boulevard Weerwater

Een boulevard is een lange, brede, gewoonlijk met rijen bomen beplante straat in een stedelijke omgeving.

Het woord komt uit het Frans en is daarin oorspronkelijk een vervorming van het Nederlandse woord bolwerk. Afgeleid hiervan wordt de term boulevard ook gebruikt voor een lange, aan de zee gelegen, wandelstraat.

bron: Wikipedia 206 03 04

 

boulevard Weerwater

huidige situatie

Het Weerwater wordt omzoomd door paden om te wandelen en te fietsen. De paden worden veel gebruikt om sport te beoefenen zoals hardlopen en skaten. De paden verbinden een aantal wijken zoals de Filmwijk (het Fongerspad), Almere Centrum (Esplanade) en de Stedenwijk. Tevens vormt het fietspad langs de Stedenwijk de verbinding tussen Almere Centrum en Almere Haven. Ondanks het feit dat Almere in enkele decennia ontstaan is en er ten opzichte eeuwenoude steden een zekere homogeniteit in bebouwing bestaat, is er in Almere toch sprake van een ‘houtje-touwtje-vormgeving’.

boulevard Weerwater

Het Fongerspad vanaf de brug vanuit het centrum gezien.

boulevard Weerwater

Het Fongerspad langs het Lumiere-park.

 

fongerspadFilmwijk

Het Fongerspad met een wandel- en fietsniveau. Halverwege is een zitje gecreëerd maar er is geen toegang tot het water.

rondje weerwater

Het Sturmeypad langs de busbaan en de A6.

 

sturmeypadCamping

Het Sturmeypad langs de camping.

 

oorweg

Het Bergsmapad langs het strand.

 

oeverpromenade

De Oeverpromenade langs Stedenwijk. Er zijn drie secties. Het voetpad langs het water geeft geen toegang tot het water.

 

oeverpromenadeBrug

De brug over de gracht in de Oeverpromenade.

 

 

rondjeWeerwater

Esplanade en Meerensteinkade in één panorama.

 

voorstellen nieuwe situatie

De aanpak van de paden waardoor het Weerwater omzoomd wordt kan een eenheid bewerkstelligen in de delen zoals ze nu bestaan. Het idee ‘lichtend pad’ is een manier om dit aan te pakken.

lichtend pad

Een andere aanpak is creëeren van een boulevard die op verschillende plaatsen toegang verleend tot het water. In de huidige situatie zijn er rondom het Weerwater drie stranden. Eén in het Lumiére-park, één langs de A6 en één in het centrum naast het appartementencomplex ‘Silverline’. Op de Esplanade in het centrum is een toegang tot het water door een trap. Hier is ook een steiger in het water gebouwd, net als langs het appartementengebouw ’the Wave’. Een boulevard heeft een verbindend karakter in letterlijke en figuurlijke zin. Het heeft een breedte die ruimte biedt aan meerdere gebruikers, actief (fietsen, hardlopen) of recreëerend (zitten). De eenheid kan bereikt worden door rondom het Weerwater dezelfde doorsnee van het wegprofiel te gebruiken (breedte), een belettering of figuur in het wegdek aan te brengen en een opvallende kleur te gebruiken.

rondje weerwater

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!