De gemeente heeft gereageerd op het artikel dat Almere DEZE WEEK publiceerde. Daarin stond dat het doek dreigt te vallen voor Haddock Watersport. Volgens de gemeente zijn er wel degelijk kansen voor Haddock in de toekomst, maar moet eigenaar Philippe van Thiel daarover wel met de gemeente in gesprek gaan.

In de reactie ontkent de gemeente de feiten die in het artikel staan niet. De volledige reactie luidt:

“De heer van Thiel heeft in april 2017 een nieuwe concept-huurovereenkomst aangeboden gekregen. De oude huurovereenkomst vervalt op 23 augustus. Het aanbod om over een nieuwe huurovereenkomst te onderhandelen vervalt niet. Op 21 juli heeft een laatste gesprek plaatsgevonden. De gemeente blijft onverminderd open staan om, met de kaders die er zijn, samen vooruit te kijken. Omdat het gaat om een onderhandelingsproces zullen wij de gesprekken hierover uiteraard direct met de ondernemer voeren.

In zijn algemeenheid gelden wel enkele kaders. Een belangrijk kader is het vastgestelde bestemmingsplan. Het in 2015 door de ondernemer geïnitieerde en besproken plan is binnen het vastgestelde bestemmingsplan niet mogelijk. Wel is Haddock op eigen grond een positie voor ontwikkeling geboden. Tegelijkertijd heeft de gemeenteraad aangegeven dat er voor, tijdens en na het Floriade-evenement ruimte is voor een jachthaven in het Floriadegebied.

De uitnodiging van de gemeente om over de invulling van de nieuwe concept-huurovereenkomst om de tafel te gaan en daarbij onder andere te bespreken hoe de jachthaven duurzaam in de toekomstige situatie met passende activiteiten succesvol kan zijn, blijft onverminderd staan. Inderdaad is niet alles van wat er nu gebeurt ook in de toekomst mogelijk, maar omgekeerd liggen er ook kansen en mogelijkheden en daar wil de gemeente het gesprek met de ondernemer over voortzetten.”

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1422855-gemeente-haddock-moet-in-gesprek-gaan-over-toekomst

phillipe van thiel haddock almere

Doek lijkt te vallen voor Haddock

ALMERE – Het einde lijkt nabij voor jachthaven Haddock dat gevestigd is op het Floriadeterrein. Voor 23 augustus moet eigenaar Philippe van Thiel een nieuwe huurovereenkomst tekenen. In die nieuwe overeenkomst staan voorwaarden waar hij niet mee akkoord kan gaan. Van Thiel voelt zich belazerd door de gemeente en gaat in de tegenaanval. Hij stapt naar de rechter.

Philippe van Thiel op het terrein van Haddock. “Ik kan een stukje ‘ziel’ mee de Floriade in brengen.” (Archieffoto: Fred Rotgans)

In de nieuwe huurovereenkomst wordt Haddock als ‘stadsjachthaven’ opgenomen in de toekomstige Floriadewijk. Dat betekent dat Haddock wel de horecavoorziening en bed & breakfast mag behouden, maar dat er geen ruimte meer is voor de loods, werf, walplaatsen, parkeergelegenheid, survival en zeilschoolactiviteiten. Het terrein waar dit plaatsvindt moet tevens wijken voor het ‘Rondje Weerwater’. “Dat ik deze activiteiten niet meer kan uitvoeren is voor mij onbespreekbaar. Eén van de gevolgen hiervan is dat ligplaatshouders massaal gaan opzeggen”, zegt Van Thiel. “Horeca en overnachtingen zijn een belangrijk onderdeel van Haddock, maar de werf is écht het hart van mijn bedrijf. Een stadsjachthaven is niet meer dan een parkeerplaats voor boten. Haddock is dan Haddock niet meer.”

Nieuw contract
Van Thiel reageert omdat deze krant hem confronteert met informatie die bronnen deze krant doorspeelden over de (gedeeltelijke) inhoud van het nieuwe contract dat de gemeente heeft voorgelegd. De bronnen melden dat de gemeente uitsluitend met Van Thiel over het nieuwe contract wil onderhandelen wanneer hij ook definitief afstand neemt van het Floriadeplan dat hij ontwikkelde met hulp van projectontwikkelaar VolkerWessels. Dat ontwikkelde plan zou ook niet meer passen in het nieuwe bestemmingsplan dat twee weken geleden door de gemeenteraad werd vastgesteld. “We hebben een geweldig plan, maar dat schijnt nu kansloos te worden”, treurt Van Thiel. “De gemeente heeft een soort salamitactiek toegepast waardoor ik nu geen andere keuze heb dan stoppen met Haddock. Wie beweert dat ik daarmee voor een vette afkoopcheque kies, weet niet hoe diep deze beslissing me in mijn ziel snijdt. Ik kán eigenlijk niet eens een beslissing maken, want het liefst wil ik hier blijven. Ik had het mijn kinderen willen nalaten. En als ik uitsluitend voor het geld zou gaan, had ik toch ook nooit geïnvesteerd in het plan met VolkerWessels? Maar de gemeente wil er tot op heden niet naar kijken. Er spelen kennelijk andere belangen.”

 

Raad buitenspel

Van Thiel heeft geen goed woord over voor wethouder Tjeerd Herrema die hem nu met het nieuwe huurcontract het mes op de keel zet. “Er wordt een smerig spelletje gespeeld. Op de laatste vergadering voor het reces keurde de gemeenteraad het bestemmingsplan goed. Als de raad na de zomer op 21 september voor het eerst weer gaat vergaderen is de deadline van het huurcontract allang verstreken.”
In de ogen van Van Thiel wordt de raad daarmee feitelijk buitenspel gezet. Omdat hij geen huurbescherming geniet ziet er niets anders op om Haddock na dertig jaar te sluiten. “Ik heb vijf jaar lang gestreden om mijn bedrijf op te laten gaan in het Floriadeplan, volgens mij een win-win situatie voor iedereen. Zelfs het Rondje Weerwater heb ik hier in meegenomen. Met de toen verantwoordelijke ambtenaren en voormalig wethouder Henk Mulder had ik daar ook verregaande afspraken over. We waren al voor 95 procent akkoord. Toen we de handtekeningen wilden zetten, stapte Mulder op. Het is echt bizar.”

 

Persoonlijke vete

Contact met wethouder Herrema zegt Van Thiel niet meer te hebben. “Ik had mijn vertrouwen in hem opgezegd nadat hij me heeft bedreigd dat de gemeente mijn bedrijf zeer streng zou gaan handhaven. Het lijkt voor hem een persoonlijke vete te zijn geworden. De gemeente zal mijn bedrijf liquideren en ik zal me daar bij neer moeten leggen. Maar dat betekent niet dat ze van me af zijn. Ik kan het goedgekeurde bestemmingsplan laten stilleggen en ik stap naar de rechter. Er zijn zoveel getuigen die kunnen bevestigen dat de gemeente een merkwaardig spel speelt. Ik wil het liefst doorgaan met Haddock. En Almere zou dat ook moeten willen want Haddock is een begrip, en kan een stukje ‘ziel’ mee de Floriade in brengen. Een gemiste kans, een bestaand Almeers bedrijf dat ook nog eens een grote projectontwikkelaar achter zich heeft staan en dat ná de tentoonstelling zijn ziel en zaligheid erin zal blijven steken. 1+ 1 = 10.”

wethouder Tjeerd Herrema Almere

 

http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1422551-doek-lijkt-te-vallen-voor-haddock