zichtlijnen

De ontwerpers van het centrum van Almere hebben een zichtlijn gecreëerd van het station Centraal tot een eiland ‘Utopia` in het Weerwater met de ´vuurtoren´ . Het gebruik van zichtlijnen is niet van de laatste tijd en is veelal toegepast in landschapsarchitectuur en de aanleg van tuinen bij kastelen en paleizen. Hierbij kan men denken aan de streng geometrische tuinen die ontstonden in de Renaissance. Ook de tuinen die werden aangelegd volgens de regels van de Engelse landschapstuinen werden aangelegd door rekening te houden met verrassende doorkijkjes en open plekken die een ´oneindig´ perspectief lieten zien om de grootte van een park of een tuin visueel uit te breiden. De uitvinding van het perspectief was mede bijgedragen aan de toepassing van zichtlijnen in planologie en in de openbare ruimte.

zichtlijnenEen bladzijde uit een leerboek perspectief tekenen gemaakt door Johannes Vredeman de Vries (1527 -1609).

sebastiano serlio stage design

Ontwerp voor een decor van Sebastiano Serlio 1569.

Fra_Carnevale_-_The_Ideal_City_-_Walters_37677

De ideale stad Fra Carnevale (1420-25 – 1484)

Hieronder de definitie van zichtlijnen volgens Wikipedia;

Zichtlijnen

Een zichtlijn is een denkbeeldige lijn die in het theater getrokken kan worden tussen wat het publiek wel en niet te zien krijgt. De coulissen bijvoorbeeld, moeten zo veel mogelijk worden onttrokken aan de blik van het publiek, om de illusie in stand te kunnen houden.De term zichtlijn wordt ook op andere gebieden gebruikt, met name in de stedenbouwkunde en de landschapsarchitectuur. Men spreekt dan ook wel van een zichtlaan, bijvoorbeeld bij lange oprijlanen en in sterrenbossen.

Theater

De poten op het toneel kunnen worden gebruikt voor afstopping ten behoeve van de zichtlijnen. Als een acteur in de coulissen achter de poten staat, kan hij wel zien wat er op het toneel gebeurt, maar kan het publiek hem niet zien.

bron: Wikipedia 2016 02 26

De zichtlijnen in Almere lopen van het hoofdstation naar het plein voor het gemeentehuis. Vanaf het plein loopt de zichtlijn langs het ziekenhuis met de ‘Wandellaan’ naar het Weerwater om uit te komen op de ‘vuurtoren’ op het eiland Utopia.

zichtlijnenZichtlijn richting station Centrum Almere.

zichtlijnen

Zichtlijn richting het Weerwater langs het ziekenhuis. Het Wandellaan. Aan de overkant de ‘vuurtoren’.

utopia Vuurtoren

uitzicht vanaf ‘vuurtoren’ op het eiland Utopia, het toekomstige Floriadeterrein

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!