ALMERE • Vrijdag 23 november 2018 | 12:45

Het winnende ontwerp voor de brug over het Weerwater is bekend. Ruim 70 procent van de Almeerders koos voor de brug met de vloeiende vorm en de uit bamboe gemaakte zitplaatsen.

Vrijdagmiddag onthulden wethouder Loes Ypma en gedeputeerde Jan de Reus het ontwerp van de winnende brug die het Lumièrepark met het Weerwatereiland gaat verbinden. Almeerders konden uit twee ontwerpen kiezen. Zo’n 3.000 Almeerders hebben hun stem uitgebracht.

Het prijskaartje van beide voorstellen was gelijk;ongeveer 5 miljoen euro. De nieuwe brug moet volgens de gemeente ‘een duurzame verbinding over het Weerwater’ worden. Het gaat onderdeel uitmaken van het Rondje Weerwater, een project van de gemeente om de route rondom het Weerwater aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor recreanten.

Volgend jaar september wil de gemeente beginnen met de bouw. In 2020 moet de brug af zijn.

2018 09 28 Weerwaterbrug plan B 2018 09 28 Weerwaterbrug plan B 2018 09 28 Weerwaterbrug plan B 2018 09 28 Weerwaterbrug plan B

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/165851/slingerende-bamboebrug-over-weerwater-winnend-ontwerp

Floriadebrug

Zojuist werd de winnaar bekendgemaakt van het ontwerp voor de nieuwe Floriadebrug over het Weerwater. De brug zal het Filmwijkstrandje verbinden met de toekomstige Floriadewijk. In oktober konden inwoners kiezen tussen ontwerp A of B. Ruim 70% van de Almeerders koos voor ontwerp B: de vloeiend slingerende bamboebrug over het Weerwater. Wethouder Loes Ypma en gedeputeerde Jan de Reus maakten vandaag het winnende ontwerp bekend.

Ongeveer 3000 inwoners hebben hun stem uitgebracht. De brug kost ongeveer 5 miljoen euro.
Mogelijk komt er ook nog een tweede verbinding die het centrum verbindt met de Floriadewijk. Daarover meer in de video met headlines van vandaag.

https://www.1almere.nl/2018/11/23/1minuut-studentenwoningen-floriade-en-hulpdiensten/

Mogelijk tweede verbinding naar Floriadeterrein

Door 1Almere in Nieuws uit de buurt 23 november 2018

Als het aan de PVV ligt, komt er mogelijk een tweede vaste verbinding vanaf het stadscentrum naar het Floriadeterrein. De PVV opperde het idee donderdag tijdens de Politieke Markt op het stadhuis.

Bedreiging

“De geplande voorzieningen bij de Floriade vormen een bedreiging voor ondernemers in het centrum”, zegt de Almeerse PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk. Voor de PVV is dat reden genoeg om na te denken over een tweede verbinding naast de nieuwe Floriadebrug.

Ondernemers

De PVV verwacht door beide vaste verbindingen dat het centrum en de Floriade met elkaar worden verbonden. Dat werkt in het voordeel van ondernemers in het centrum. De Floriade ligt dan in het verlengde van het stadshart. Volgens Van Dijk staan de ondernemers in het centrum achter dit plan.

De gemeenteraad buigt zich later over het voorstel.

Floriadebrug

Over het Weerwater, tussen het Filmwijkstrand en de toekomstige Floriadewijk komt er in ieder geval een fiets- en voetgangersbrug. In oktober konden inwoners kiezen tussen ontwerp A of B. Ruim 70% van de Almeerders koos voor ontwerp B: de vloeiend slingerende bamboebrug over het Weerwater. Vanmiddag onthulden wethouder Loes Ypma en gedeputeerde Jan de Reus het ontwerp.
Ongeveer 3000 inwoners hebben hun stem uitgebracht. De brug kost ongeveer 5 miljoen euro.

https://www.1almere.nl/2018/11/23/mogelijk-tweede-verbinding-naar-floriadeterrein/

Architect zet vraagtekens bij procedure Weerwaterbrug

Door Petra Onderwater
ALMERE – De Almeerse architect René van Zuuk zet vraagtekens bij de stemprocedure voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Weerwater. De gemeente Almere liet inwoners een keuze maken uit twee geselecteerde ontwerpen. Het ontwerp van Van Zuuk, Brug A, werd door de vakjury als uitmuntend bestempeld en beoordeeld met een 10, maar het publiek koos voor brug B.

2018 09 28 Weerwaterbrug plan A

De ‘Weerwindbrug’ werd door de vakjury beoordeeld met een 10, maar werd niet gekozen door het publiek. (Impressie: René van Zuuk Architekten)

“Slechts 1,5% van de bevolking heeft gestemd en hun keuze was bepalend. Het is mooi dat gemeente luistert naar haar inwoners, maar had de bevolking laten meebeslissen of er überhaupt een brug moest komen en had het vakinhoudelijke deel overgelaten laten aan de professionals”, aldus Van Zuuk. “En als je dan besluit om de keuze aan de inwoners te laten, zorg dan dat je ze in elk geval goed informeert. De informatie was summier. Zo zijn het oordeel van de vakjury en de informatie over de eisen niet gedeeld met de bevolking, wat volgens de tenderregels wel was toegestaan.”

Volgens Van Zuuk zijn de verschillen in beoordeling door de vakjury heel groot, maar de gemeente Almere wil geen inzage in de cijfers geven. “De rapporten zijn niet openbaar”, reageert woordvoerder Jeroen Oosterheert. “Wij wilden als gemeente de inwoners nauw betrekken bij de keuze voor de brug, want zij gaan deze brug straks immers gebruiken”, vervolgt hij. “Dat ruim 3000 mensen de moeite hebben genomen om met hun digiD hun stem uit te brengen, zegt volgens ons wel iets over de betrokkenheid bij dit gebied. We hebben de inwoners niet willen beïnvloeden bij het maken van hun keuze, daarom hebben we de juryrapporten bewust niet openbaar gemaakt.”

Rondje Weerwater

Van Zuuk, als architect onder meer bekend van appartementencomplex De Wave, vindt het jammer hoe het is gelopen, want hij is nauw betrokken bij het gebied. “Ik woon en werk al 28 jaar in Almere, pal aan het Rondje Weerwater. In 2014 was ik één van de winnaars van de prijsvraag Rondje Weerwater met het ontwerp van de Weerwaterkapel, een plek om te trouwen en te rouwen. Die is er nooit gekomen. Van de winnende plannen voor het Rondje Weerwater is overigens bijna niks uitgevoerd.” In datzelfde jaar heeft Van Zuuk, in samenwerking met het Collectief Stedenwijk-Zuid-Groen en de gemeente, een stedenbouwkundig plan ontworpen voor de Zuidoevers Weerwater. “Toevallig ontdekte ik dat er nieuw bestemmingsplan in de maak was, dat zou leiden tot een enorme bomenkap en een drukke weg pal naast het Rondje Weerwater. Dit hebben we kunnen voorkomen. Ons alternatieve plan is uiteindelijk integraal in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen. Als dank voor al het gratis werk beloofde de toenmalige wethouder Henk Mulder dat hij zich er sterk voor zou maken dat wij samen met landschapsbureau West 8 het Rondje Weerwater verder mochten ontwerpen. Helaas vertrok Mulder naar Groningen en ging de opdracht naar andere bureaus.”

lee verder >>>> http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1486662-architect-zet-vraagtekens-bij-procedure-weerwaterbrug

Artikel geplaatst op: 30 november 2018 – 16:06