Precieze afspraken tussen gemeente en Amvest over Floriade blijven geheim

ALMERE • Maandag 24 december 2018 | 14:14

De definitieve afspraken, die de gemeente Almere en projectontwikkelaar Amvest hebben gemaakt over de aanleg van het Floriadeterrein, blijven geheim. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. 

Een groot deel van de conceptovereenkomst was eerder wel voor iedereen in te zien. In het juridische document staat bijvoorbeeld op welke datum het terrein en de woningen opgeleverd moeten worden. De concepttekst is door de gemeenteraad besproken en er zijn een aantal wensen en bedenkingen meegegeven aan het college van burgemeester en wethouders. Vervolgens heeft het college van b en w de deal met Amvest ondertekend.

Het college schrijft dat de verschillen onder andere het gevolg zijn van “nadere afspraken in het directie-overleg tussen gemeente, Amvest Vastgoed BV en Floriade BV.” Het gaat dus om méér wijzigen dan alleen de punten die de gemeenteraad heeft meegegeven.

lees verder >>>

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/166810/precieze-afspraken-tussen-gemeente-en-amvest-over-floriade-blijven-geheim

Gemeente en Amvest tekenen samenwerkingsovereenkomst Floriade

Door 1Almere in Nieuwsverhaal 21 december 2018

Burgemeester Franc Weerwind, wethouder Loes Ypma en de CEO van Amvest hebben hun handtekening gezet onder de Ontwikkelingsovereenkomst van de Floriade. Dat meldt de gemeente Almere.

Gisteren werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. ‘De gemeente heeft een krachtige motor aan boord gehaald om te starten met de werkzaamheden voor de Wereldtuinbouwtentoonstelling 2022’, zo schrijft de gemeente Almere in een persbericht. “Over drie en een half jaar zal het terrein worden omgetoverd in een prachtig kleurrijk gebied met bomen en bloemenpracht, waar 2 miljoen bezoekers worden verwacht”.

2019

Vanaf begin 2019 zullen de drie partijen beginnen met de eerste werkzaamheden, gebaseerd op het Definitief Ontwikkelingsplan dat onlangs door een ruime meerderheid in de gemeenteraad is vastgesteld. Dit plan geeft de handvatten voor de realisatie van het arboretum, het vastgoed, verkeerswegen als ook de innovaties die in het gebied een plek moeten krijgen.

“Het is een belangrijke mijlpaal voor de wereldexpo en de groene en gezonde stadswijk die we hier bouwen”, zegt wethouder Ypma. “Hiermee toont Almere lef en zet het zichzelf nog meer op de kaart. Het past mooi bij Almere dat gebouwd is op idealen en klaar is voor de toekomst”.

Tevreden

Ook Heleen Aarts, CEO van Amvest is content met de ondertekening. Zij kijkt met vertrouwen uit naar de samenwerking. “Wij investeren namens Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars in de lange termijn. Dit is dus een belangrijke stap. Daarnaast past het thema Growing Green Cities van de Floriade en de nieuwe stadswijk voor Almere heel erg waar wij als Amvest graag mee bezig zijn: in gebieden investeren en woonwijken realiseren waar duurzaamheid, natuur, gezondheid en welzijn een belangrijke rol spelen”.

Gebiedsontwikkeling

“Het is een bijzondere gebiedsontwikkeling, omdat normaal gesproken een terrein helemaal plat gaat, daarna huizen worden gebouwd en tenslotte groen wordt geplant”, aldus de gemeente. “Op het Floriadeterrein is echter uitgegaan van alle bomen die er staan, zijn inmiddels 700 bomen extra geplant en wordt hierna pas gebouwd”.

Al tijdens de wereldtuinbouw tentoonstelling zal het Floriadeterrein een beeld geven van de Groene Stad van de Toekomst. Talloze innovaties op het gebied van duurzame energie, gezonde voeding, groen en gezondheid krijgen een plaats.

Een brug aan de noordzijde van het terrein zal het Floriadeterrein en de toekomstige stadswijk verbinden met de Filmwijk. De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade vindt op 28 april2022 in Almere plaats op de zuidelijke oever van het Weerwater.

Planning Floriadewijk krap maar haalbaar

ALMERE • Donderdag 20 december 2018 | 21:11

De planning is krap, maar vastgoedontwikkelaar Amvest en de gemeente Almere rekenen erop dat zij het Floriadeterrein op tijd gereed hebben voor de Floriade van 2022.

