Plan Floriade met ruime meerderheid aangenomen
REGIO | 03 juli 2015 | 18 | Door Jeroen Oosterheert, Dichtbijredacteur

1 / 1

ALMERE – Het Masterplan Floriade van wethouder Henk Mulder en zijn ambtenaren is donderdagavond met een ruime meerderheid van 25 voor- en dertien tegenstemmen aangenomen.
De gemeenteraad heeft daarmee definitief het groene licht gegeven voor de realisatie van de wereldtentoonstelling in 2022 op de zuidoever van het Weerwater.
Helemaal zonder slag of stoot kwam het besluit, misschien wel de belangrijkste beslissing van deze gemeenteraad, niet tot stand. In een vergadering die om 18.00 uur begon en tot 1.30 uur in de nacht duurde voor de stemmen waren geteld kwam het nodige op tafel.
Camping
Er waren twee erg opvallende zaken die de gemeenteraad nog toe wilde voegen aan het plan van Mulder. Eén financieel en één betreffende Camping Waterhout. Tijdens een periode van de vergadering die achter gesloten deuren plaatsvond, kwamen de VVD en PvdA met een amendement dat opriep om met de eigenaren van de camping tot 31 oktober te proberen een afspraak te maken over verplaatsing naar het Vogeleiland en anders met een procedure tot onteigening te beginnen. Dat voorstel werd aangenomen. ,,Wij vinden niet dat een camping op een wereldtentoonstelling hoort dus we zien graag dat de camping vertrekt. Wij moeten aan de stad in zijn geheel denken. Vandaar ons voorstel’’, aldus VVD-gemeenteraadslid Ellentrees Müller.
Voor Tineke Fokkens, eigenaar van de camping aan het Weerwater, kwam die beslissing als een complete verrassing. Zij vermoedt dat het vooropgezet politieke spel was. ,,Wethouder Mulder ontkent dat, maar dat geloof ik niet. Het is duidelijk dat ze ons weg willen. We moeten nu een advocaat inschakelen en die moet dat voor ons gaan begeleiden. Wij willen namelijk nog steeds liever niet weg”, zo zei Fokkens in de nacht van donderdag op vrijdag.
Financieel
Het financiële verzoek van de raad was een motie van PVV. De partij, die samen met de SP en AP/OPA tegen het Masterplan stemde, wilde dan wel een duidelijk financieel kader meegeven. De wethouder mag nu niet meer garantstellingen geven dan de zeven miljoen euro die hij als reserve heeft. Dat bedrag is gereserveerd bovenop de tien miljoen die voor de aanloop en realisatie van het evenement in 2022 zijn. ,,Ik denk niet dat de wethouder zich realiseert waar hij mee in heeft gestemd. Dit zegt namelijk heel duidelijk dat de Floriade de gemeente niet meer dan 17 miljoen euro mag kosten. Ook niet aan garantstellingen voor anderen. Dat gaat hij nooit redden. Dat geloof ik, gezien alle voorgaande Floriades, gewoon niet”, aldus PVV-fractie-voorzitter Toon van Dijk.

Wethouder Mulder liet in een reactie weten dat hij de motie wel degelijk snapte. ,,Als ik een garantstelling geef dan moet ik me altijd melden bij de gemeenteraad. Dat is duidelijk en meer dan zeventien miljoen mag het niet kosten. En dat hebben wij ook altijd al gezegd en blijven we doen.”

plan Floriade