ALMERE • Vrijdag 10 januari 2020 | 13:32

Het ontwerp van de eerste woontoren die gebouwd gaat worden op het Floriadeterrein verschilt flink ten opzichte van eerdere beelden die daarvan naar buiten zijn gebracht. De toren komt er een stuk traditioneler uit te zien. Dat blijkt nu de omgevingsvergunning voor de bouw is ingediend bij de gemeente Almere. De documenten zijn op dit moment alleen nog in te zien op het stadhuis. Omroep Flevoland heeft dat afgelopen week gedaan.

De 13 verdiepingen hoge toren is ontworpen door Klunder Architecten uit Rotterdam. In een eerder stadium maakte Erick van Egeraat een ruwe schets voor de toren. Op de website van dat architectenbureau staan nog steeds verschillende impressies van het gebouw. Die laten een toren zien met grote raampartijen plus op elke verdiepingen plantenbakken met bomen en struiken.

Het eerdere ontwerp:

https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/200110_Floriade_eerdere_schets_1_B7AAF34E97AF5319C12584EB00335623.jpg

Minder glas en groen
Uit de omgevingsvergunning die door Omroep Flevoland is ingezien komt echter een ander beeld naar voren. Er is minder glas en groen te zien en het gebouw heeft qua uiterlijk veel weg van bestaande appartementencomplexen.

Een woordvoerder van projectontwikkelaar Amvest bevestigt dat er is gekozen voor een ander ontwerp en andere architect. Ze is het niet eens met de conclusie dat het gaat om een versimpeling. Het is “nog steeds wel een eyecatcher”, zo laat het bedrijf weten. Ondanks herhaaldelijke verzoeken wil Amvest op dit moment geen afbeelding delen van het huidige ontwerp.

“Nog steeds wel een eyecatcher.”

— woordvoerder Amvest

Restaurant en uitkijkpunt
De toren gaat straks plaats bieden aan een kleine tachtig huurappartementen. Elke verdieping telt er zes. Tijdens de Floriade komt op de dertiende verdieping een restaurant en het dakterras daarboven krijgt de functie van uitkijkpunt. Het gebouw komt grofweg te staan op de plek van de voormalige duikschool.

Klunder Architecten, dat tekende voor het ontwerp van de Floriade-toren, is ook de architect van verschillende woontorens in Almere Duin. Ook die worden gebouwd in opdracht van Amvest.

Onenigheid over ander vastgoed
Het minder in het oog springende ontwerp van de toren op het Floriade-terrein volgt op het nieuws van halverwege december dat Amvest en de organisatie van de Floriade onenigheid hebben over de ontwerpen van een aantal andere gebouwen. De plannen voor 16 showcasewoningen en 5 grote paviljoens zijn afgewezen omdat ze niet vernieuwend genoeg zijn.

Floriade BV ontevreden
De Floriade BV, die de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 organiseert, geeft aan dat ook de ontwerpen van de woontoren voor hen niet aan de

lees verder >>> https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/177304/floriade-toren-lijkt-minder-spectaculair-te-worden