Dat zeiden wethouder Loes Ypma en algemeen-directeur Heleen Aarts van Amvest donderdagmiddag bij de ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst voor het Floriadeterrein. Voor 300 miljoen euro gaat Amvest het gebied voorbereiden voor de wereldtuinbouwtentoonstelling en er woningen bouwen.

Eerste woningen halverwege 2020
Nadat aannemer Dura Vermeer het terrein in 2019 gereed maakt voor bebouwing, zullen er halverwege 2020 de eerste woningen verrijzen. Die doen tijdens de Floriade dienst als paviljoen en zullen na de Floriade worden aangeboden als huurwoningen.

Voorafgaande aan de Floriade worden er ongeveer 330 woningen gerealiseerd en na de tentoonstelling de overige 330. Bij elkaar komen er in de eerste fase dus 660 woningen, waarvan 60 op het water. Het gaat om zowel zelfbouw als projectmatige bouw.

Project volgt strakke planning
Volgens Aarts vormt tijd het grootste risico, maar er ligt een strakke planning op het project. De ervaringen in de samenwerking met de gemeente bij het project Duin in Almere Poort geven Amvest het vertrouwen dat de planning realistisch is. Wethouder Ypma zegt dat Amvest ‘ruim op tijd’ voor de Floriade de bouwactiviteiten moet hebben afgerond. Het streven is eind 2021.

lees verder >>>>

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/166725/planning-floriadewijk-krap-maar-haalbaar

Gemeente en Amvest tekenen later vandaag voor Floriadedeal

ALMERE • Donderdag 20 december 2018 | 15:05

De gemeente Almere en projectontwikkelaar Amvest zetten donderdag rond 17:00 uur hun handtekening onder de ontwikkelingsovereenkomst voor het Floriadegebied. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. In de deal wordt vastgelegd dat Amvest het terrein, met daarop zo’n 660 woningen en gebouwen, mag aanleggen. 

Het was tot een uur of 15:00 nog even onduidelijk of de handtekeningen daadwerkelijk vandaag gezet zouden gaan worden, maar de gemeente heeft inmiddels dus laten weten dat dit daadwerkelijk het geval is. 

lees verder >>>

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/166711/nog-geen-handtekeningen-onder-floriadedeal-gemeente-en-amvest

Gemeente opgelucht na handtekening onder Floriade

Door Marcel Beijer
ALMERE – “Het is vandaag een heugelijke dag voor Almere. Een mijlpaal voor de stad”, zei wethouder Loes Ypma donderdagavond nadat zij samen met Heleen Aarts (de CEO van Amvest) en burgemeester Franc Weerwind hun handtekening hadden gezet onder de Ontwikkelingsovereenkomst Floriade.

http://cdn.rodiinternet.nl/photos/000/449/454/article_thumb/4518351.JPG

V.l.n.r. Dennis van der Vugt, Heleen Aarts (directie Amvest), burgemeester Franc Weerwind en wethouder Loes Ypma proosten op de toekomst van de Floriade. (Foto: Fred Rotgans)


Daarmee is de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 definitief. Amvest kan het Floriadeterrein nu gaan inrichten voor de Floriade en de woonwijk realiseren. Een bijzondere operatie, want normaal gesproken wordt gebouwd op een bouwrijp gemaakte kavel, waarna het groen wordt geplant. Op het Floriadeterrein is echter uitgegaan van de bomen die er al staan. Dat is complex en mede daarom werkt Amvest samen met een partner die hier veel ervaring mee heeft: Dura Vermeer. Zij gaan het Floriadeterrein en de latere stadswijk ontwikkelen. De werkzaamheden zullen begin 2019 starten.
Amvest investeert in totaal 300 miljoen euro in het gebied.

Belangrijke stap


Heleen Aarts, CEO van Amvest, kijkt met vertrouwen uit naar de samenwerking. “Wij investeren namens Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars in de lange termijn. Dit is dus een belangrijke stap.”
Met de ontwikkelingsovereenkomst zal ook de gunning in het kader van de aanbesteding aan Amvest worden verstrekt. Amvest had samen ingetekend met advies- en ingenieursbureau Witteveen Bos en architectenbureau met Erick Van Egeraat.

Hobbels

lees verder >>>

Artikel geplaatst op: 21 december 2018 – 09:28

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1489833-gemeente-opgelucht-na-handtekening-onder-floriade