niet aan tijd, mode of plaats gebonden.

(bron Wikipedia 2015 07 25)

folly Dunmore_pineapple

Dunmore Pineapple

floriade Zoetermeer 1992

Floriade 1992 in Zoetermeer

floriade Zoetermeer 1992

Floriade Zoetermeer 1992

Floriade_Venlo_Rijkspaviljoen_ABT

Floriade Venlo 2012

Folly-Elastisch-Perspectief_staalprijs-2014_ABT_constructie

Folly Het Elastisch Perspectief

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!