Floriadebrug

De Floriadebrug is een verbinding tussen het Fongerspad en het eiland Utopia dat in 2022 plaats moet bieden aan de Floriade. Het halveert het huidige ‘Rondje Weerwater’ en biedt de mogelijkheid om een ‘8-tje’ te lopen of te fietsen. De gebruikelijke 7,5 km kan dan verkleind worden tot 5 km. De Floriadebrug is één van de eerste ideeën die Karres+Brands aan gaat pakken in de ‘make-over’ van het ‘Rondje Weerwater’. Eén van de winnaars van de prijsvraag ‘Rondje Weerwater’ in 2014 was ‘Kleur in cultuur‘. Zij hadden, als één van de weinige deelnemers, een maquette gebouwd van het gebied dat onder handen wordt genomen. Een brug was een ‘brug naar de toekomst’ getiteld ‘We want more’.

Een verbinding van het centrum met het Floriadeterrein is al ingetekend door Karres+Brands

Floriadebrug

Het plan van MVRDV dat door de gemeenteraad is gehonoreerd in 2015 voorzag ook al in een brug halverwege het Weerwater.

Floriadebrug

 

Floriadebrug in Venlo 2012

Ook de Floriade van 2010 in Venlo werd opgesierd met een Floriadebrug.

Locatie: A73 bij Venlo
Werkomvang: Structural design & (detail-) engineering
Levering: 2012
Tonnage: 200 ton
Opdrachtgever: Ballast Nedam/Venlo Green Park

 

 

 

 

De langzaamverkeer brug bestaat uit een hoofdoverspanning van ca. 60 meter lengte en is maximaal 10 meter breed. Aan weerszijde van de hoofdoverspanning bevinden zich, in een curve lopend en niet aan elkaar gelijk zijnde de aanbruggen welke elk ongeveer 30 meter lang zijn en samen met de hoofdoverspanning een totaal lengte van 120 meter overbruggen. De brugdelen worden bij de overgangen aanbruggen-hoofdoverspanning ondersteund door stabiliteitstafels waarvan de kolommen in hout zijn uitgevoerd. Het rijdek is uit kunststofdelen samengesteld en het gaasdoek, dat de brug een bijzondere uitstraling geeft, is van duurzaam PVC. Het totaalgewicht van de staalconstructie bedraagt ca. 200 ton.

De brug behoorde in 2012 tot de genomineerde van de nationale staalprijs en het Tekla model is in de categorie ingenieurs bureaus gekozen tot de winnaar van de Tekla Benelux BIM awards 2012

floriadebrug

floriadebrug


This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!