wethouder Tjeerd Herrema AlmereWethouder krijgt kritiek over onteigeningsprocedure camping

REGIO  |  30 juni 2016 Door Tim Moria, Dichtbijredacteur

ALMERE – ,,Dit is geen leuk, maar een noodzakelijk besluit dat het publiekelijk belang dient.” Wethouder Tjeerd Herrema lag donderdagavond tijdens de politieke markt onder vuur, vooral vanuit PVV-hoek, over de onteigeningsprocedure van het zuidelijke deel van Camping Waterhout ten behoeve van het ondergrondse wegennet.

Herrema benadrukte overigens dat die onteigening niks met de Floriade, maar puur en alleen te maken heeft met de verbreding van de A6 en de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk rond dat gebied. ,,Dat is de enige werkelijkheid”, beet hij PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk toe toen die daar zijn vraagtekens bijzette. ,,Dan concludeer ik dat er blijkbaar twee werkelijkheden zijn”, was de reactie van Van Dijk. ,,Hoe je het ook wendt of keert, dit heeft wel degelijk met de Floriade te maken.” Van Dijk kreeg daarin overigens meteen bijval van GroenLinks-raadslid Willy-Anne Van der Heijden.

Mordicus tegenstander

Overigens wordt er al sinds oktober van vorig jaar geen definitieve klap gegeven op de onteigeningsprocedure waar nu dus weer over werd gesproken. ,,Dus nu moet het echt in gang worden gezet”, aldus Herrema. Dat lijkt inderdaad verstandig, want anders zou dat de gemeente een boete van het Rijk kunnen opleveren. Ook daar was Van Dijk kritisch over. ,,Wij zijn mordicus tegenstander van de Floriade en van deze onteigening, maar als het dan toch moet gebeuren, waarom start zo’n procedure dan zo laat?”

Geen tegenbod

Een echt antwoord kreeg hij daar niet op van Herrema. Net als dat Herrema in de ogen van Van Dijk geen bevredigend antwoord gaf op de vraag waarom de wethouder herhaaldelijk een zelfde aanbod heeft gedaan aan de eigenaren van de camping om hen te bewegen naar een andere plaats te vertrekken. ,,Als je domweg steeds dezelfde aanbieding doet, maar geen positieve reactie krijgt, heeft dat toch geen zin?” Herrema draaide dat echter om. ,,Wij zijn echt ver gegaan in de drie aanbiedingen die we de camping hebben gedaan. Het hield op toen we nooit een tegenbod kregen.”

Alleen PVV en GroenLinks toonde zich tegenstander van het onteigeningstraject. De overige partijen toonden zich voorstander of vinden dat het ‘niet anders kan’.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 30 juni 2016

http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/4259458/wethouder-krijgt-kritiek-over-onteigeningsprocedure-camping.aspx