ALMERE • Donderdag 26 september 2019 | 11:37

PvdA-wethouder Loes Ypma van Almere legt na anderhalf jaar haar functie als wethouder Wonen & Floriade neer. Dat maakte haar partij donderdag bekend. De PvdA-fractie gaat per direct op zoek naar een vervanger voor Ypma.

Wethouder Ypma geeft in haar ontslagbrief aan: “Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er (mede door de reistijd) in toenemende mate beslag is gelegd op mijn energie, gezondheid en de tijd met mijn gezin. Mijn accu is op dit moment leeg.”

Normaal gesproken horen wethouders te wonen in de gemeente waar ze werkzaam zijn. Ypma maakte eerder dit jaar bekend dat ze niet van haar woonplaats Woerden naar Almere wilde verhuizen. In het programma Over Flevoland Gesproken vertelde ze dat haar gezin met twee jonge kinderen is geworteld in Woerden. “Ik werk vier avonden tot heel laat in Almere. Word ik er een betere wethouder van door ook in Almere te slapen? In ieder geval een minder goede moeder.”

25 jaar in de politiek
Ypma is 25 jaar geleden begonnen in de politiek bij de Jonge Socialisten van de PvdA. “Om ook de komende 25 jaar weer een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren, doe ik nu een stapje terug. Daarom dien ik, met pijn in mijn hart, mijn ontslag in”, aldus de wethouder in haar brief.

Voor de partij is het geen complete verrassing, vertelt PvdA-fractievoorzitter Leida Höhle: “Loes is natuurlijk ook twee weken ziek geweest. We weten dat ze worstelde met de balans. We hebben heel veel respect voor deze moeilijke beslissing. We vinden het heel jammer. We hebben Loes leren kennen als een zeer betrokken wethouder die zich met hart en ziel heeft ingezet voor Almere.”

Derde Floriade-wethouder die vertrekt
Ypma is de derde wethouder met de Floriade in de portefeuille die stopt. Volgens Höhle heeft de keuze van Ypma niks met het project zelf te maken. “Volgens mij staat de Floriade er momenteel hartstikke goed voor. Het gaat echt om deze persoonlijke afweging, dat ze kiest voor haar gezondheid en haar gezin.”

Reactie college
Burgemeester Franc Weerwind laat namens het college van Almere weten: “We vinden de situatie buitengewoon verdrietig en waarderen ten zeerste wat Loes Ypma voor onze stad heeft gedaan en heeft betekend. We hebben respect voor haar beslissing. We wensen haar en haar gezin alle goeds voor de toekomst.”

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/174450/wethouder-ypma-vertrekt-mijn-accu-is-leeg