ANP

donderdag 12 juli 2018 | KRO-NCRV | Twan Spierts

Voormalig wethouder Tjeerd Herrema van Almere heeft aangifte gedaan tegen een journalist en de uitgever van een huis-aan-huisblad. Herrema moest vorige maand opstappen, nadat hij door de journalist was beschuldigd van seksuele intimidatie. In 1 op 1 doet hij voor het eerst uitgebreid zijn verhaal.

Oud-wethouder Tjeerd Herrema doet voor het eerst zijn verhaal

Het begon allemaal met een bericht dat Herrema via Facebook Messenger stuurde, dat de journalist opvatte als pornografisch. Dat werd gevolgd door een broekzaktelefoontje vanaf het toilet aan dezelfde journalist, die de wc-geluiden eveneens seksueel interpreteerde. Maar volgens de wethouder klopt daar helemaal niks van.

‘Politieke afrekening’

De ombudsman onderzocht de zaak en pleitte Herrema grotendeels vrij. De wethouder was toen al opgestapt, nadat de overige coalitiepartijen het vertrouwen in hem hadden opgezegd, nog voordat het onderzoek van de ombudsman was afgerond. “Een politieke afrekening”, volgens Herrema. “Dat kan niets te maken hebben met de zaak zelf.”

lees meer: https://www.nporadio1.nl/homepage/10713-opgestapte-wethouder-almere-doet-aangifte-van-smaad-en-laster

 

Oppositie Almere: ‘College slachtofferde wethouder Herrema’

Vr 29 juni, 13:29

Regio

Tjeerd Herrema ANP

De voltallige oppositie in de Almeerse gemeenteraad heeft een motie van wantrouwen gesteund tegen het college van burgemeesters en wethouders. De oppositie vindt dat het college niet kan uitleggen waarom PvdA-wethouder Herrema weg moest.

Herrema kondigde twee weken geleden zijn vertrek aan. Hij lag onder vuur omdat hij seksueel getinte berichtjes zou hebben verstuurd aan een verslaggever van een huis-aan-huisblad. De journalist diende een klacht in. Maar onderzoek van de Ombudsman pleitte de wethouder deze week vrij: “Van gericht seksueel intimiderend en provocerend gedrag is niets gebleken.”

‘Dit hebben wij niet zo bedoeld’

Burgemeester Franc Weerwind zei gisteren in de gemeenteraad dat Herrema inmiddels ook officieel zijn ontslag heeft ingediend.

In het debat gisteravond wilde de oppositie weten wat er nu precies is gebeurd. “Wij constateren dat de bespreking in het college (op 14 juni, red.) aanleiding heeft kunnen geven bij Herrema dat er geen vertrouwen meer in hem was. Dat hebben wij niet zo bedoeld”, aldus VVD-wethouder Hilde van Garderen. Die uitleg was reden voor een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring die door de voltallige oppositie werden gesteund.

Politieke doodzonde

Volgens Bastiaan Malotaux van de oppositiepartij CDA komt het college met “heel goed uitgedachte, ingewikkelde zinnen” om maar zo veel mogelijk niet te liegen maar ook niet de waarheid te spreken. Hij sprak over een politieke doodzonde. PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk zei dat de kwestie enorme schade toebrengt aan het imago van de stad. Er is volgens hem een wethouder “geslachtofferd” zonder dat daar een reden voor is.

De moties haalden het niet. De Almeerse coalitiepartijen VVD, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en D66 hielden de rijen gesloten en stemden tegen.

In een reactie op Omroep Flevoland zegt Tjeerd Herrema dat het college van hem af wilde omdat hij de collegeonderhandelingen heeft verstoord. Hij kwam naar eigen zeggen pas laat in beeld als tweede wethouder voor de PvdA, met als gevolg dat andere wethouders taken moesten inleveren en (in een aantal gevallen) een deeltijdfunctie kregen.

https://nos.nl/artikel/2239025-oppositie-almere-college-slachtofferde-wethouder-herrema.html

 

PvdA-fractievoorzitter onder vuur om uitgelekt telefoongesprek over Herrema
Laatste update: woensdag 18 juli 2018 – 22:32 uur

Drie leden van de Almeerse PvdA-afdeling eisen dat fractievoorzitter Kerim Iskender zijn functie neerlegt omdat hij niet integer zou hebben gehandeld in de kwestie rondom Herrema. 

Iskender weigert echter om zijn functie neer te leggen, zo blijkt uit interne documenten en gesprekken welke in handen zijn van Omroep Flevoland.

Woensdagavond vindt er een algemene ledenvergadering plaats waarbij de drie PvdA’ers alsnog hopen dat Iskender zijn spullen pakt.

Telefoongesprek

De drie PvdA’ers uiten kritiek op de rol van Iskender tijdens de coalitieonderhandelingen en de kwestie rondom Tjeerd Herrema.

Iskender zou niet goed door één deur kunnen met Herrema en wilde absoluut niet dat Herrema wethouder zou worden in de nieuwe coalitie – zo bleek uit een telefoongesprek tussen Iskender en een raadslid.

In het telefoongesprek beweerde Iskender dat Herrema slecht zou functioneren, vaak te laat kwam, slechte deals maakte en discrimineerde. Iskender zou ook hebben gezegd dat hij Herrema ‘ al een eikel vond’.

Het telefoongesprek vond plaats op 9 mei, toen de kwestie rondom Herrema nog niet speelde en de coalitievormingen nog in volle gang waren.

‘Persoonlijke mening’

In een reactie tegenover Omroep Flevoland zegt Iskender slechts zijn persoonlijke mening te hebben gegeven en wil niet ingaan op de inhoud van het telefoongesprek.

De voorzitter van het Almeerse afdelingsbestuur zegt tegenover de regionale omroep het jammer te vinden dat PvdA’ers naar de pers zijn gestapt en de algemene ledenvergadering niet te hebben afgewacht.

https://www.almere-nieuws.nl/nieuws/20892/pvda-fractievoorzitter-onder-vuur-om-uitgelekt-telefoongesprek-over-herrema/