‘Financiële situatie Floriade is nu wel duidelijk’

Door Marcel Beijer
ALMERE – Wethouder Loes Ypma is niet te benijden, zeggen insiders. De goedlachse PvdA’er beklom het Almeerse toneel in een turbulente periode omdat partijgenoot Tjeerd Herrema – twee weken na zijn installatie – het veld moest ruimen. En dan erft ze ook nog eens het berenlastige Floriade-dossier. Die lach zal dus wel snel van haar gezicht verdwijnen, is de verwachting. Want veel Almeerders zijn uitermate kritisch over de Floriade.

Loes Ypma voor de ‘levende brug’ op het Floriade-terrein. “Ik denk oprecht dat de financiële situatie rond de Floriade nu duidelijk is. Op basis hiervan wil ik er volledig voor gaan.”

Ypma geeft ruiterlijk toe dat haar entree soepeler had gekund. “Ik wist dat ik een ongemakkelijke situatie terecht kwam: de affaire-Herrema, de Floriade BV zonder directie en de financiële tegenvallers rond de Floriade. Dat is nogal wat. Maar ik zag ook de enorme potentie die de Floriade heeft, de jonge, krachtige en ambitieuze PvdA-fractie die me alle steun toezegde en de warme ontvangst van mijn collega-wethouders. Dat is nodig ook, want de Floriade is een complex project. Maar wel een project waarmee we als stad het verschil kunnen maken voor een probleem dat in de hele wereld speelt. In 2050 woont namelijk 70% van de wereldbevolking in een stad. Wij laten straks met de Floriade zien hoe je dat kan doen zonder het milieu te belasten. Waar stad en groen elkaar versterken. Dat zit in het DNA van Almere. Een geweldige kans.”

Zegeningen

Ypma somt graag de zegeningen van de Floriade op: werkgelegenheid, een prachtige nieuwe woonwijk en dat de wereldtentoonstelling als een soort deadline fungeert om projecten in de stad te versnellen. “De aanpak van de A6 heeft daarom voorrang gekregen boven de aanpak van de snelweg bij Amstelveen. Maar we overleggen ook met de NS om station Almere Centraal voor die tijd verbouwd te hebben.”
Ypma beseft dat veel Almeerders – bij wijze van spreken – op de grond spugen als ze het woord ‘Floriade’ horen. “Maar ik zie ook bij veel mensen enthousiasme. Nog voordat ik mijn sollicitatiebrief had verstuurd bezocht ik – incognito – een open dag van de Floriade. Ik werd rondgeleid door super enthousiaste vrijwilligers. En als mensen – ook de criticasters – op dit terrein rondlopen raken ze vaak ook enthousiast. Ik ben dat ook. Mijn taak is om van de Floriade een succes te maken. En dat gaat ook gebeuren.”

Ambities

Ypma stelt dat de Floriade ‘van ver’ moest komen. “Bij de start in 2012 waren de ambities torenhoog, maar de crisis sloeg verder toe. In 2015 was de Floriade bijna verworden tot een evenement dat vergelijkbaar is met de Libelle Zomerweek. Toen werd niet gesproken over de bouw van paviljoens, maar het plaatsen van tenten. Gelukkig trok de economie aan en waren projectontwikkelaars toch geïnteresseerd. Vergeet niet dat Amvest 300 miljoen euro in het gebied pompt. Ik hoop de we de handtekening in de eerste week van december kunnen zetten. Op dat moment verdienen we als gemeente 9,9 miljoen euro, bijvoorbeeld omdat Amvest de aanleg van de infrastructuur overneemt.”

Haddock

Haddock Watersport en de gemeente bereikten vorige week overeenstemming over de aankoop van de jachthaven door de gemeente. “Een beslissing die me echt aan het hart gaat”, zegt Ypma. “Ik ben me bewust van de belangrijke rol die Haddock voor de stad heeft gespeeld. Ik heb een emotionele eigenaar gesproken die 32 jaar lang heeft geknokt voor zijn bedrijf, voor veel Almeerders een vertrouwde plek. Wij hadden als gemeente graag gezien dat de jachthaven ingepast zou worden. Het is jammer dat we daar niet zijn uitgekomen. Met deze regeling beëindigen we de discussie daarover en kunnen we ons weer richten op de toekomst. Deze lange procedure is voor niemand goed geweest. En daarom is het goed dat we afgelopen week onze handtekeningen gezet hebben onder een regeling die voorgelegd wordt aan de gemeenteraad. Ik heb de heer Van Thiel in de ogen gekeken en hem bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Almere. Mocht Van Thiel besluiten elders in Almere een nieuwe plek te zoeken, dan gaan we hierover natuurlijk in gesprek.”

Begroting

De afgelopen twee maanden heeft Ypma het hele Floriade-dossier laten doorrekenen. Daar kwamen nog wel wat zaken boven water. Ypma: “Sinds 2015 was er geen actualisatie meer geweest van de berekeningen. Ik heb gezegd dat ik alle cijfers op tafel wilde hebben om de raad een eerlijk en goed verhaal te kunnen bieden. Die doorberekening leidde er uiteindelijk ook toe dat we een extra bedrag van 7,2 miljoen euro nodig hebben. Maar er is meer. Zo blijkt de raad niet geïnformeerd te zijn over een wijziging in de woningbouw in de Floriadewijk. 10% van de sociale koopwoningen is omgezet in huurwoningen die net boven de sociale huurnorm zit. Die worden dus gebouwd voor mensen met dezelfde inkomens, maar is het geen ‘koop’ maar ‘huur’ geworden. Het is een beslissing die voor mijn tijd genomen is. De raad wist dat nog niet. De komende vier weken zal ik een stevige discussie met de raad moeten voeren. Maar met de door mij geëiste actualisatie van de cijfers is de raad in ieder geval goed geïnformeerd en kan er op basis van eerlijke cijfers een beslissing genomen worden. Ik denk oprecht dat daarmee de financiële situatie rond de Floriade duidelijk is. Ik denk dat dit het wel was en op basis hiervan wil ik er volledig voor gaan. Nee, ik zal niet zeggen dat er nooit meer een cent bij komt. Dit is een megaproject. Ik heb geleerd om nooit ‘nooit’ te zeggen. Dat zeg ik pas in 2022, als we een fantastische Floriade achter de rug hebben.”

Subsidies

Hij tij gaat keren met de Floriade, zo stelt Ypma. “Ik ben het met de criticasters eens dat er nu wel eens iets zichtbaar moet gaan worden. En dat gaat ook gebeuren. Ik hoop in de eerste week van december de overeenkomst met Amvest te onderteken. Dan zal het hard gaan. Maar dan moet de raad ermee akkoord gaan. Als de raad de deal met Amvest afwijst dan moet er een ‘Plan B’ komen en gaat die 300 miljoen er dus niet in geïnvesteerd worden. Dat Plan B moet de gemeente dan zelf ophoesten of een nieuwe ontwikkelaar zoeken. En snel, want met de bouw van de stadswijk lopen we achter op schema. Dat geldt niet voor het evenement zelf. We lopen voor op het schema dat Venlo tien jaar geleden had, ook qua aantal inschrijvingen van landen. We gaan bovendien één persoon aanstellen met maar één taak: zoveel mogelijk subsidies binnenhalen. Er zijn namelijk talloze subsidies beschikbaar die we nog niet benutten. Dat is zonde.”

lees verder >>>>> http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1483007-financi-euml-le-situatie-floriade-is-nu-wel-duidelijk

Artikel geplaatst op: 06 november 2018 – 12:42