In Almere is een begin gemaakt met de werkzaamheden aan de Floriade van 2022. Dat gaat gepaard met ongemak en kritiek, maar het hoort erbij, vindt wethouder Tjeerd Herrema.

Door: Patrick Meershoek 4 februari 2017, 15:42

Het oogt wat ongelukkig, erkent verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema, dat de werkzaamheden aan de Floriade in Almere van start zijn gegaan met de grootschalige kap van bomen.

“Het grootste deel heeft overigens niet te maken met de Floriade, maar met de werkzaamheden aan de A6 die deze maand van start gaan. Op het toekomstige Floriadeterrein dunnen we bestaand bos uit, om bij voorbeeld ruimte te maken een arboretum. We kappen minder dan aanvankelijke de bedoeling is, maar het blijft even slikken als je nu de kaalslag ziet.”

Wereldtuinbouwtentoonstelling
Het ongemak hoort bij de overgang van de periode van plannen maken naar de uitvoering van de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 twee miljoen bezoekers naar Almere moet trekken.

Herrema: “Het moet nu echt gaan gebeuren. Er staat voor dit jaar veel op stapel. We verwachten rond de zomer het bestemmingsplan vast te stellen, en later in het jaar kan de Floriade BV concrete afspraken maken met de tuinbouwsector en de vastgoedbedrijven en  daarna met het bedrijfsleven.”

Het evenement is de voorloper van een wijk met zeshonderd woningen, kantoren en bedrijven

Ook binnen de ambtelijke organisatie is orde op zaken gesteld, na een onrustig periode waarin onder meer vier keer een nieuwe project­directeur voor de Floriade werd voorgesteld. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, legt Herrema uit.

“Een ambtenaar viel ziek uit, er kwam een tijdelijke opvolger en die werd afgelost door een definitieve directeur. Nu zit iedereen op de goede plek. Wat we wel hebben geleerd is dat de Floriade niet iets is wat je er een beetje bij doet. Dat kon in het begin, maar nu niet meer. We moeten er nu echt voor gaan.”

Torenhoge ambities
De tijd dringt, want de ambities zijn torenhoog. De Floriade van Almere moet geen bloemkolen- en bloemententoonstelling worden, zegt Herrema, maar een lichtend voorbeeld van een groene, duurzame en zelfvoorzienende stad. Het evenement, dat een half jaar duurt, is de voorloper van een wijk met zeshonderd woningen, kantoren en bedrijven.

De opzet geeft de ­organisatie ook het vertrouwen dat deze Floriade anders dan veel voorgaande edities niet zal uitmonden in een financiële zeperd. “Zoveel geld en moeite voor iets wat een half jaar duurt, dat kan niet meer,” zegt Herrema.

Het draagvlak is onverminderd groot

Tjeerd Herrema

Dat de Floriade een financieel waagstuk blijft, blijkt ook uit een recente rapportage waarin alle risico’s op een rijtje zijn gezet. De uitkomst was een reëel risico van ongeveer 25 miljoen euro, terwijl de gemeente tot nog toe zeven miljoen had gereserveerd voor calamiteiten.

Grote onzekerheden
Herrema benadrukt dat het rapport niet moet worden gezien als een prognose van de eindafrekening, maar als een bestuurlijk instrument om in de komende jaren te kunnen sturen op risico’s. “Zo’n groot project begint nu eenmaal met grote onzekerheden. Naarmate de uitvoering vordert, worden ook de risico’s kleiner.”

Belangrijk voor de gemoedsrust in Almere is dat nu ook de partners zo langzamerhand over de brug gaan komen. In maart heeft de gemeente overleg met de tuinbouwsector, de initiatiefnemer van de Floriade.

Goede zaak
Herrema: “Wij kijken ook naar de andere overheden. De provincie Flevoland heeft in een vroeg stadium tien miljoen euro toegezegd, en het ministerie van Economische Zaken nog eens vijf tot tien miljoen. Maar tot nog toe hebben we nog geen geld op de rekening gezien. We zijn wel in gesprek over de bestemming van het geld.”

In de gemeenteraad gingen de afgelopen weken stemmen op om de Floriade af te blazen. In de oppositiebankjes weliswaar, maar de kans is groot dat bijvoorbeeld de PVV en de SP de wereldtuinbouwtentoonstelling inzet maken van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Herrema verwacht niet dat het evenement in gevaar komt.

“We luisteren naar alle zorgen, maar uit de peilingen die we regelmatig laten houden blijkt dat een meerderheid van de bevolking het een goede zaak vindt dat de Floriade naar Almere komt. Het draagvlak is onverminderd groot.”

http://www.parool.nl/binnenland/ongemak-en-kritiek-bij-opbouw-floriade-2022~a4457830/