Een meerderheid van de gemeenteraad van Almere steunt het voorstel om extra miljoenen te steken in de organisatie van de Floriade. Diverse partijen gaven donderdagavond op de Politieke Markt aan met een dubbel gevoel in te gaan stemmen. Wethouder Tjeerd Herrema betoogde 4,4 miljoen extra nodig te hebben om de klus op tijd te kunnen klaren en daar zijn de meeste partijen ook wel van overtuigd. Desalniettemin zijn ze wel kritisch.

Een greep uit de reacties: 
D66: “We staan niet bepaald te trappelen om de portemonnee te trekken.”
Leefbaar Almere: “Dit soort berichten vallen beroerd in mijn fractie en de rek is er wel uit..”
ChristenUnie: “Dit is wel slikken.”
VVD: “Het is pijnlijk, maar het is niet anders.”
CDA: “We zijn er niet blij mee, maar we onderschrijven dat het nodig is.”

Felle tegenstanders zijn de PVV en de SP.
PVV: “De geldsluizen staan open en er gaan nog tientallen miljoenen euro’s bijkomen.”
SP: “We donderen met oogkleppen op het ravijn in.”

GroenLinks liet zich nog niet echt in de kaarten kijken, maar gaf wel aan bezorgd te zijn. “Het is verbijsterend hoeveel extra geld er wordt gevraagd. We maken ons zorgen of we het over vijf jaar wel halen. Er moet nog zoveel gebeuren.”

Moet er straks weer meer geld bij?
Diverse fracties wezen erop dat het stadsbestuur eerder de belofte deed 10 miljoen euro in de Floriade te steken en geen cent meer. Zij wilden dan ook van de wethouder weten of het bij deze extra miljoenen blijft. “Is dit het nou. Blijft het hierbij?”, vroeg de PvdA zich bijvoorbeeld af.

Volgens wethouder Tjeerd Herrema is de extra 4,4 miljoen voldoende voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en de bouw van de groene stadswijk na het evenement. Ook wordt er intern op het stadhuis met ambtenaren en werkbudgetten geschoven. De kosten hiervoor bedragen 7,2 miljoen euro. Hierdoor bestaat het aparte Floriade-team straks uit 16 ambtenaren. “Voor de organisatie is dit genoeg en daar blijft het ook bij”, aldus de wethouder.

Herrema geeft toe dat de gemeente de organisatie van het evenement heeft onderschat. “Zeker als je er nog een wijk aan koppelt. Het vergt veel meer tijd dan we aanvankelijk hebben gedacht.”

De gemeenteraad moet op een later moment nog officieel instemmen met het voorstel.

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/148349/almere-raad-mort-maar-steekt-extra-miljoenen-in-floriade

 

“We zijn juist transparant over kosten Floriade”

Almere 14 juni 2017
Herrema heeft 4,4 miljoen extra nodig om alles voor elkaar te laten komen

“We zijn juist transparanter dan voorheen.” Dat zegt wethouder Tjeerd Herrema van Almere als toelichting op zijn verzoek aan de gemeenteraad om extra geld uit te trekken voor de Floriade. Het geld gaat niet zozeer naar de wereldtuinbouwtentoonstelling zelf, maar vooral naar de woonwijk die na afloop van het evenement overblijft. Herrema zegt dat hij 4,4 miljoen euro extra nodig heeft om ervoor te zorgen dat alles voor elkaar komt.

Schuiven met geld 
Onderdeel van de plannen is ook een verschuiving binnen de gemeentelijke organisatie. Alle ambtenaren die aan de Floriade werken, moeten op één afdeling bij elkaar komen te zitten. Aan die nieuwe afdeling hangt een prijskaartje van 7,2 miljoen euro. Samen met de 4,4 miljoen euro maakt dat een bedrag van 11,6 miljoen.

Herrema geeft aan dat veel kosten op het stadhuis sowieso gemaakt zouden worden, ook als er geen verschuiving zou plaatsvinden. De uitspraak van verschillende politici dat de Floriade 11,6 miljoen duurder uitvalt, verwerpt hij dan ook. Volgens Herrema hebben raadsleden altijd kunnen weten dat er op het stadhuis kosten gemaakt worden voor het project.

Wantrouwen
De 4,4 miljoen euro die de wethouder extra wil uittrekken, is voor een periode van een aantal jaar. Herrema merkt op dat er verschillende andere projecten zijn die de belastingbetaler meer geld hebben gekost. Dat terwijl daar minder voor terug is gekomen als bij de Floriade uiteindelijk het geval zal zijn.

Dat mensen zich zorgen maken over de Floriade kan Herrema wel verklaren. Hij wijst op eerdere grote projecten, zoals Het Kasteel of het sportproject Omniworld, die mislukt zijn. Daardoor worden volgens hem nieuwe grote projecten met wantrouwen bekeken.

Als de gemeenteraad daadwerkelijk besluit het extra geld uit te trekken maakt dat de kans van slagen van de Floriade en de Floriadewijk volgens Herrema een stuk groter. “Dit is echt nodig om de klus te klaren.”

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/148285/almere-we-zijn-juist-transparant-over-kosten-floriade